Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypełnienie tonalne fazy miękkiej krawędzi
Autor Wiadomość
SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 24 Czerwiec 2010, 23:39   Wypełnienie tonalne fazy miękkiej krawędzi

Bezskutecznie próbuję wypełnić obiekt tonalnie po zastosowaniu miękkich krawędzi. Czy to w ogule jest możliwe???
Mam X4 (zaznaczyć dowolny obiekt --> Efekty/Faza -> Miękka krawędź --> wypełnić obiekt tonalnie... najpierw wypełnić i dopiero faza też nie działa).

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 25 Czerwiec 2010, 06:40   

Faza tworzy "nad" wskazanym obiektem inny obiekt o identycznych rozmiarach, który przekształca w grafikę bitmapową z efektem fazy. Innymi słowy jest to rysunek, a nie obiekt wektorowy.

Możesz dostać się to tej bitmapy, wybierając "Rozmieszczenie > Rozłącz - Faza" Obiekt ten jest wypełniony kolorem jednolitym. Fakt - szkoda, że nie jest to wypełnienie tonalne. Inne wypełnienia też nie dają efektu.

SnookDogg
Bywalec

Wysłany: 25 Czerwiec 2010, 22:23   

Coraz więcej niedociągnięć w Corelu wypływa...najpierw brak możliwości rozmazania grafik wektorowych...teraz to...smutne...aż człowiek ma ochotę poszukać czegoś lepszego...

drozd 
Znawca

Wysłany: 7 Maj 2011, 08:29   

Temat stary, ale może urodził się już jakiś nowy pomysł, żeby łatwo osiągnąć efekt (to też w pewnym sensie wypełnienie tonalne), jak po zastosowaniu przezroczystości np. kołowej lub kwadratowej (na wektorze typu prostokąt, czy też na bitmapie), ale ,,odwrotnie działającej''!!! (z automatu przezroczystości kołową ustawia, że centrum przezroczystości jest w środku obiektu; a chodzi o to, żeby było ,,odwrotnie'' tj. przezroczystość pojawia się przy brzegach obiektu zostawiając centrum o orginalnym nasyceniu). Nie chce mi się wierzyć, żeby w korku nie znajdowało się narzędzie do łatwego ustawiania efektów ,,miękkich'' (rozmywających się) krawędzi czy to prostokąta czy też fotki... Oddzielnym tematem - ale też powiązanym z ,,przenikaniem'' - jest elastyczne łączenie dwóch różnobarwnych obiektów. Tak, wiem - widziałem tutki z PS - robi to super, tyle tylko, że pracuję na corelu. W nim pozostaje tylko bawić się przezroczystością, a i to często na zasadzie ,,jak się uda trafić''. Czy rzeczywiście corel ma aż takie braki w stosowaniu przezroczystości (brak przezroczystości od brzegów do centrum obiektu oraz gładkie łączenie obiektów), czy też po prostu ja jestem niedouczony i nie umiem stosować przezroczystości, faz, soczewek??? Próbowałem na wiele sposobów i zipa dumna. Aż ciśnie się pytanie z tytułu tego wątku - CZY TO W OGÓLE MOŻLIWE W CORELU? A może stosujecie do tych efektów jakieś inne, sprytne i DARMOWE programiki oprócz PS-a?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Maj 2011, 08:52   

Corel nie ma brakow tego typu dot. przezroczystosci, mozna zamienic srodek przezroczystosci, (bialy zamienic czarnym - przeciagajac z palety kolorow probki koloru) jak rowniez zrobic gladkie przenikajace przejscie miedzy 2 ma obiektami (wektor, bitmapa). Dodatkowo jest jeszcze photo-paint w pakiecie ktory tez moze byc uzyty. Moim zdaniem te przenikania dzialaja lepiej (latwiej) niz u konkurencji poza 2-ma przypadkami tj zlozona maska przezroczystosci do wektorow (tego brak w corelu) i wtapiania krawedzi dla wektorow np. w ksztalcie litery S.

pozdr.

drozd 
Znawca

Wysłany: 7 Maj 2011, 09:09   

Wiedziałem, że WAWEL nie zawiedzie i rzuci pomysłem! Na to nie wpadłem - sprawdzę popołudniu i dam znać. Teraz koniec siedzenia przed kompem - jadę z dzieckiem na rybki!

drozd 
Znawca

Wysłany: 8 Maj 2011, 06:34   

Jak mówił mój nauczyciel informatyki - ,,najlepsze są najprostsze rozwiązania''! Nie wpadłem na pomysł, żeby wykorzystać metodę Wawela i niepotrzebnie kombinowałem. Tymczasem zdaje się, że wystarczy zwykła zamiana kolorów soczewki. Wawel dzięki! I byłoby dobrze, ale nie do końca potrafię osiągnąć zamierzony efekt... Kolory (biały i czarny) przeciągam z palety lewym przyciskiem myszki i nie zawsze wskakują od razu tam gdzie bym chciał. Znowu jest trochę na zasadzie ,,jak się uda trafić'' (oprócz zamiany kolorów dotyczy to także końcowego efektu)... To zwyczajnie kwestia wprawy czy może trzeba podmieniać kolory np. z użyciem dodatkowego klawisza (próbowałem z Ctrl, Alt-m)?

drozd 
Znawca

Wysłany: 8 Maj 2011, 11:23   

Popracowałem trochę nad tą zamianą kolorów i jest ok (jeden kwadrat z kolorem należy przeciągnąć pomiędzy dwa istniejące, drugi - na prawo od prawego). Problem jest tylko w zastosowaniu przezroczystości do prostokątnych obiektów (przezroczystość kołowa i kwadratowa nie sprawdzają się do końca, bo nie pokrywają równo prostokątnego obiektu). Czy zatem w takim przypadku - dla uzyskania równego ,,rozmytego'' marginesu od każdego z brzegów obiektu - stosować przezroczystość czy też może fazę?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Maj 2011, 12:41   

Wg, mojej opinii to najwygodniej otworzyc taki element do edycji z poziomu DRAW w Photo -Paint i tam wybrac np. wtapianie.
pozdr.

drozd 
Znawca

Wysłany: 8 Maj 2011, 12:50   

Wawel jak zawsze - niezawodny ;-) Fnx

Odpowiedz do tematu