Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
projektowanie katalogów
Autor Wiadomość
oktawianm
Początkujący

Wysłany: 6 Sierpień 2010, 14:31   projektowanie katalogów

Witam wszystkich. Mam pytanie w jaki sposób można szybko złożyć katalog w Corelu? Ostatnio męczyłem się ze złożeniem 50 stron katalogu w jedna całość. Problem polegał na tym, że na jedna kartkę A4 wklejałem 4 strony A5 ( 2 na przód i 2 na tył) i ciężko było sprawić żeby to co jest wydrukowane na pierwszej stronie grało z tym co jest z tyłu. Wszystko układałem ręcznie i dopiero po kilku próbach się udało wszystko skleić. Powiedzcie czy jest jakiś łatwy sposób dzięki któremu można szybko złożyć taki katalog?
Pozdrawiam

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 6 Sierpień 2010, 21:08   

Ja akurat robię takie składy w PS, ponoć to nieprofesjonalne ale wychodzi w druk OK.
Na kartce A-4 oczywiście ze spadami robię stronę 1-8 wchodzi A-5 i analogicznie inne. Chłopcy w drukarni drukują i składają to w całość.

Artur Miernik 

Wysłany: 6 Sierpień 2010, 22:07   

Składanie katalogów i gazetek (produktowych) w Corelu ma w sobie niczego zdrożnego. Corel powstał także z myślą o projektowaniu i składzie od małych do średnich katalogów oraz broszur, ulotek i wszelkich innych akcydensów.

Możesz składać wszystko ręcznie: za pomocą prowadnic ustalając podziały stron i marginesy. Spady możesz zaplanować na zewnątrz, lub w obrębie projektowanej strony. Potem krzywisz tekst i wypuszczasz kompozytowego PDFa w CMYKu. Resztą, czyli impozycją, zajmie się drukarnia.

Możesz też zdać się na opcję wydruku CorelDRAW. Jest to całkiem potężne narzędzie. W opcji podgląd wydruku znajdziesz tam choćby impozytor!* A takie bajery u konkurencji były w postaci nieźle płatnych wtyczek.
_______
*Corelowski impozytor wymaga przyzwyczajenia, szczególnie gdy ma uwzględniać spady i inne cuda.

oktawianm
Początkujący

Wysłany: 9 Sierpień 2010, 08:14   

Ok dzięki za podpowiedzi.
Popróbuję z tym impozytorem jeszcze
Dzięki!
8-)

Amadeuss 
Praktyk

Wysłany: 12 Sierpień 2010, 07:52   

gdzie znaleźć ten impozytor? i jak to narzędzie działa?

Skład folderu, katalogu ręcznie w corelu to istna męczarnia - ja osobiście robię tak:
patrzę ile materiał zajmie mniej więcej stron, robię sobie z czystych kartek taki mini katalog i numeruję strony potem rozkładam kartki i widzę na jakiej kartce jakie stronki powinny być.
jest to pracochłonne ale działa. najgorzej jak w ostatniej chwili trzeba jeszcze coś wrzucić to całą robotę szlag trafia!

fajnie jest to rozwiązane w page makerze - on sam rozdziela materiał na odpowiednie stronki w wydruku. ale taki program odpowiednio kosztuje .... :-o

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Sierpień 2010, 08:01   

Impozytor jest w opcjach druku - podglad wydruku - b. ciekawe narzedzie wygodne ustawisz tam i spady, linie ciecia, i druk na obracanie i kolejnosc stron automatycznie np 1- 16, 2-15 itd.

Na jednej kartce nie warto tego robic (czas, mozliwosc bledu jak stron duzo), tylko strona za strona w dokumencie a potem impozytor, lub druk do pdf i impozycje juz moze zrobic drukarnia w cenie druku. Ewent. tani program Gold pdf ma te mozliwosc zrobienia impozycji z plikow pdf, o tych spec. progr. na wyposazeniu naswietlarni juz nie wspominajac.
pozdr.

Amadeuss 
Praktyk

Wysłany: 12 Sierpień 2010, 08:12   

o drukarnię to bym sie nie bał - ale czasami musze w firmie zrobić to sam - mam drukarkę laserówkę kolor i zlecenie na na 500 broszurek (po 20 stron) i tu wtedy jest problem z tym układaniem.
sprawdzę to o czym pisałeś.
Dziękuję z podpowiedzi!

Artur Miernik 

Wysłany: 16 Sierpień 2010, 18:31   

W takim razie impozycja w Corelu będzie dla Ciebie w sam raz.

A teraz trochę od rzeczy, ale tylko trochę:
Najlepszy program do impozycji jaki spotkałem był polskiej produkcji i nosił nazwę PDF Organizer (nie mylić z PDF Optymizerem ani późniejszym Foxit PDF Page Organizerem). Jakiś czas temu PDF Organizer zmienił nazwę - nie pamiętam na jaką.
Widziałem też w drukarni soft Hidelberga do tej roboty, wyglądał przyzwoicie.
Ludziska chwalą sobie też Prepsa, ale to jakieś dziwadło, przynajmniej takie odniosłem wrażenie w krótkim kontakcie.

---dodałem o 19.50: ----
PuzzleFlow Organizer - tak nazywa się następca PDF Organizera.
Namiary: PuzzleFlow Organizer
Obawiam się, że firma rozszerzyła, ale i podzieliła PDF Organizera. Teraz oferuje każdy element za osobną gotówkę. W sumie ich produkty tworzą Workflow - modne słowo w DTP i drukarstwie.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Sierpień 2010, 08:08   

z mniej uderzajacych po kieszeni programow jest jeszcze
CutePDF Professional - moze tez zrobic impozycje z plikow pdf...
pozdr.

matti86 
Praktyk

Wysłany: 22 Sierpień 2010, 20:27   

Moze to będzie głupie pytanie ale je zadam GDZIE jest ten Impozytor? bo jak wpisuje w pomocy w corelu (mam X4)to mi nie znajduje czegoś takiego ;/ Nie wiem może po prostu ja nie potrafię znaleźć ;/ znajdzie się ktoś tak dobry kto wytłumaczy zagubionemu gdzie jest ten impozytor?

Amadeuss 
Praktyk

Wysłany: 22 Sierpień 2010, 21:45   

Impozytor jest w opcjach druku - podglad wydruku

Odpowiedz do tematu