|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
PhotoPaint i klawisze Alt - Ctrl -Shift |
| Autor |
Wiadomość |
Gato Garfield
Początkujący

|
Wysłany: 15 Wrzesień 2010, 18:27 PhotoPaint i klawisze Alt - Ctrl -Shift
|
|
|
Witam,
Np. przy malowaniu maski niby można tak postąpić, i tu cytat z help'a corela:
"Przytrzymanie wciśniętego klawisz Ctrl podczas przeciągania narzędzia Pędzel maski w oknie obrazka spowoduje, że pociągnięcia pędzla będą proste. Aby przełączać między poziomymi i pionowymi pociągnięciami pędzla, należy stale przytrzymując klawisz Ctrl naciskać i zwalniać klawisz Shift."
Niestety nie u mnie, wciśnięcie Ctrl lub Alt lub Shift'a powoduje na pasku właściwości zmianę trybu maski np. z "+" na "-" i tak w kółko. To samo z innymi narzędziami, nie można narysować prostej linii z pomocą Alt, bo"właściwości" danego narzędzia dostają szaleństwa. Obojętnie czy pasek właściwości jest widoczny, czy go zamykam.
Może ktoś z Was się już z tym spotkał i wie jak temu zaradzić, może coś przeoczyłem w opcjach? Wszystkie klawisze skrótów wywaliłem, to samo, przypisałem własne skróty, tyż nie chce współpracować. Wypier... z systemu obsługę polskiej klawiatury, nie pomogło...
Mój system OS i Corell to:
Problem dotyczy PhotoPaint z CorelDRAW Graphics Suite 12, który (co podkreślam) legalnie zakupiłem, ale mimo monitów w Corel'u nie dostałem nigdy odpowiedzi, mam wrażenie, że Polaków mają w Duu...pie, albo i głębiej.
W x14 (piracie :)) też to samo co x12.
Poprzednio przez lata używałem wersji CDR7 (na tych samych systemach) i nigdy nie było żadnych problemów.
Mój OS to; XP PL, lub XP x64ENG, lub Win2kPL, na wszystkich występuje taki sam problem na win98 ścierwo nie chce się zainstalować :))).
Pozdrawiam,
przepraszam, że się rozpisałem,ale nie wiedziałem jak krócej opisać to "zjawisko" |
|
|
|
 |
Gato Garfield
Początkujący

|
Wysłany: 23 Wrzesień 2010, 02:25
|
|
|
Temat zamykam,
bo po latach,przez przypadek rozgryzłem dziada.
- dla potomnych:
1. standardowo przy instalce systemów (Widowsów, nie MacOS, korzystam z nLite) mam wywalone obsługi klawiatur innych niż polski programisty, również wywalam całkowicie obsługę jakichkolwiek języków, bo mnie wkurza ikonka w tray'u, oraz kilka usług, które tylko zżerają pamięć systemu i zapraszają robale do systemu.
2. ponieważ jestem również szwabskojęzycny, sporadycznie włączam ten język jak istnieje taka potrzeba, podmieniając również "fizycznie" klawiatury.
3. ostatnio używając j. niemieckiego, poprawiałem baner reklamowy i tu szok! PP przestał szaleć , działał jak ruski zegarek
Reasumując,
włączenie wszystkich opcji językowych Windy, łącznie z klawiaturą angielską, polską narodową i polską programisty oraz całym badziewiem dodatkowych DLL-li zlikwidowało problem.
P.S.
Złośliwy komentarz (dla Bila), bo taki już jestem;
Corell prawdopodobnie zdał się całkowicie na MikregoMiękkiego z obsługą znaków narodowych i bezkrytycznie (bo tak oczywiście musi być kiedy aplikacja napisana jest w VB czy MS c++) interpretuje kody klawiatury, które podsuwa mu WinZgroza. Widać Alt Alt-owi nie równy, Ctrl też działa jak kilka sekwencji klawiszy jak nie ma obsługi j. angielskiego. Dziwne tylko, że inne aplikacje nie szalały, nawet te w MS C++, ale to nie te forum aby to rozważać |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|