Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cienie na obiektach.
Autor Wiadomość
wtf.
Początkujący

Wysłany: 17 Sierpień 2010, 12:48   Cienie na obiektach.

Witam. Jestem początkującym użytkownikiem corela, dlatego proszę o małą pomoc. Chodzi mi głownie o robienie cieni na obiektach.
Jako przykład zamieszczam wykonaną przeze mnie kulę z pewnym cieniem. Żeby uzyskac ten efekt musiałem po stworzeniu okręgu zamienic jego kontur w niezależy obiekt. Następnie z krzywych stworzyłem kształt cienia i umieścilem go pomiędzy kołem a konturem.
Ale chciałbym się dowiedziec, czy są jeszcze inne sposoby na uzyskanie takiego efektu. Osobiście zainteresowałem się narzędziem wypełnianie inteligentne. Jednak ono nie wypelnia wzdłuż krawędzi konturu, ale wzdłuż "krawędzi obiektu". Czyli mój potencjalny cień zakrywa połowę konturu.
Czy można jakoś temu zaradzic? Lub czy istnieje może jakiś prostszy sposób na wykonanie mojego cienia, na ktory nie wpadłem?

Pozdrawiam. I z góry dziękują za wszelką pomoc.

kula.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 326 raz(y) 13.8 KB

Amadeuss 
Praktyk

Wysłany: 17 Sierpień 2010, 13:00   

przejrzyj sobie zasoby Youtube
np. http://www.youtube.com/wa..._rev-rn-3r-6-HM

albo http://www.youtube.com/wa...feature=related

wtf.
Początkujący

Wysłany: 17 Sierpień 2010, 17:27   

Dziękuj bardzo za zainteresowanie, jednak to co znalazłem na youtube nie do końca odpowiada na moje pytanie. Tam w większości przypadków "cień" jest oddalony od konturu obiektu.
Ja chciałbym uzyskac efekt taki jaki zaprezentowałęm w załączonym pliku na stronie 1. Uzyskanie tego efekty wymagało jednak ponownie zmiany konturu obiektu na niezależny obiekt. Chciałbym tego jednak jakoś uniknąc, ponieważ nie do końca chce mi się wierzyc, ze graficy przy wiekszych pracach bawią sie w takie rzeczy z konturami chcac stworzyc cien idealnie przylegajacy do konturu. Jesli sie myle, to prosze mnie poprawic.
Ale wracajac do temat. Używajac inteligentego wypelnienia moj "cien" zawsze nachodzi na kontur jak na stronie 2 w zalaczniku. Czy mozna jakos temu zaradzic, nie zamieniejac konturu w niezalezy obiekt?

cienie2.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 243 raz(y) 13.97 KB

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 17 Sierpień 2010, 19:33   

Przejrzałem Twoje projekty i wydaje mi się, że powinno Ci wystarczyć umieszczenie konturu pod obiektem. Rozwiń listę narzędzia "Pióro konturu". Wybierz polecenie o tej samej nazwie. W wyświetlonym oknie zaznacz pole "Za wypełnieniem".

Domyślnie kontur jest umieszczony "nad" obiektem i dlatego w połowie swej szerokości zasłania obiekt, a w połowie wystaje poza niego.

Odpowiedz do tematu