Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wielkie Formaty! Jak to projektujecie??!!
Autor Wiadomość
RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 30 Kwiecień 2008, 11:43   Wielkie Formaty! Jak to projektujecie??!!

Niedawno miałem jedno pytanie, a dziś mam już kolejne:)

Nieraz patrze na te reklamy wielkoformatowe i zadaje sobie pytanie, jak oni to robią? Czy Projekt jest wykonywany w skali 1:1 ??
Jak kiedyś zanosiłem do wydruku plik, na który była naniesiona czcionka, poproszono mnie o plik PDF a gdzie indziej o TIff.
Tak więc , czy plik PDF ma być takiego wielgachnego formatu jak np, billboard, czy te reklamy na blokach kamienicach, aby zachować jakość krawędzi rysunku itd??
Próbowałem z ciekawości zrobić taki Billboard by zobaczyć jak to się zapisuje. I OJEJ- mieli i mieli:D Czy więc oby na pewno tak to się robi.

Pomyślałem jeszcze o TIFF kiedy w CorelDraw12 chce zachować obraz w formacie 450cm x 180cm to w okienku zachowania przy skalowaniu pokazuje mi się o wiele mniejszy format:), który jest pomniejszony.

Jak To zachować?? Jak to zrobić?? :D Co za komputery macie??:D

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 30 Kwiecień 2008, 12:08   

Ja osobiście projektuje w formacie 1:1 , bo tak zyczy sobie moja drukarnia. Nie zamieniam na pdf bo druk leci z corela i wszystko jest ok.. Tło robie w PS 1;1 72dpi a w corelu wstawiam grafike (litery i całe te bajerki). Zdjęcia robię zazwyczaj sama nikonem D80 w dużej rozdzielczości.
Teraz robię reklamę 750x200 cm więc to wszystko trzeba podzielic na częsci, solwent ma 150 cm wydruku.
wszystko zalezy z jakiej odległości sie patrzy na reklamę ,ale skoro to billboard to wiadomo ,że z daleka
pozdrawiam Beata

RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 30 Kwiecień 2008, 12:58   

gleba napisał/a:
Ja osobiście projektuje w formacie 1:1 , bo tak zyczy sobie moja drukarnia. Nie zamieniam na pdf bo druk leci z corela i wszystko jest ok.. Tło robie w PS 1;1 72dpi a w corelu wstawiam grafike (litery i całe te bajerki). Zdjęcia robię zazwyczaj sama nikonem D80 w dużej rozdzielczości.
Teraz robię reklamę 750x200 cm więc to wszystko trzeba podzielic na częsci, solwent ma 150 cm wydruku.
wszystko zalezy z jakiej odległości sie patrzy na reklamę ,ale skoro to billboard to wiadomo ,że z daleka
pozdrawiam Beata

No tak fotografia to się rozumie:)
Ja właśnie zrobiłem taki próbny plakacik z przenikaniem, z filtrami (soczewki) i pocenie się zaczęło:) hmm co ja wymyśliłem??:D No nic zobaczymy co to będzie:)

Dziękuję Ci za Twoją odpowiedź:)!!!

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 30 Kwiecień 2008, 16:31   

Projekt w skali 1:1
Jesli robisz w mniejszej skali to musisz podnieść rozdzielczość więc i tak wychodzi na to samo. Tworząc w skali 1:1 masz pewność, że w drukarni nie zniekształcą pliku przy powiększaniu.

Przestrzeń kolorów: CMYK
Podstawa w drukowaniu, wiadomo.

Format pliku: .tif (z kompresją LZW)
Kompresja bezstratna, do tego LZW pozwala zmniejszyć wielkość pliku (metoda stosowana np. w pakerach ZIP itp.
W ostateczności można zastosować .jpg z ustawieniem zerowej lub minimalnej kompresji jeśli plik wychodzi nam naprawdę duuży (>200MB) lub musimy przesłać projekt mailem :) Trzeba wtedy jednak kontrolować to co się dzieje na ekranie bo .jpg to kompresja stratna i istnieje możliwość pogorszenia jakości.

Rozdzielczość: od 20 do 300 DPI
Ten parametr jest ściśle zależny od wielkości banery, ilości szczegółów na projekcie oraz sprzętu na jakim będzie drukowany.
Zasada jest taka, że im większy format tym mniejsza rozdzielczość. Im mniejszy format tym rozdzielczość większa lecz nie należy podwyższać rozdzielczości w nieskończoność bo nie spowoduje to poprawy jakości a tylko zwiększy niepotrzebnie wielkość pliku.

odsyłam TU gdzie jest ładna tabelka o rozdzielczosci. Oczywiście jeśli będziemy mieli drobne elementy graficzne (np. mały tekst) to dla zachowania czytelności rozdzielczość należy podnieść.

Dzielenie
W zależności od tego na jakim sprzęcie drukujesz i czy chcesz mieć pełną kontrolę nad projektem możesz podzielić plik uwzględniając zakładki. Niektóre maszyny drukują np. do 1,32m ale są też takie co drukują na szerokość 5m. Dzielenie obrazu pozwala też na zmniejszenie rozmiaru pliku i przyspiesza wydruk. Pozwala też uniknąć ograniczeń formatów/programów związanych z maksymalnym wymiarem grafiki (np. tif w Corelu może mieć maks. 30 000 px).

Inne
Przy projektowaniu należy też uwzględnić wykończenie banery/siatki a mianowicie oczka, zgrzewy i kieszenie, które służą do mocowania. Zachować odstępy tak aby nie zniekształcić/uciąć grafiki.

Po zaprojektowaniu banery w CorelDRAW zamieniasz ją na bitmape (Mapy bitowe/Przekształć w mapę bitową...) ustawiając odpowiednio parametry (rozdzielczość, kolor) następnie wysyłasz do PHOTO-PAINT po przez opcję Edytuj mapę bitową... Zapisujesz z PHOTO-PAINT na dysk do tifa. Dlaczego przez PP a nie bezpośrednio z DRAW? Niestety DRAW przy eksporcie zniekształca kolory oraz wymiary co może okazać się przykrą niespodzianką po wydruku.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 30 Kwiecień 2008, 17:42   

Jeszcze mozna tu dopisac ze:
pliki tiff splaszczone bez warstw, sciezek masek, kanalow alfa.
jesli format psd to to samo.
Czarny zlozony z c 50 m 50 y 50 k 100, ale to tez zalezy od drukarni tak jak model koloru nie zawsze jest CMYK czasem RGB. Przy rozbarwianiu do CMYK w Photo-paint moze byc problem z kontrola nad generowaniem czerni. Bo program nie ma nad tym wlasciwej kontroli. Corel rowniez ma ograniczenia w eksporcie map bitowych powyzej
10 000 px. Trzeba ten problem obchodzic ale o tym juz bylo.
Dzielenie na czesci pow. uwzgledniac zakladki.
skala 1 do 1 lub 1 do 10 ta druga kiedys byla dosc czesto uzywana.
pozdr.

RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 30 Kwiecień 2008, 18:50   WOW

Jest tego trochę i większość z tych spraw właśnie podczas zabawy zauważyłem. Jednak wielkie dzięki za ten rozpiskę, ponieważ będę uważał na więcej rzeczy:) Jak na przykład na te ,które zacytuje:

"oczka, zgrzewy i kieszenie, które służą do mocowania. Zachować odstępy tak aby nie zniekształcić/uciąć grafiki. "

Tylko się zastanawiam skąd mam wiedzieć ile marginesu mam pozostawić na te oczka i wszystko? Oki oczka to nie cały świat zabawy, ponieważ widziałem jak te oczka do mocowania reklam są umieszczane na zakładkach ( podwinięty materiał) ile wliczyć w to wszystko marginesu? I oczywiście tyczy się to reszty:)

Pewnie i tą stronę techniczną macie już w swojej wiedzy doświadczeń.

Raz jeszcze bardzo dziękuje wam za powyższe pomocne informacje. I wiecie co? Zaczyna Mi się to podobać:D

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 30 Kwiecień 2008, 19:33   

Co do czarnego to też zależy od drukarni i sprzetu. Różne wartości się przyjmuje u niektórych 30 30 30 100 a u innych 50 50 50 100 a i u innych moze być jeszce inaczej. Dlatego zawsze trzeba się dowiadywać w drukarni jak uzyskać głęboką czerń.

Jeśli ma to być baner/siatka jednostronna to nie ma jeszcze tak wielkiego problemu.
Oczka są standardowo o śr. 1,2 cm. Dlatego wszelkie elementy graficzne (tekst, obrazki itp.), uwzględniając zakładkę, powinny być od krawedzi oddalone o ~5 cm. Oczywiście dla zachowania estetyki i czytelności elementy te powinny być oddalone od krawedzi o min. 10 cm w zależności od wielkości banery.
Robisz projekt o wymiarach takich jaki ma być docelowy baner. Przy zamówieniu zaznaczasz, że ma być wykończony tzn. oczka (określasz co ile mająbyć rozmieszczone i na którym boku), zakładki (drukarnia już sama robi odpowiednie zakładki), ew. kieszenie (jak duże i na którym boku). Kieszenie stosuje się najczęściej przy banerach wąskich i długich (np. 900x100cm) wieszanych nad ulicami między latarniami lub drzewami.
Jeśli sam dzielisz grafikę to zakładki 1,5-2,5 cm.

baner.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 380 raz(y) 120.79 KB

RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 1 Maj 2008, 11:39   SUPER

DooSHeK napisał/a:
Co do czarnego to też zależy od drukarni i sprzetu. Różne wartości (...) .

Dziękuje i tobie DooSHeK za pomoc .
Fajnie to wszystko wiedzieć, i spokojnie tworzyć tak wielkie rzeczy z tak małych spraw:) Jak coś wyrzeźbię to się oczywiście "pochwale", ponieważ te parę opisanych przez was rzeczy tu na forum, jest nauczeniem mnie tych pewnych chwytów. Oczywiście nie będzie to na wstępie żadna rewelacja, w stosunku do tego co zapewne sami tworzycie, ale tak patrząc to chyba będę zdolny coś dzięki waszej pomocy / wykładom zrobić.

Jest jeszcze wiele rzeczy które bym chciał wiedzieć, i ze smakiem patrze na możliwości tworzenia:) Jak na przykład bardzo interesuje mnie tworzenie efektu z wodą, która zawsze w swoim plusk-u układa się w idealne formy, zawijając się, lub rozbryzgując w sposób wręcz perfekcyjny:) Ale nie wiem czy to już w grafice wektorowej czy już w innych programach tworzy się te wodne efekty.

Raz jeszcze wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Teraz idę testować i pracować nad tym co wyłożyliście Mi:)

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 07:12   

przyłączę się do tematu, mianowicie projektuje billboard, 504x238, czyli tak zwany rozmiar europejski, ma być na nim jedno zdjęcie kanapy plus napisy, logo, i to zdjęcie ma po dopasowaniu odpowiedniego rozmiaru jakieś 35 DPI, czy to wystarczy ? nie wiem nic poza tym co ma być na billboardzie i jaki mam mieć wymiar, nie wiem gdzie będzie wisiał itd, dlatego pytanie o rozdzielczość. po 2 nie bardzo zrozumiałem sposób naniesienia tej bitmapy, czy ma to być raster czy bitmapa w cmyku, czy to w ogóle zależy od zlecenia ? może ktoś mi powiedzieć jakie są najczęściej używane ustawienia w tego tupu projektach?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 07:18   

zobacz

http://www.signs.pl/article.php?sid=1088

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 08:16   

dzięki bardzo ;] już mniej zagadek :)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 11:20   

Co jeszcze jest dla Ciebie zagadka?
Wszystkie parametry i tak trzeba ustalac z firma w ktorej to bedzie drukowane, bo tu moga byc pewne roznice miedzy firma "a" a "b".

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 11:29   

póki co to kontaktu z firma nie mam, narazie problemem jest zbyt małe zdjęcie... załóżmy, że firma zażyczy sobie plik w Tifie, czytałem gdzieś, że nie warto corelem zamieniać na tifa bo coś psuje... był tam sposób z użyciem photo painta , ale nie pamiętam już jak to zrobić..

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 11:39   

Kiedys moze i rzeczywiscie psul, w nowszych juz nie ma tego ograniczenia do 10 000 tylko bodaj do 30 000 px. z kolorami tez powinno byc ok.
A ta bitmape z draw (po zrastrowaniu projektu) mozna wyciagnac przez otwarcie do edycji w pp (dost. pod prawym kl. myszy). Sa tez inne sposoby (opisywane na forum), ale nie zawsze jest potrzeba aby tak kombinowac.
Corel tu i tak sobie radzi lepiej niz np. illustrator bo ten podobno ma jeszcze wieksze ograniczenie co do wielkosci eksportowanego pliku.
A takich ograniczen w wielkosci pliku nie ma darmowy inkscape - to tak zeby bylo zabawniej. Mozna zapisac z niego do png rgb.
pozdr.

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 11:52   

czyli na raster zamienia się tylko bitmape czy wszystko ? po otrzymaniu rastra w 2 kolorach, należy chyba jeszcze "nałożyć" bitmape żeby otrzymać kolor ? dobrze myślę ? jeśli tak to jak to wykonać ?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 11:56   

a bitmapa to nie raster?
Nie wiem o co ci chodzi z tymi 2-ma kolorami i nakladaniem na to bitmapy... dziwne rzeczy napisales.
pozdr.

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 12:17   

chodzi mi o zamianę bitmapy za pomocą opcji "przekształć na czarno-biały"w PP, tu chodzi o 2 kolory, o nałożeniu na to koloru gdzieś też kiedyś przeczytałem,

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 12:24   

Jesli zamienisz zdjecie na czarno-bialy to nadal to jest grafika rastrowa, a kolor tego mozesz zmieniac jak grafiki wektorowej, np. wybierajac kolor z palety sa dost. 2 jeden dost. jako wypelnienie a drugi kolor konturu. Nie opisujesz dokladnie co chcesz zrobic... wiec ciezko odpowiadac.

W kazdym razie jesli projektujesz to trzymaj wektory jako wektory, bez rastrowania i dopiero jesli drukarnia wymaga np. tifa to to wszystko konwertuj do jednej mapy bitowej ( czyli wektory, teksty, mapy bitowe - czarno-biale itd)
pozdr.

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 12:33   

ok, dzięki za rady, w razie w będę pisał

pozdro

Odpowiedz do tematu