Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak wydrukowac bez marginesow?
Autor Wiadomość
sleeper
Początkujący

Wysłany: 14 Lipiec 2006, 09:18   jak wydrukowac bez marginesow?

Witam!

Moze problem o ktorym pisze to jakas oczywistosc, poniewaz nikt na ten temat nic nie napisal jeszcze, ale ja nie moge sobie z nimi poradzic.

Na nowym polu formatu A4(domyslny obszar roboczy Corela) robie sobie powiedzmy pasek od lewego do prawego konca obszaru i analogicznie pionowy(bez jakichkolwiek marginesow (po prostu tak chce wydrukowac).

Mimo, ze obszar ten jest wielkosci A4 Corel wypisuje mi, ze obszar nie miesci sie na nosniku. Jest to dla mnie bardzo wazne, ale nie wiem co robie zle. Prosze o jakas pomoc.

Aha dopasowanie do arkuszu nie pomaga gdyz wtedy wyswietlaja mi sie marginesy od lewej i prawej oraz gory i dolu.

Mam wlaczone przyciaganie do obiektow i przyciagnalem dokladnie do bokow obszaru roboczego. Zeby wszystko dalo sie wydrukowac musze zmniejszac rozmiar lini tak aby nie dotykaly krawedzi obszaru roboczego. Nie mam zadnych obiektow poza polem roboczym, wiec naprawde nie wiem co robie zle.

Nie wiem czy ktos to czyta wogole, ale ja naprawde nie wiem jak mam jasniej opisac problem. Chodzi o to, ze format A4 drukuje mi sie bez bledow tylko wtedy kiedy zostawiam odstepy od krawedzi(lewy, prawy, gora, dol), kiedy nie robie odstepow Corel wypisuje mi komunikat, ze wydruk nie miesci sie na nosniku i drukuje calosc z odstepami od krawedzi.

sleeper
Początkujący

Wysłany: 17 Lipiec 2006, 13:55   

cierpliwie czekam na odpowiedz, albo przynajmniej na pytania czego nie opisalem. Mam drukare HP deskjest 940C, Corel 11 i rozmiary papieru (A4 czyli 210x297 mm). Sprawa zaczyna byc pilna, a nie wiem kto mi moze pomoc :(

Ps. Chyba sobie poradzilem, bo moze chodzi o to, ze nie da sie wydrukowac bez marginesow strony A4 na kartce A4 z winy drukarki poniewaz te marginesy sa niezbedne zeby drukarka nie drukowala po sobie(ale nie wszyscy musza wiedziec, ze drukarka dodaje swoje marginesy) :) ale po kartce. Do wydruku powiedzym paska od lewej do prawej potrzebowalbym kartki formatu A3 tak????

Swoja droga to bardzo pomocne forum. Forum duchow tak jak wymarle miasteczko. Uzytkownik cos sobie tam pisze, potem jak to w miescie duchow nikt nie odpowiada. Po czym on sam znajduje rozwiazanie(albo nie) i to opisuje. Genialne w swojej prostocie. Moze forum to zalozyly osoby chore na schizofrenie ????

humanoid_phenomenon
Początkujący

Wysłany: 23 Lipiec 2006, 22:04   

jest jak napisałeś
drukarki nigdy nei mają opcji druku na całej karce bo głowica zwyczajnie nie sięga wszędzie

te lepsze mogą drukować od początku do końca strony (z zapasem jednak zawsze (osobiście widziałem, ze drukowała z zapasem ~1mm)) ale boki mają wiekszyu zapas i najmniejszy margines z jkim się spotkałem to około 6mm (uśrednione bo margines był nierówny z lewej i prawej)

Jesli więc chciałbyś wydrukować coś na całości to rzeczywiście trzeba drukować na a3 (chyba, ze masz zręczne rece i chciałoby ci się wydrukować na dwóch A4, odpowiednio przyciąż i skleić podklejając (przy odpowiednim papierze, kleju i wprawie można osiągnąc naprawdę dobre efekty)

A co do miasteczka duchów..

racja.. mało znane..
jasne.. wszystko da się rozruszać, ale załozyciel tego foruma widac nie bardzo o to dba..

osobiście.. dopiero się zarejestrowałem. ale jak nie znajdę innego (większego) forum o corelu i jego produktach.. trochę tu namieszam i poodpisuję :) )

KRS15
Początkujący

Wysłany: 11 Marzec 2012, 14:10   

A czy da się jakoś automatycznie dopasować to co narysowałem do marginesu wydruku? Chodzi o to że w prawym dolnym rogu mam tabelę i przy wydruku usuwa po 3mm z boków i z dołu.

chezare 

Wysłany: 11 Marzec 2012, 18:30   

Podpiąłeś się pod temat, który umarł 6 lat temu.
Jedyne wyjście to przeskalowanie obrazka, albo fizycznie w dokumencie albo w opcjach druku.
Prawdopodobnie da się to również zrobić VBA, ale pewności nie mam bo się tym nie zajmowałem. Na pewno za to, można w dokumencie podejrzeć co się wydrukuje a co jest poza marginesem drukarki. Odpowiednie polecenie jest w menu Widok->Pokaż->Obszar drukowany. Program informacje bierze ze sterownika i ustawień domyślnej drukarki. Jeśli ustawienia te nie zgadzają się z wielkością strony albo jej orientacją to wcześniej trzeba je zmienić, menu Plik->Ustawienia drukowania.

Cysorz 

Wysłany: 11 Marzec 2012, 20:17   

W opcji wydruku zaznacz "Dopasuj do strony".

KRS15
Początkujący

Wysłany: 11 Marzec 2012, 22:19   

Malutki wielkie dzięki, pomogło.

Odpowiedz do tematu