|
Menadżer obiektów |
| Autor |
Wiadomość |
lisciu
Bywalec

|
Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 11:59 Menadżer obiektów
|
|
|
Otóż od dłuższego czasu borykam się ze swoją nie wiedzą, lub po prostu wadą Corela?
Krótko, chodzi o menadżer obiektów i obiekty w warstwach, gdy jest ich sporo np. w Warstwie 1 i chce je przenieść wyżej do innej warstwy to ciągnąc, zaznaczone obiekty na liście warstwy do innej, to okno dokowe nie przesuwa się w górę bym mógł przenieść to wyżej, tylko mogę przenosić na tyle ile widzę(gdy po prostu lista jest rozwinięta nie widać już 2 warstwy wyżej by to przenieść).
Czy ja o czymś nie wiem? Może jest jakiś skrót? W photoshopie czy illustratorze automatycznie mi się scrolluje do góry gdy dojadę myszką do ostatniego obiektu w Warstwie. |
|
|
|
 |
michw [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 16:55
|
|
|
Dobrze że poruszasz ten problem... również jestem ciekaw rozwiązania... chociaż z tego co sie orientuję tak już jest. Przez 14 wersji nie wpadli na to żeby okno było aktywne... to dość irytujące i uciążliwe... może w x5 już pomyśleli....:-) chociaż wątpię.... |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 18:04
|
|
|
1. Jest pasek do przewijania z prawej
2. Mozna przewijac strzalka z klawiaury numerycznej
3. Byc moze kolkiem myszy tez mozna to przewinac - nie mam teraz takiej ale b. mozliwe ze tak.
ps
Okna dokowane w Corelu sa b. dobre czego nie mozna powiedziec np. o konkurencji i te latajace palety z ktorymi nie wiadomo co zrobic, i przy powiekszaniu tez jest problem bo fragmenty projektu chowaja sie pod te palety.
pozdr. |
|
|
|
 |
lisciu
Bywalec

|
Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 18:42
|
|
|
widocznie jednak okna dokowane są ułomne, nie jak u konkurencji .
-strzałki nie działają(numerycznej nie sprawdziłem bo nie mam takowej na laptopie)
-scroll nie działa
-a, że jest pasek to wiem(działa tylko jak nic nie mam do przeniesienia). Ale co z tego jak ja ciągnę obiekt i nie mogę wyżej niż zasięg okna? |
|
|
|
 |
ABu
Doradca

Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 02 Paź 2007 Posty: 122 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 19:22
|
|
|
Pozostaje przenosić 'na raty', tj. przenieść tak daleko jak się da, przesunąć okno, przenieść dalej i tak w kółko :)
A na poważnie: już w samym tym wątku są 3 osoby, którym to przeszkadza. Powinno to dać twórcom do myślenia. Może jakaś petycja? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 21:23
|
|
|
Nie wiem gdzie ten problem?
1. zanaczamy obiekt/ty do przeniesienia
2. przesuwamy pasek po prawej
3. i przenosimy to na wskazana warstwe przeciagajac obiekty
lub
1. zaznaczamy obiekt/ty
2. scrolujemy pasek
3. klikamy prawym klawiszem w oknie dokowanym i wybieramy przenies na warstwe x
4. wskazujemy warstwe do przeniesienia.
Niejedna mape w Corelu zrobiono, a robi sie je na b. wielu warstwach.
To naprawde nie sa problemy, jest np. taki program graficzny kiedys lider na rynku dtp (nazwa nie padnie) i do dzis nie ma opcji odbicia lustrzanego ksztaltow wektorowych... i to jest cos co moze dla kogos byc realnym problemem.
Co do petycji to na forum oficjalnym jest watek z lista zyczen do X6 mozna sie dopisac...
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|