Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam, czy jest narzędzie pędzla które usuwa dany kolor?
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 19 Wrzesień 2010, 22:50   Witam, czy jest narzędzie pędzla które usuwa dany kolor?

Witam, czy jest narzędzie pędzla które usuwa dany kolor?

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 20 Wrzesień 2010, 07:23   

A co ma zostać po usunięciu koloru? Kolor tła? Wtedy użyj gumki. Kolor który był w tym miejscu wcześniej? Wtedy musisz zawczasu stworzyć warstwy i na nich malować nowym kolorem, aby nie stracić tego, który był wcześniej.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 20 Wrzesień 2010, 15:12   

Ne wiem czy się zrozumieliśmy....

Chcę z obrazka usunąć tylko jeden kolor, np. biały. Czy mogę zatem wybrać ten biały kolor pipeta i za pomoca innego narzędzia jeździć po CAŁYM obrazku a usuwany będzie tylko kolor biały?
Podobnie jak inne narzędzie - zmiany kolorów. Gdzie np. możemy kolor czarny zmieniać na biały a pozostałe barwy są nietykane.

Nie chodzi mi o gumkę, chcę przejechać pędzlem przez cały kontrastowy obrazek i chce by mi usunięto zaznaczony kolor.

Gato Garfield 
Początkujący

Wysłany: 21 Wrzesień 2010, 02:44   

Najprościej:
Obrazek > Dopasuj > Zamień kolory
-jakie takie narzędzie, czasem korzystam, chyba, że źle zrozumiałem o co Ci chodzi.
-jest również "pędzel" Zamiana Barw, badziewne ustawienia, ale powinno zadziałać przy odpowiednim ustawieniu wartości.
W zasadzie dojść można do tego efektu wieloma "drogami", poeksperymentuj.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 21 Wrzesień 2010, 04:01   

Pytam tutaj ponieważ już na włąsnę rękę sprawdzałem. Prawda?
Nie chcę ZAMIENIAĆ żadnych kolorów, chce usunąć jeden wybrany przeze mnie kolor z całego obrazka automatycznie.

roland 

Wysłany: 21 Wrzesień 2010, 07:14   

Użyj narzędzia Różdżka. W ten sposób zaznaczysz tylko wybrany kolor. Gdy teraz będziesz malował lub gumował, to tylko wybrany (tzn. zaznaczony) kolor

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 21 Wrzesień 2010, 15:02   

Kurczę... No wiem, ale jak mam czarną literę "B" na białym tle to zaznaczając obiak z zewnątrz różdżką, on mi nie zaznaczy białych pól mieszczących się w znaku "B". No nie?
A chcę takiego narzędzia, któym przejadę cały obrazek, np. pędzel jakiegoś rodzaju i mi usunie biały kolor na przykład.

Gato Garfield 
Początkujący

Wysłany: 21 Wrzesień 2010, 15:09   

-fakt, Roland masz rację,

ale gośćiu podobno wszystkiego już spróbował, pewnie różdżki też.
Różdżka nie jest narzędziem w pełni automatycznym, będzie musiał kliknąć kilkanaście razy i do tego wcześniej poustawiać HSB, działanie narzędzia na +, ogólnie kupa roboty z czułością aby mu dobrze dany kolorek zaznaczało, potem np wtapianie maski, etc... to nie jest kliknij i masz :-P

P.S.

...hm... moje (głupie?) przemyślenia
- usunąć jakikolwiek kolor? czyli w zamian co? bo biały to też kolor, jeżeli nic, to pozostaje tylko przeźroczystość obrazka i jest narzędzie w PP "pędzel przeźroczystości", rzuca się w oczy w menu...

Gato Garfield 
Początkujący

Wysłany: 21 Wrzesień 2010, 15:19   

Bunch,
w PhotoPaint'cie oraz u jego największej konkurencji, czyli w PhotoSzkopie nie ma takich inteligentnych narzędzi, że "same" to zrobią co Ty chcesz.

Ustaw odpowiednio różdżkę:
- "Tryb" na +, wtedy dodajesz zaznaczanie kolejnych fragmentów w obrazku, np. brzuszki B.
- "HSB" dobiera czułość narzędzia na kolor.
-jest również wygładzanie i parę innych ustawień, dobierz je a na koniec użyj pędzla maski aby wygładzić pozostałe niedokładności.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 03:18   

Po pierwsze: dziękuję za pomoc, to dobrze że są takie fora i życzliwi na nich ludzie, którzy poświęcają swój cenny czas na pomoc innym i odpowiadają na ich pytania, służąc swoją wiedzą. Dziękuję za chęć pomocy.

Po drugie: Czy ja piszę po Chińsku? Dwa razy napisałem dokładnie o co mi chodzi i nikt nie odpowiedział (najbliżej rozwiązania sprawy był Garfield ale jego pomysł się nie sprawdza). Ja wiem, ja umiem osiągnąć pożądany efekt za pomocą gumki, maski, wtapiania, ciupania i tak dalej...
Ja się pytam czy jest możliwość zrobienia tak a tak (czy istnieje owe narzędzie) czy może nie ma takiej opcji. Czyli mam rozumieć że nie ma? Czy trzeci raz wytłumaczyć o co mi chodzi? Ale chyba dokładniej się nawet nie da.

roland 

Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 07:40   

OK Bunch widzę, że już nawet Twój avatar jest czerwony :-)
Jeżeli chodzi o mój post, to faktycznie przyznaję się do błędu, gdyż proponując różdźkę, nie zauważyłem, że Corel PP nie ma automatycznego zaznaczania obszarów nieprzystających. Na co dzień korzystam z Corel PaintShop Photo Pro i tam jest to naturalna opcja.

W Corel PP musisz zrobić tak: wybierz z górnego menu Maska/Maska kolorów. Pojawi się okienko, w którym w lewym górnym rogu kliknij przycisk ze strzałką w kształcie kursora, a następnie poniżej przycisk z pipetą. Klikasz kolor i zostanie on zaznaczony w całym obrazku. Z prawej strony okienka masz suwak Tolerancja. Dopasujesz nim jakie kolory podobne do klikniętego mają zostać zaznaczone

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 11:24   

Bunch napisał/a:

Po drugie: Czy ja piszę po Chińsku?

是的,不幸的是有時很難理解
頭像是一個紅色的長期過於憤怒 太多的尖叫!

;-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 16:28   

Tak , Rolandzie, ten sposób akurat działa, sprawdza się, stosuje się do całego zaznaczonego obiektu i w ogóle. Przyjmij proszę moje wyrazy wdzięczności.

wawel - 我也知道如何使用字典

tomczy_twsm
Doradca

Wysłany: 28 Wrzesień 2010, 08:52   

no więc ja jeszcze mam parę pytań
chodzi mi o usunięcie czarnego koloru ale tak ja napisał Ronald (tak samo jak "przezroczystość kolorów" nie wystarcza) chodzi mi oto żeby uzyskać taki efekt jak przy zmianie kolorów czy o to że są delikatne przejścia a nie takie ostre czyli chodzi o taki efekt by był ciemniejszy czarny bardziej przezroczysty a mnie ciemny mniej przezroczysty... wiem że to uzyska dzięki opcji "dodawanie" ale projekt/zdjęcie chcę umieścić na koszulce przy pomocy druku cyfrowego czyli musi być przezroczystość a opcja "dodawanie" może tylko sprawdzić gdzie tło jest pod warstwą...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

roland 

Wysłany: 28 Wrzesień 2010, 10:25   

tomczy_twsm napisał/a:
no więc ja jeszcze mam parę pytań
chodzi mi o usunięcie czarnego koloru ale tak ja napisał Ronald (tak samo jak "przezroczystość kolorów" nie wystarcza) chodzi mi oto żeby uzyskać taki efekt jak przy zmianie kolorów czy o to że są delikatne przejścia a nie takie ostre czyli chodzi o taki efekt by był ciemniejszy czarny bardziej przezroczysty a mnie ciemny mniej przezroczysty... wiem że to uzyska dzięki opcji "dodawanie" ale projekt/zdjęcie chcę umieścić na koszulce przy pomocy druku cyfrowego czyli musi być przezroczystość a opcja "dodawanie" może tylko sprawdzić gdzie tło jest pod warstwą...

To czego szukasz, jest możliwe do zrealizowania za pomocą maski. Masz to opisane w pomocy do programu (Pomoc/Tematy pomocy). Przejdź do karty Wyszukaj i wpisz Definiowanie obszarów edytowalnych za pomocą informacji o kolorach.

tomczy_twsm
Doradca

Wysłany: 28 Wrzesień 2010, 11:55   

WIELKIE DZIĘKI!!!

Odpowiedz do tematu