|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
'kwadratowe' litery w wydruku do PDF |
| Autor |
Wiadomość |
kropeck
Początkujący

|
Wysłany: 3 Czerwiec 2010, 23:04 'kwadratowe' litery w wydruku do PDF
|
|
|
Witam,
Nie rozpoczynam 'zabawy' z COREL, tylko zostałem poproszony o przygotowanie prostych wizytówek. Ponieważ logo firmy miałem właśnie w CDR, to ściągnąłem i zainstalowałem X5 trialowego na 30 dni. Nigdy wcześniej nie miałem z nim do czynienia. Chciałbym również zaznaczyć, że korzystam i potrafię używać wyszukiwarki w forach internetowych, niemniej jednak mimo 15 spędzonych minut na szukaniu po słowach kluczowych "wektor druk wydruk pdf" itd. (oczywiście w różnych kombinacjach, a nie wszystkie na raz) nie znalazłem takiego samego, bądź podobnego tematu, dlatego pozwoliłem sobie na założenie nowego topicu.
Więc wracając do clue problemu:
Przygotowałem dokument 54x94mm (wymagania drukarni), CMYK, 300DPI (choć tak naprawdę, to będzie tyko logo i kilka napisów - wszystko w jednym kolorze).
Po przygotowaniu musiałem wyeksportować do PDF'a co też uczyniłem, ale .... i tu problem. Teksty na wizytówce są czcionką ARIAL. Na PODGLĄD WYDRUKU wszystko wygląda miodnie. Natomiast w PDF w powiększeniu (ale widać już 'kwadraty' na 100%) widać coś, co wygląda jak na załączonym załączniku U góry jest czcionka ARIAL zamieniona na krzywe, poniżej czcionka ARIAL czysta - bez konwersji. Po zamianie na krzywe widać to samo co u góry
Na drugim obrazku widać fragment logo: u góry widok z COREL -> PODGLĄD WYDRUKU, poniżej czarnej linii powiększony PDF.
Czy ktoś może mi powiedzieć co jest nie tak?? posiadam najnowszą wersję PDF'a, a do tworzenia wydruków do formatu PDF korzystam z http://www.dopdf.com/ .
A może nie powinienem się przejmować, a na wydruku będzie wszystko ładnie??
corel_krzywe_druk.jpg U góry widok logo na PODGLĄDZIE WYDRUKU, poniżej w dokumencie PDF. |
Pobierz Plik ściągnięto 343 raz(y) 19.5 KB |
corel_krzywe.jpg u góry czcionka ARIAL przekształcona na krzywe, poniżej czysty ARIAL. |
Pobierz Plik ściągnięto 259 raz(y) 11.97 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 08:11
|
|
|
| Dlaczego nie uzyjesz wbudowanej w program Corel opcji publikuj do pdf? |
|
|
|
 |
kropeck
Początkujący

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 12:52
|
|
|
| ooo .... jak wspomniałem to mój pierwszy raz z COREL'em.... szukałem czegoś podobnego, ale jakoś mi umknęło. Dziękuję za info. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|