Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
X3 a X4
Autor Wiadomość
FreeZ 
Początkujący
Grafoman

Wysłany: 1 Wrzesień 2010, 23:34   X3 a X4

Witam,
Mam takie pytanie.

Czym się mniej wiecej różni X3 od X4 ? Mowa o wersjach komercyjnych.
Przede wszystkim, który lepszy. Chodzi mi głównie o projektowanie logotypów, ulotek itd.
Corela X4 z licencją komercyjną jest bardzo ciężko dostać w Polsce z tego co się zorientowałem, a chciałbym po prostu zakupić najlepszą wersję Corela (pomijając X5 bo mnie nie stać :P) z licencją komercyjną.

z gory dzieki za odpowiedzi

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Wrzesień 2010, 08:38   

Zapozapoznaj sie z tym porownaniem w formie tabelki
http://www.corel.com/cont...8_printable.pdf

Jesli liczysz sie z pieniedzmi to tu znajdziesz darmowa alternatywe. Do ulotek, plakatow, znakow graficznych w zupelnosci wystarczy.

link:
http://corel.wodip.opole....p?p=18036#18036
pozdr.

FreeZ 
Początkujący
Grafoman

Wysłany: 2 Wrzesień 2010, 15:59   

Zależy mi na Corelu, niechce darmowych substytutow.
Sęk w tym, że wersja X4 komercyjna nie jest dostępna w Polsce. Chciałbym więc zapytać użytkowników, czy wiele się cofne jesli wczesniej korzystalem z X4 Home, a przerzuce się na X3.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 2 Wrzesień 2010, 22:16   

Co to znaczy niedostępna? Przecież została wydana komercyjna, polskojęzyczna wersja X4 do kupienia np. tutaj.

pzdr.

FreeZ 
Początkujący
Grafoman

Wysłany: 4 Wrzesień 2010, 18:00   

Niedostępna oznacza, że byłem w Vobisie, sprawdzili mi wszystkie hurtownie i magazyny i nie ma go w Polsce w ogole. Znajomy ma firme ktora zajmuje sie sprzedaza oprogramowan i to samo, nie ma w ogole w Polsce na magazynach. Na allegro sprzedają albo w wersji angielskiej, albo bez pudełek (co jest dla mnie troche dziwne). A link ktory podales.. hmm 2tys za X4 ? To juz bym dawno kupil X5 oO

Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy dużo stracę, przerzucając się na X3.

pzdr

ABu 
Doradca

Wysłany: 5 Wrzesień 2010, 20:50   

FreeZ napisał/a:
hmm 2tys za X4 ? To juz bym dawno kupil X5 oO

Przecież to jest normalna cena... Może chodziło Ci o coś w stylu X3 Special Edition, ale musisz mieć świadomość, że o ile X3 SE kosztuje coś koło 800 zł to jest on pozbawiony czcionek, klipartów i zdjęć. Czyli innymi słowy: dostajesz sam program w dużym kartonowym pudełku.

W przeciwieństwie do X3 Special Edition normalny pudełkowy Corel X4 zawiera czcionki, kliparty, zdjęcia oraz bardzo przydatny papierowy katalog z w/w. Moim zdaniem warto trochę dopłacić i kupić tego X4.

Z tego co się orientuję, wersja X5 już jest tylko na płytkach, bez katalogu.

FreeZ 
Początkujący
Grafoman

Wysłany: 5 Wrzesień 2010, 22:44   

Nie potrzebuje clipartow czcionek itd, mam swoje materiały ;) Pytanie tylko czy możliwosci X4 duzo roznia sie od tych w X3..

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 6 Wrzesień 2010, 08:45   

Odpowiem inaczej .Na pewno niewarta różnicy w cenie ponad tysiąca zł .X3 w zupełności wystarczy do zrealizowania tych samych projektów co X4 , czasem może to w pewnych sytuacjach wymagać tylko trochę większej inwencji od projektanta .

FreeZ 
Początkujący
Grafoman

Wysłany: 6 Wrzesień 2010, 15:51   

I to chciałem wiedzieć. Dzieki ;)

Oel
Początkujący

Wysłany: 8 Wrzesień 2010, 08:51   

Nie wiem, czy to jeszcze aktualne.
Kupiłem ostatnio X4 na allegro za 830 zł - sprawdziłem u producenta i program wydaje się być legalny. Nadaje się też do użytku komercyjnego. Jest to wersja bez pudełka i książeczki - sama płyta DVD. Moja była przeznaczona na rynek amerykański. Zawartość nośnika chyba identyczna jak w pełnej wersji GS X4, brak tylko dodatkowych gadżetów.
Cenowo wychodzi prawie na to samo, co X3 SE.
Co do opłacalności jednego, lub drugiego produktu - nie mogę się wypowiedzieć. Jeszcze nie używałem ani jednej, ani drugiej wersji. Podobno X4 jest stabilniejsza...?

restauro 

Wysłany: 8 Wrzesień 2010, 09:57   

Znalazłem ciekawą ofertę trzeba by było tylko sprawdzić czy Oryginał !

Corel Graphics Suite X5 PL Ful
http://allegro.pl/corel-g...1213750983.html

Nowa (zafoliowane pudełko) wersja 15 pakietu graficznego CGS firmy Corel.
Jest to wersja polska z licencją komercyjną zezwalającą na zarobkowe wykorzystanie programów
1 379,00 zł

ABu 
Doradca

Wysłany: 8 Wrzesień 2010, 19:51   

Cytat:
Podobno X4 jest stabilniejsza

Z mojego doświadczenia: nie jest. Im wyższa wersja tym gorzej. Dotyczy głównie PhotoPainta, ale Draw też nie zawsze działa stabilnie.

FreeZ 
Początkujący
Grafoman

Wysłany: 10 Wrzesień 2010, 20:57   

Oel napisał/a:
Nie wiem, czy to jeszcze aktualne.
Kupiłem ostatnio X4 na allegro za 830 zł - sprawdziłem u producenta i program wydaje się być legalny. Nadaje się też do użytku komercyjnego. Jest to wersja bez pudełka i książeczki - sama płyta DVD. Moja była przeznaczona na rynek amerykański. Zawartość nośnika chyba identyczna jak w pełnej wersji GS X4, brak tylko dodatkowych gadżetów.
Cenowo wychodzi prawie na to samo, co X3 SE.
Co do opłacalności jednego, lub drugiego produktu - nie mogę się wypowiedzieć. Jeszcze nie używałem ani jednej, ani drugiej wersji. Podobno X4 jest stabilniejsza...?

Widzialem tę aukcję, ale wydało mi się dziwne, że gość sprzedaje bez pudełek.. wszystko ok z tym programem?

restauro 

Wysłany: 11 Wrzesień 2010, 08:30   

Widzialem tę aukcję, ale wydało mi się dziwne, że gość sprzedaje bez pudełek.. wszystko ok z tym programem?

Żeby to sprawdzić trzeba chyba skontaktować się z Corelem o ile sprzedający nie daje faktury.

Na aukcji w opisie jest napisane "
Nowa (zafoliowane pudełko) wersja 15 pakietu graficznego CGS firmy Corel.
Jest to wersja polska z licencją komercyjną zezwalającą na zarobkowe wykorzystanie programów, przede wszystkim w firmach."

FreeZ 
Początkujący
Grafoman

Wysłany: 12 Wrzesień 2010, 23:50   

Co myślicie o tej aukcji ? http://allegro.pl/item1216811573.html
Zastanawia mnie tekst na samym końcu, że program jest w wersji włoskiej i francuskiej, a polski trzeba dopiero instalować?

restauro 

Wysłany: 13 Wrzesień 2010, 15:52   

Pakiet nie zawiera czcionek ! nie wiem jak wygląda licencja na nie jeśli nie ma ich na nośniku? Trzeba było by chyba zapytać w Centrum instalacyjnym Corela

Odpowiedz do tematu