|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
czyste strony X3 Xerox 7655 |
| Autor |
Wiadomość |
cebmar
Początkujący

|
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 13:11 czyste strony X3 Xerox 7655
|
|
|
| Witam wszystkich użytkowników forum, jest to mój pierwszy post i od razu problem, przy wydrukach z Corel Draw X3 na drukarce Xerox 7655 przy nakładzie większym jak 10 sztuk wychodzą mi czyste(puste) strony z drukarki. Jeżeli ustawię ilość kopii od 1 do 10 to wydruk jest prawidłowy, problem występuje tylko na sterowniku PostScript, na sterowniku PCL jest dobrze(prawie dobrze kolory mam zupełnie inne niż na PS), może ktoś spotkał się z takim problemem i potrafił by mi coś doradzić, przetestowałem już wszystkie poziomy PS od 1 do 3, xerox default-owo obsługuję level 3. Dzieje się to na różnych plikach corel-a, kiedyś podobno było wszystko dobrze problem zaczął objawiać się od około 2 miesięcy. Jeszcze istotna informacja wydruki z innych programów na sterowniku PS przy dużym nakładzie idą bez problemu(np. WORD, ACROBAT). Tak jak by corel nie potrafił obsłużyć tego sterownika PS. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 15:07
|
|
|
Na bardzo szybko:
drukuj partiami po 10 stron.
Na szybko:
Być może wystarczy:
- wypuścić z Corela PDFa (cmykowy kompozyt, czcionki na krzywe, załączony profil kolorów),
- PDFa przepuścić przez RIPa,
- wydrukować.
Przynajmniej tak rozwiązywałem większość problemów.
Powoli:
Zastosuj się do powyższej porady, jeśli masz na tym Xeroxie RIPa zrobionego przez CREO i zaktualizowane stery do najnowszej wersji.
Nie wiem, czy Twoja drukarka nie jest stałoatramentówką. Moje doświadczenia z Xeroxem opierają się na druku laserowym (toner pomieszany z woskowym granulatem). Miej to na uwadze.
Do rzeczy: Parę ładnych lat temu, w pewnej bandycko zarządzanej kieleckiej firmie miałem do dyspozycji Xeroxa DC 240 (czyli firmowo przyblokowaną dwieście pięćdziesiątkę). W firmie owej było kilka innych urządzeń drukujących, jak również kilka różnych programów źródłowych. Sporadycznie zdarzało się, że przy bezpośrednim wydruku (na sterownik sieciowy) z poszczególnych programów, a to brakowało jakiejś strony, a to obiektu, innym razem sypało się pasowanie druku dwustronnego lub kolorystyka. Cała "zagwozdka" spadła na moje barki.
Sporadyczne problemy w komunikacji Corel -> sterownik sieciowy Xeroxa rozwiązałem "na szybko", czyli wypuszczałem PDFy za pomocą wewnętrznego mechanizmu Corela.
Zaś kompleksowo pomogło ujednolicenie procesu - każdy pracownik z dowolnej aplikacji miał wypuszczać PDFa i z niego drukować. Dla szczególnie skomplikowanych prac zalecałem prastare plikowanie do PostScriptu i destylowanie go do PDFa. Pomogło. |
|
|
|
 |
cebmar
Początkujący

|
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 16:51
|
|
|
| Dzięki za zainteresowanie, jest to wielofunkcyjne urządzenie laserowe, z corel-em mam bardzo małe doświadczenie, jestem administratorem serwerów windows/unix oraz baz danych, a teraz zrzucono na mnie robotę grafika o której nie mam zielonego pojęcia, mógłbyś wyjaśnić "jeśli masz na tym Xeroxie RIPa zrobionego przez CREO", sterowniki na kliencie orz firmware na maszynie jest w najnowszej dostępnej wersji. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 10 Wrzesień 2010, 22:51
|
|
|
RIP (Raster Image Processor) to jest oprogramowanie Twojej maszyny drukującej. Konwertuje on strumień danych przeznaczonych do wydruku (zazwyczaj PostScript) na raster maszyny drukującej (rasteryzacja), interpretuje barwy względem załączonego profilu i rozdziela obraz na poszczególne farby/tonery drukarskie (separacja).
Oprogramowanie Xeroxa obsługujesz za pomocą ekranu LCD (bodaj z panelem dotykowym). RIP może być innego producenta niż maszyna. Wspomniane Creo ma dobre wyroby, zaś Xerox często montuje RIPy Creo w lepszych drukarkach.
Tu masz definicję RIPa
W sieci widzisz tego RIPa właśnie jako drukarkę sieciową. Możesz drukować bezpośrednio (wtedy zadanie przelatuje przez RIPa, co widać na jego ekranie i są natychmiast drukowane), lub pośrednio.
Żeby drukować pośrednio wystarczy zmienić zadanie drukowania w sterowniku drukarki, lub:
- przesłać plik (PS, PDF) na dysk RIPa poprzez sieć,
- ruszyć cztery litery w kierunku drukarki,
- wyszukać odpowiedni plik na dysku i przeciągnąć go na okno aplikacji RIPa,
- ustawić parametry (wielkość strony, gramaturę, ilość kartek i kopii itp.) i
- wydrukować.
O ile pamięć mnie nie myli, RIP Creo przyjmuje PostScript, PDFy i bodaj TIFFy… a być może także JPEGi (dawno tego nie widziałem, więc "gdybam").
Co by tu jeszcze… pojęcie RIPa jest nieco sztuczne i nieostre, to znaczy, że trudno wydzielić z niego definicję sterownika drukarki. Dzieje się tak, bo sterownik każdej drukarki jest jej RIPem. Różnicy można szukać na siłę w kompleksowości rozwiązania i w stopniu komplikacji. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|