Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem podczas publikacji do PDF
Autor Wiadomość
White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 11:05   Problem podczas publikacji do PDF

Podczas pracy napotkałem na dwa problemy.
Może komuś przydarzyła się podobna sytuacja i będzie wiedział jak temu na przyszłość zaradzić.

Pierwszy problem jest taki. Opiszę krok po kroku co zrobiłem i jaki jest tego efekt. Otóż przekształciłem tekst na krzywe i dodałem do niego cień. Ustawiłem wszystkie właściwości i oddzieliłem cień od obiektu. W projekcie wszystko wygląda OK. Nad cieniem umieściłem ten sam obiekt z którego utworzyłem cień, a pod spód dałem tło jako wypełnienie tonalne. Problem pojawił się podczas publikacji do PDF'a. Otóż jeżeli zapisuję projekt do PDF X-3 obiekt (cień i tekst) widoczny jest razem z prostokątem wyznaczającym jego granicę. Zupełnie tak jakby tło tego obiektu nakładało się na gradient tła. a Przecież ani cień, ani tekst tła wokoło siebie nie ma. Nie wiem jak się tego pozbyć, bo w takim stanie do druku nie mogę tego oddać. Przerobienie obiektu na mapę bitową nie pomogło. Zacząłem kombinować i okazało się, że jeżeli w opcjach publikacji ustawię zgodność z Acrobatem 6.0 to plik wynikowy jest prawidłowy. Problem niby rozwiązany, ale czy plik zgodny z Acrobat6..0 będzie właściwy dla drukarni. Mówiono mi, że najlepiej jest zapisywać jako X-3 Czym różnią się od siebie oba formaty i jaki mają wpływ na wydruk w drukarni?
Moja skromna wiedza o Corelu skłania mnie ku temu żeby szukać rozwiązania u opcjach wyświetlania obiektu jakim jest stworzony przeze mnie cień. W opisie widzę "Krzywa na Warstwa 1 (soczewka)". Nie mam pojęcia jak edytować właściwości soczewki.

Problem drugi dotyczy kolorów.
Nie wiem czy coś nieświadomie przestawiłem w ustawieniach programu, ale kolory widoczne na ekranie monitora zupełnie nie pokrywają się z wybranymi przeze mnie. Wpisywałem wartości ze wzornika, ale na monitorze kolor był przekłamany. Wcześniej czegoś takiego nie miałem. Najgorsze jednak jest to, że w trakcie eksportu paleta całkiem się zmienia. We właściwościach mam ustawioną paletę CMYK.

Może to wszystko to wina ustawień samego eksportu do PDF. Jeżeli tak, to jakie ustawienia są za to odpowiedzialne.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 11:14   

będzie znacznie prościej jak załączysz przykładowe pliki.

pzdr.

White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 11:34   

Tak to wygląda (plik jest przykładowy - zrzut ekranowy) choć w projekcie wszystko wygląda OK. Sprawdzałem na innych kompach to nie wina przeglądarki.
Normalnie cień ładnie wtapia się z tłem. W PDF'ie wychodzi tak jak widać chyba że zmienię zgodność na Acrobat 6.0

Przyklad.PNG
Przykład
Pobierz Plik ściągnięto 271 raz(y) 59.66 KB

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 12:02   

Dołącz jeszcze cdr i napisz jakiej wersji Acrobat'a używasz do podglądania tego pliku.

pzdr.

White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 12:27   

Podsyłam przykładowego CDR'a. W każdym, w którym zrobię to co opisałem powyżej efekt jest taki sam.
Co do Acrobata to używam 6.0 Profesional, a oprócz niego FoxitReader'a.
Może przeinstalować Adobe?

Rysunek1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 218 raz(y) 78.67 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 12:59   

Informacje o standardzie pdf i roznicach znajdziesz tutaj.
http://help.adobe.com/pl_...3A3B36EE.w.html

Pliku cdr nie moge otworzyc bo jest w wersji X3 wiec jak dla mnie za wysoko, mozesz dolaczyc oba pliki pdf i ten x-3, i w zgodnosci z acrobat 6, byc moze problemem jest splaszczanie przezroczystosci....
Co do zmiany kolorow to spr. zarzadzania kolorem, trzeba przywrocic te ustawienia lub poprostu ustawic na nowo pod konkretne wymagania druku... bylo na forum o tym nie raz i nie dwa.
pozdr.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 13:34   

U mnie w Acrobat Reader 9 dokument wyświetla się poprawnie.
Dla pewności uzyskania efektu w druku możesz spłaszczyć tą bitmapę (cień) razem z tłem (przejście tonalne). Zaznacz oba elementy i przekształć na bitmapę o potrzebnych Ci parametrach.

Standart X-3(pdf 1.4) ogranicza możliwości stosowania "efektów", przestrzeni barw, naddruków itp. Chodzi o to żeby na osobach tworzących projekty wymusić jak największą kontrolę nad efektem końcowym. Sami projektanci konwertują bitmapy, pilnują palet, warstw itd. Wszystko po to żeby uniknąć różnic w druku plików przygotowanych na różnych platformach, w różnych środowiskach i przy użyciu różnych narzędzi. Kiedy publikujesz do acrobat 6.0 (pdf 1.5) wiele dzieje się samo (konwersje, spłaszczenia...) i masz ograniczoną kontrolę nad procesem.

pzdr.

White-Storm 
Bywalec

Wysłany: 24 Sierpień 2010, 16:01   

Nie wiem jak wam dziękować. Za wszystkie wyjaśnienia jestem bardzo wdzięczy. Zaoszczędziliście mnóstwo mojego czasu, który musiałbym poświęcić na szukanie tych informacji i wyjaśnień w necie lub przekopywania się przez archiwum forum.

Wyjaśnienie różnić pomiędzy formatami publikacji PDF'ów z pewnością zmieni moje spojrzenie projektowanie w Corelu sposób pracy z samymi projektami. A jeżeli chodzi o błąd w wyświetlaniu to przeinstalowałem Adobe i jest OK, niezależnie od tego jaki tryb zgodności ustawię. Wygląda na to, że różne przeglądarki PDF'ów mogę ten sam plik różnie wyświetlać.
Próbując samodzielnie rozwiązać problem również wpadłem na pomysł przekształcenia cienia razem z tłem na bitmapę. Wykonane w ten sposób tło przestaje być co prawda elastyczne jeżeli chodzi o późniejszą edycję, ale publikowane jest normalnie. Jeżeli nadarzy się okazja wydrukowania nadmiarowej strony w drukarni to podeślę im plik, który wyglądał na błędny i zobaczę jak wyjdzie to w druku, bo podejrzewam, że to może być tylko wina przeglądarki.

Mój drugi problem wygląda na rozwiązany. Zresetowałem Corela do ustawień domyślnych i po kłopocie. Choć w dalszym ciągu nie wiem bo było przyczyną.

Jeszcze raz dziękują wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu