Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyduki wielko formatowe
Autor Wiadomość
matti86 
Praktyk

Wysłany: 15 Lipiec 2010, 15:01   Wyduki wielko formatowe

Witam na wstępie muszę się przyznać ze nie jestem biegły w corelu jak na razie do tej pory to photoshop był mi najbliższy nawet stworzyłem stronę nt z tutorialami może się komuś przydadzą http://tutoland.cba.pl/
Mam pytanie do fachowców od corela jeśli chodzi o druki wieko formatowe np baner 200x150 cm na którym zdjęcie zajmuje połowę banera czy te zdjęcia muszą być ogromnych rozmiarów czy są to foty w rozdzielczości np 1600x1200 tylko są jakoś skonwertowane ze można je aż tak powiększyć bez utraty jakości ? i czy takie projekty muszą być robione w skali 1;1 ?

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 16 Lipiec 2010, 06:17   

ja robię zawsze 1 : 1, ale w skali tez można, a zdjęcia muszą być wystarczającej jakości tzn im większy billboard tym dokładniejsze zdjęcie, ostatnio zrobiłem projekt billboardu, 504x238, były na nim 2 bitmapy wg mnie za małe, 27 DPI :shock: ale szef nakazał drukować, nie wiem jak to wyszło bo wisi w innym mieście niż pracuję... pan każe sługa musi.

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 16 Lipiec 2010, 09:47   

Zawsze pytaj drukarni o żądaną rozdzielczość bitmap (jakie mają maszyny), ale z reguły 50 dpi wystarcza. Projekt może być w skali 1-1, ale większość firm przyjmuje też w skali 1-10 (oczywiście bitmapa musi wtedy mieć większą rozdzielczość - sprawdź np. na stronie opinion z Gliwic)

matti86 
Praktyk

Wysłany: 16 Lipiec 2010, 21:41   

Czy ja dobrze widzę piszecie ze foty mogą mieć 50 dpi ? na taki duży format ja myślałem ze 300 to minimum

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 17 Lipiec 2010, 10:17   

Dobrze widzisz :mrgreen:
300 dpi daje się do druku offsetowego. Oczywiście na wielki format możesz dać 300 dpi. Pytanie tylko - po co? No i ile będzie ważył taki pliczek...

matti86 
Praktyk

Wysłany: 17 Lipiec 2010, 10:30   

A wiec z tego wynika ze robiąc projekt nadruku np 200cmx150 może być zdjęcie z neta co ma 72 dpi i to będzie wyglądać Oki?:) A wiec jakie są "widełki" jeśli chodzi o dpi przy druku wielkoformatowym od ilu do ilu? Bo muszę przyznać bardzooo mnie to zaskoczyła jak przeczytałem ze nawet 50 dpi :D

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 18 Lipiec 2010, 13:11   

Zajrzyj na stronę o której pisałem - masz na tacy podaną tabelkę.
A z sieci oczywiście nie nadają się, nie myl wielkości z rozdzielczością...

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 19 Lipiec 2010, 06:11   

tu proszę ściągawka

tabela rozdzielczości.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 640 raz(y) 43.34 KB

Mozzie 
Praktyk

Wysłany: 19 Lipiec 2010, 09:53   

wiesz co.. jesli to cos pomoze - biore czasem udzial w takim konkursie na plakat wielkoformatowy (konkurs ARC w Budapeszcie), no i uczestnicy dostają informację, na temat wymaganego rozmiaru pliku na konkurs.. o dziwo, plik, z ktorego drukowane są później bilbordy ma zaledwie 500 mm dlugości i 300 dpi, a wychodzi całkiem przyzwoicie (wiem, bo co roku jeżdżę ogladac wystawe pokonkursowa, wiec moge sie przyjrzec z bliska)..

albertoz 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X5 SE PL
Wysłany: 20 Lipiec 2010, 11:52   

Miszcz301 podał Ci jak na tacy :) zasadę że im dalej jest oglądający od wydruku tym rozdzielczość wydruku a tym samym zdjęć w projekcie stosuje się mniejszą. Jeżeli przygotujesz plik w skali 1:1 to nie ma potrzeby ani sensu wrzucać plików o większej rozdzielczości. Wyjątkiem jest kiedy przygotujesz plik np w skali 1:10, wtedy rozdzielczość musi być proporcjonalnie większa.
Czy przygotujesz projekt w Corelu czy PS-ie zasada jest ta sama.

Artur Miernik 

Wysłany: 20 Lipiec 2010, 18:24   

TAK, NA SZYBKO:
Dla skali 1:1 — rób bitmapy od 30 dpi (dziadostwo) do 160 dpi (żyleta). 50-60 dpi — zazwyczaj będzie dobrze.

A TERAZ POWOLI I NA BIEDRONKACH (bo mają raster na plecach):
Rozdzielczość
Ludziska używają tego terminu do dwóch zupełnie różnych spraw, dlatego, przy każdej z nich dodam do słowa rozdzielczość jeszcze jeden wyraz:
- rozdzielczość bezwzględna, czyli wielkość bitmapy podana w pikselach, np.: 1600x1200 px. Nie jest to rozdzielczość właściwa, tylko wielkość bitmapy umniejszona o bitraż i ilość kanałów,
- rozdzielczość właściwa, czyli względna, mówi o ilości pikseli względem jakiejś jednostki długości (zazwyczaj cala lub centymetra). Jeśli bitmapa ma 72 dpi to znaczy, że na jeden calu medium mieści się 72 jej pikseli. Zatem jest to... gęstość bitmapy, albo inaczej — jej częstość. I o tę rozdzielczość nam chodzi.

Odległość od medium
Im większa rozdzielczość, tym obraz czytelniejszy, nawet z bliska. Dlatego rozdzielczość dobiera się zależnie od przewidywanej odległości pomiędzy oglądaczem a medium. Jeśli baner wisi gdzieś pomiędzy dachem a pierwszym pietrem budynku, to znaczy, że można dać minimalną rozdzielczość, bo obserwator "ma daleko". Jeśli medium ma wisieć blisko ludzi, choćby na płocie przy chodniku, na przystanku lub wystawie sklepowej lepiej dać wyższą rozdzielczość.
W doborze rozdzielczości jesteś ograniczony liniaturą plotera.

Liniatura
Liniatura jest rozdzielczością bezwzględną maszyny drukującej. To właśnie od niej zależy rozdzielczość bitmapy przygotowywanej do druku. Liniatura zależy od rastra. Opisuje jego częstotliwość.

Raster
Raster, to drobne punkty z których składa się obraz drukowany - podobnie jak bitmapa składa się z pikseli. Jego gęstość/częstotliwość podajemy w liniaturze. Im większa liniatura rastra tym więcej jego punktów na powierzchnię — znaczy to tyle, że są drobniejsze a stworzony nim obraz — czytelny z mniejszej odległości, bo nie widać gołym okiem rastra.
Niestety mamy dwa rodzaje rastra — zwykły, czyli amplitudowy, gdzie zazwyczaj drukuje się w liniaturach 133, 150 i 175 lpi. oraz raster stochastyczny, zwany losowym, lub częstotliwościowym. Raster zwykły jest domyślny dla drukarek laserowych najczęściej używają go drukarnie offsetowe i sitodrukowe. Raster losowy mamy na co dzień w domowych atramentówkach. Coraz częściej używają go drukarnie offsetowe. Raster losowy wymaga bitmap o większej rozdzielczości.

Po co mi liniatura? Rozdzielczość — nie wystarczy?
Nie. O ile na monitorze jest prosto, bo jeden piksel bitmapy będzie zajmował jeden punkt obrazu na ekranie (upraszczam), to w druku już tak nie jest. Tym bardziej, że maszyny drukarskie drukują w naprawdę sporych rozdzielczościach. Są one minimum czterokrotnie większe niż przysłowiowe 300 dpi. Dlatego prościej jest posłużyć się liniaturą.
Stąd warto nauczyć się przeliczania rozdzielczości na liniaturę i odwrotnie. Pomoże nam tu współczynnik jakości.

Współczynnik jakości - wytrych do wszystkiego.
Bez wdawania się w geometrię i pana Pitagorasa: Wystarczy znać liniaturę urządzenia drukującego i pomnożyć ją przez współczynnik jakości. Dla rastra zwykłego za wystarczający przyjmuje się współczynnik jakości równy 1,41. Oznacza to tyle, że "przysłowiowe" 300 dpi to dużo za dużo, nawet dla liniatury = 175 lpi. Ot, zapas. Powinno wystarczyć 246,75 dpi. I wystarcza — parokrotnie sprawdziłem.
Nie znam przeliczenia dla rastra losowego, wiec słucham drukarza. Zazwyczaj prosi o bitmapy 450-600 dpi.

Rozmowa z operatorem/drukarzem
Jeden telefon do drukarza załatwi wszelkie wątpliwości, zarówno jeśli chodzi o rozdzielczość, jak i zagadki typu wielkość spadu, zalewek, poddruków, czy stopnia zaczernienia.

Praktyka druku wielkoformatowego
Jeśli nie możesz zadzwonić....
Offset (książki, gazety, plakaty) używa dużych liniatur i rozdzielczości, bo ma na uwadze czytającego z bliskiej odległości. Druk wielkoformatowy nie musi być wyraźny z bliska, więc można zmieścić się w widełkach od 30 do 160 dpi. Im dalej będzie wisiało nasze dzieło, tym mniej dpi.

Rozmycie
Jeśli bitmapa w Twojej pracy jest zupełnie nieostrym tłem — masz szczęście. Wystarczy 30-40 dpi bez względu na odległość od obserwatora.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 21 Lipiec 2010, 11:01   

Przydałoby się w końcu jakieś sensowne faq z przeklejonymi postami takimi jak Artura powyżej. Jasno, konkretnie, treściwie i wyczerpująco. Coś jak faq grupy pl.comp.dtp Nie będziemy zmuszeni wielokroć odpowiadać na te same pytania, a udzielane odpowiedzi nie będą sprzeczne i mylne ;) Kto jest za -> ręka w górę ;)

pzdr.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Lipiec 2010, 11:37   

To FAQ to nie jest typowe, bo tam nie ma najczesciej zadawanych pytan, tylko trafiaja tam wszystkie starsze posty ktore maja odpowiedzi. Wiec mozna by to zmienic.
I powrzucac watki w ktorych byly typowe i powtarzajace sie pytania typu:
- jak zamienic jpg na cdr (srednio raz na 2-3 tygodnie chyba to sie pojawia)
- dopasowanie tekstu do kola, sciezki.
- przywracanie ustawien fabr. - F8
- nagla zmiana kolorow w dokumencie i palet - wyl/wl zarzadz. kolorem.
- szparowanie zdjec. (byly nawet filmy)
- o przygotowaniu do druku wielkoformatowego tez juz bylo wiele razy, byla tez taka tabelka itp.

W regulaminie tego forum jest na samym poczatku, aby zanim zada sie pytanie przeszukac forum.
cytujac

"Zanim zadasz jakieś pytanie lub poruszysz jakiś wątek sprawdź czy już o tym ktoś nie pisał, czyli używaj funkcji "Szukaj"

(I nie jest to tylko cos co mozna spotkac na tym forum) Tylko czy to cos daje?

Z tego archiwum to moznaby napisac pare ksiazek o programie, jego uzytkowaniu i o grafice ogolnie tez.
pozdr.

Artur Miernik 

Wysłany: 30 Sierpień 2010, 20:41   

Powolutku zadamawiam się tutaj, rozglądam i tuż za 1cm podnoszę dłoń.
Ciężki ten nasz prowizoryczny FAQ w rozeznaniu.
Może kiedyś... sklecimy?

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 31 Sierpień 2010, 12:35   

Podzielmy materię na parę sensownych działów i wyznaczmy ochotników (-:
Każdy wklei swoje wypociny w jakiś wspólny wątek roboczy, posprawdzamy, zredagujemy i w końcu opublikujemy jako FAQ.

pzdr.

Odpowiedz do tematu