Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Praca magisterska
Autor Wiadomość
maggoto 
Początkujący
maggoto

Wysłany: 21 Maj 2010, 09:20   Praca magisterska

Witam

Pisze prace magisterska w ktorej porownuje corela z illustratorem jak by ktos mial jakies ciekawe porownania albo szczegóły dotyczace corela byłbym wdzieczny w szczególnosci by mnie interesowaly opcje ktore posiada corel a illustrator nie. Jakies ksiazki itd takze mile widziane.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Maj 2010, 10:59   Re: Praca magisterska

Jedna z mozliwych kategorii do porownania w zalaczeniu ;-)

Mozna jeszcze dodac ze:
W pakiecie CorelaDRAW dostajesz:
- program do edycji fotografii (photo-paint)
- program do wektorow
- do skladu (mozna tworzyc pliki wielostronicowe, strony mozna numerowac, uzywac stron wzorcowych, jest mozliwosc latwego automatycznego rozmieszczania na arkuszu uzytkow)
- font navigator - zarzadzanie czcionkami
- program do generowania kodow paskowych
- program do tworzenia zlozonych animacji flash z obsluga ActionScript
- program do powiekszania malych zdjec
- program do automatycznej wektoryzacji.
- program daje mozliwosc korespondencji seryjnej, personalizacji, posiada bogata obsluge makr zwiekszajacych mozliwosci programu i automatyzacji pracy.
- dostajemy bogata kolekcje clipartow, zdjec i czcionek.

Illustratora nie pamietam juz zbyt dobrze ale wielu z tych w/w rzeczy tam nie ma/nie bylo, a w pracy moga byc potrzebne. Illustrator potrzebuje "pomocnikow" (photoshopa, indesigna, flasha), a Corel niekoniecznie.

Zalozenie firmy Corela to stworzenie produktu latwego w obsludze, o szerokich zastosowaniach i taki on jest.
W nowej wersji jak reklamuja jest wiele tutoriali, samouczkow, mat. szkoleniowych. Co ulatwia poruszanie sie po programie poczatkujacym.
Na oficjalnym ang. forum Corela nie brakuje pracownikow firmy ktorzy moga byc b. pomocni.
pozdr.

por.gif
Pobierz Plik ściągnięto 393 raz(y) 11.16 KB

Ostatnio zmieniony przez wawel 21 Maj 2010, 16:09, w całości zmieniany 7 razy  

dekored 
Praktyk

Wysłany: 21 Maj 2010, 12:18   Re: Praca magisterska

maggoto napisał/a:
Witam

Pisze prace magisterska w ktorej porownuje corela z illustratorem jak by ktos mial jakies ciekawe porownania albo szczegóły dotyczace corela byłbym wdzieczny w szczególnosci by mnie interesowaly opcje ktore posiada corel a illustrator nie. Jakies ksiazki itd takze mile widziane.

Za Illustratorem pewnie może przemawiać fakt tego, że wiecej masz tutków i pomocy. A książki? Chociażby ABS corela :-)
Wejdź na google, tam wszystko znajdziesz...poza tym poczytaj portale poświęcone jednemu i drugiemu softowi.

Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 21 Maj 2010, 15:01   

moje osobiste wnioski - uzytkownikow illustratora charakteryzuje wyjątkowy snobizm i nieuzasadniony strach ze im uschnie ręka na myszce, jeśli tylko najadą na corela kursorem...

Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 21 Maj 2010, 15:16   

aj, dobra, teraz na poważnie - osobiście nie znoszę ilustratora ze względu na *moim zdaniem* potwornie zabałaganiony interfejs - fruwające okienka itd - zupełnie mnie to rozprasza i jednak wolę corela, któremu wszystkie narzędzia mogę poupychać na paski dookoła.. a jak jeszcze otwieram sobie illustratora, na ktorym ktos wczesniej pracowal (np moj brat), to mam wrazenie ze weszlam do pokoju, w ktorym jest maksymalny burdel i musze tam najpierw posprzatac.. (nie musisz mnie doslownie cytowac ;))..

to taki moj najwazniejszy powod w temacie - "dlaczego jak kazdy szanujacy sie grafik nie fruwam na adobowym splendorze i nie pluję na tego paskudnego corela".. a poza tym corel jest dla mnie duzo bardziej *user friendly* chociaz moze jest to tez kwestia przyzwyczajenia. Oczywiscie zdarza się, że chcę uzyskać jakiś efekt, ktorego niestety nie dam rady uzyskać w corelu, i wtedy muszę się przesiadac.. ale nie robie z tego powodu tragedii - robie co mam zrobic..

osobiscie uwazam, ze jesli masz pomysl i wiesz jak go wykorzystac, to nie jest wazne na jakim programie grafike tworzysz.. no ale niestety nie opędzisz się od snobów, którym się wydaje ze drozszy i bardziej uzywany program sprawi, ze od razu masz lepsze pomysly (w sumie moze to tez dziala na zasadzie motywacji - wydalem na DROZSZY program, wiec MUSZE miec lepszy pomysl!!!!)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Maj 2010, 15:32   

Mozzie napisał/a:
nieuzasadniony strach ze im uschnie ręka na myszce, jeśli tylko najadą na corela kursorem...

Czyli tzw Corelofobia ;-)

D.K. 
Doradca

Wysłany: 21 Maj 2010, 18:06   

Tak to już jest, jeden lubi kwiaty, drugi woli wodę po kwiatach. Ja po 8 latach pracy z Karolem przesiadłem się na Adobe (Mac OS X Leopard Snow, Cs4), chwalę sobie, a jakże. W pracy gdzie liczy się czas i dokładność nie ma czasu na półśrodki. Zaproponowano mi właśnie poprawienie katalogu 120 stron, registry, lakier wybiórczy, "złożonego" w Corelu 12, moze i nic wielkiego, ale "grafik" stworzył 60 par stron "widzących". na jednej warstwie, jednej stronie w RGB. Składam wszystko od zera. Nie mówię że Corel jest be. W swojej klasie jest bezkonkurencyjny, szkoda że freehand nie został rozwinięty i dopracowany, ale jest to grupa programów która się uzupełnia. W Corelu można stworzyć bardzo ciekawe prace, ale do większej produkcji niestety sie nie nadaje.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Maj 2010, 18:54   

No tak tylko ze ten sklad to chyba jednak robisz na InDesign a nie illustratorze...a o tym ta praca magisterska jest. To jednak inne narzedzie, to odpowiednik Corel Ventura.

Ale niech kazdy pracuje na czym mu wygodniej (jesli moze) badz dobiera oprogramowanie odpowiednie do tego co ma wykonac. :-)
ps.
Ciekawe czy to forum znajdzie sie bibliografii ;-)
--- OT ---
DK mozesz mi pow. bo zastanawiam sie nad czyms, a juz nie pamietam czy w ID byla mozliwosc uzywania plikow wielokanalowych psd tzn cmyk plus np: 2 pantony. I wypuszczenie tego w kompozycie do pdf bez Acrobata. Cos tak jak w Quarku gdzie to jest. Wydaje mi sie ze to powinno tam byc. Obecnie nie mam na czym tego zrobic (zostaje separowany DCS) i zastanawiam sie nad narzedziem do tego odpowiednim.
Wiem ze jest to w nowych Corelach od X3, AI, Quarku...ale czy w ID tez?

D.K. 
Doradca

Wysłany: 21 Maj 2010, 20:30   

..
Ostatnio zmieniony przez D.K. 21 Maj 2010, 20:40, w całości zmieniany 1 raz  

D.K. 
Doradca

Wysłany: 21 Maj 2010, 20:39   

Trzeba jednak popracować na obu aplikacjach aby móc porównywać. Skład jak najbardziej w Indesign. Jest tu możliwość wczytywania wielu ścieżek, warstw, kanałów. W trakcie umieszczania pliku zaznacz okienko "pokaż opcje importu".

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Maj 2010, 20:59   

Dziekuje D.K. za informacje.
Jesli sie zdecyduje na zakup programu to pewnie bede tego uzywal :-)
Na razie zbieram informacje.... i zastanawiam sie ewent. nad obejsciem problemu przy pomocy tego softu co posiadam ;-)
pozdr.

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 22 Maj 2010, 10:14   

Wawel, co miałes na myśli pisząc, że Corel ma "program do powiększania małych zdjęć"?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Maj 2010, 10:22   

cyklop napisał/a:
Wawel, co miałes na myśli pisząc, że Corel ma "program do powiększania małych zdjęć"?

PhotoZoom Pro 2 - dodatkowy moduł umożliwiający zachowanie jakości fotograficznej przy powiększaniu zdjęć cyfrowych

maggoto 
Początkujący
maggoto

Wysłany: 16 Czerwiec 2010, 10:02   

Jedno pytanie jeszcze do jakich projektów wolelibyście wybrać Corela nad adobe

jsq 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: 19.1
Wysłany: 16 Czerwiec 2010, 11:33   

wawel napisał/a:
PhotoZoom Pro 2 - dodatkowy moduł umożliwiający zachowanie jakości fotograficznej przy powiększaniu zdjęć cyfrowych

PhotoZoom Pro występuje jako oddzielny program.
O jakim module mówisz?
A z tą jakością to różnie bywa.
Najlepiej wychodzi na dołączonym samplu :)

DzumA - 78

Wysłany: 16 Czerwiec 2010, 11:40   

Ja osobiście przyzwyczaiłem się do środowiska Corel i nie mam porównania do Illustratora ,gdyż nie wiele na nim pracowałem.

Ale chciałem powiedzieć , że ostatnio próbuję bawić się w wykonanie grafiki wektorowej Photorealism. Oczywiście staram się uzyskać jak najlepszy efekt w Corel Draw - ale niestety wszystkie drogi prowadzą do Illustratora. Dużo bardzo dobrych prac tego typu jest właśnie wykonywane w Illustratorze - ponoć lepsze narzędzia ma do tego typu pracy.

Z tego co się kiedyś bawiłem na wcześniejszych wersjach - Illustrator lepiej radził sobie z przekształcaniem bitmapów w grafikę wektorową ( lepiej nie oznacza wcale idealnie ;-) )

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Czerwiec 2010, 11:42   

jsq napisał/a:

O jakim module mówisz?

O tym o ktorym Corel Corporation na swojej oficjalnej stronie - ten modul... to cytat.
pozdr.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 18:47   

maggoto napisał/a:
Jedno pytanie jeszcze do jakich projektów wolelibyście wybrać Corela nad Adobe

To nie do konca jest tak ze do pracy x wybierzemy program "a" a do pracy y program "b".
Bardzo czesto to jest indywidualny wybor oparty o nawyki, przyzwyczajenia, doswiadczenie czy wymagany format zapisu itp.
Oba programy sa przeznaczone do podobnych zadan wiec tym bardziej mozna napisac ze to jest indywidualna sprawa.
Z programem od Adobe nie mam juz dawno do czynienia, ale wszystkie proste operacje potrzebne np. do wyrownywania obiektow wzgledem siebie, duzo szybciej mozna bylo zrobic w Corelu. W illustratorze mozna bylo latwiej zrobic elementy ilustracyjne - b. dobre bylo wyp. typu mesh. No i oczywiscie brak pewnych rozwiazan czy programow w pakiecie o ktorych mowa byla wyzej sprawia ze illustrator bez pomocnikow (programu do skladu, edycji zdjec, animacji, personalizacji, impozycji, generowania kodow paskowych.) byl osamotniony.
Nie jest przypadkiem ze wiele firm ktore zaczynalo dzialalnosc na rynku graficznym stojac przed wyborem illustrator, corel wybieralo corela, bo za mniejsze pieniadze moglo kupic pakiet o szerszych zastosowaniach. Mysle ze majac tylko illustratora ciezko byloby pracowac i wykonywac wiele roznorodnych prac graf. Oczywiscie jesli ktos dysponuje duzymi srodkami kupuje pakiet od Adobe gdzie ma caly zestaw programow i moze spokojnie pracowac....ale to juz nie jest wybor illustrator - corel, bo firma Corel rowniez dysponuje innymi programami ktore mozna kupic roszerzajac mozliwosci projektowania, skladania dokumentow itd.

Ja nie kupilbym obecnie illustratora, bo nie bardzo potrzebuje drugiego Corela, ...no chyba zeby sie "podlansowac" na pewnych forach ;-) Lepsza inwestycja jednak to bylby juz zakup jakiegos programu o innych zastosowaniach.
pozdr.

Odpowiedz do tematu