Wklejanie jednej warstwy w drugą |
Autor |
Wiadomość |
Lucasso81
Początkujący
|
Wysłany: 20 Marzec 2007, 22:49 Wklejanie jednej warstwy w drugą
|
|
|
Witam jestem początkującym użytkownikiem Corela oraz tego forum:) Mam pytanie jak wkleić w plik corelowski który zawiera powiedzmy charakterystyczny wzór tzn. sam obrys np. głowa psa. I teraz w tą głowę chcę wkleić jakąś fotkę ale efekt jaki chce uzyskać to taki aby obrys głowy psa "obciął" część fotki. Podsumowując mamy dwa pliki chcemy jeden wkomponować w drugi tak aby ten pierwszy swoimi "granicami" przyciął plik drugi. Odrazu mówię że opcja Kolejność tu raczej nic nie daje. Używam CorelDraw X3 PL. Pozdrawiam |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Marzec 2007, 23:54
|
|
|
Zaznaczając element, który chcesz "włożyć" użyj funkcji Efekty -> Szybkie kadrowanie -> Umieść w kadrze wskazując element docelowy. Automat umieści Ci go centralnie, ale po 'prawokliku' na nim pokaże się opcja Edytuj zawartość i będziesz mógł wtedy transformować go do woli. Powodzenia... |
|
|
|
|
Lucasso81
Początkujący
|
Wysłany: 21 Marzec 2007, 00:49
|
|
|
Nie idzie po kliknięciu na element docelowy pojawia się komunikat że "Zaznaczony został nieprawidłowy obiekt".Chodzi mi o to aby w poniższy obrazek coś wstawić jakbyś znalazł chwilkę to czy mógłbyś spróbowac jakiś przykład wrzucić tu. Z góry dzięki
Rysunek1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 1266 raz(y) 8.73 KB |
|
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21 Marzec 2007, 06:50
|
|
|
Witam, wejdź na na post wypełnianie grafiki zdjęciem..
Pozdrawiam |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Marzec 2007, 21:39
|
|
|
1. Zaznaczasz to, co chcesz wykadrować i menu jak poniżej:
2. Po wykadrowaniu powinno wyglądać to tak:
3. Żeby ustawić wykadrowany obiekt tak jak chcesz, prawoklik na obiekcie i edytujesz:
4. Jak ustawisz tak jak chciałeś, prawoklik i "Zakończ..."
Jeżeli nie o to Ci chodziło, opisz trochę dokładniej problem - na pewno da się poradzić ;) |
|
|
|
|
Lucasso81
Początkujący
|
Wysłany: 21 Marzec 2007, 23:10
|
|
|
Jasne że o to chodzi ale ja u siebie nie mogę tak zrobić:((((((((((((((((((( coś nie tak z tym szablonem jak chce umieścić JPG w tym szablonie to pokazuje się komunikać że "Zaznaczony został nieprawidłowy obiekt". Założe się że jak ściągniesz z tej strony ten szablon otworzysz go CorelDraw to nie skadrujesz JPG tak odrazu. Na 100000000% coś jeszcze zrobisz z tym szablonem zanim skadrujesz i chodzi mi właśnie o to CO trzeba wcześniej poprawić. Z góry dzięki. |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 22 Marzec 2007, 09:34
|
|
|
jak w poprzednim temacie który założyłeś - szablony są zapisane jako .ai Corel błędnie interpretuje krzywą i pozostawia otwarte węzły - dociągnij je do siebie po zaimportowaniu do corela (taką strzałką z podwójnym grotem służącą do edycji węzłów - znajduje się tuż pod strzałką wyboru w listwie z narzędziami) lub, co bardziej ryzykowne, jeśli wybierzesz prawym myszy będziesz mieć opcje i jedną z nich jest automatycznie zamknij krzywą - polecam tylko w ostateczności :P
kiedy krzywa zostanie zamknięta zaczną działać kadrowania... |
|
|
|
|
Lucasso81
Początkujący
|
Wysłany: 22 Marzec 2007, 12:36
|
|
|
Nie mam już siły:(((( jedyną strzałkę z podwójnym grotem jaką znalazłem jeśli można ją tak nazwać to ta zaznaczona w narzędziach na fotce. Pojawiają się jakies niebieskie kreski "krzywe", "węzły", "krawędzie" itd. ale jak to połączyć co, po co i dlaczego i ten plik szablon nie jest zapisany jako *.ai:( o co tu chodzi. Mam prośbę czy mógłbyś albo kto inny ściągnąć z tej strony http://konkurs.kfc.pl/ ten cholerny szablon i poprawić go tak żebym mógł sobie potem BEZ PROBLEMU kadrować na nim. Mój mail to: lucasso81@wp.pl
screen.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 423 raz(y) 61.14 KB |
|
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 22 Marzec 2007, 12:52
|
|
|
teraz widzę ;)
zdjęcie wklejasz tylko w obwiednię
1. rozgrupuj wszystkie obiekty
2. scal jak w załączonym pliku węzły obwiedni
3. wybierz obwiednię i w efektach naciśnij szybkie kadrowanie
4. wyedytuj kadr (polecenie w tym samym miejscu tylko niżej)
5. przesuń zdjęcie w miejsce gdzie ma być
6. zakończ edycję kadru (też polecenie jak wyżej)
edit
tu masz samą obwiednię już z połączonymi węzłami - teraz tylko zdjęcie i powerclip (szybkie kadrowanie)
Graphic1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 1173 raz(y) 12.93 KB |
|
|
|
|
|
Lucasso81
Początkujący
|
Wysłany: 22 Marzec 2007, 16:55