Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co o tym sądzicie i czy to nie jest śmieszne?
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 6 Październik 2010, 23:06   Co o tym sądzicie i czy to nie jest śmieszne?

Witam, przeglądając internet natknąłem się na coś takiego:
http://allegro.pl/kurs-co...1251028050.html
Ktoś oferuje kurs po którym można uzyskać certyfikat. Zrobić to co zada nam zdalnie jakiś tam Pan i mu to przesłać, jak podołamy to dostaniemy taką karteczkę papieru.
Nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony jest to dla mnie trochę śmieszne. Ktoś zrobił własny kurs i afiszuje się tym, że da komuś własny certyfikat obsługi programu. Jaką to ma wartość? A może się mylę?

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 7 Październik 2010, 08:03   

Bunch mi się wydaje, że facet po prostu zrobił film instruktażowy i go sprzedaje, a cert to tylko tak dla fantazji. Żaden normalny pracodawca nie będzie go honorował. Taki dokument nie ma żadnej wartości
pozdrawiam

Artur Miernik 

Wysłany: 7 Październik 2010, 15:40   

Byłbym pesymistą... tzw. "normalnych pracodawców" nie jest aż tak wielu. W każdym razie - zorientowanych w tym, kto ma autoryzację Corela, a kto nie - będzie mniejszość.

Nie - nie przekreślam z góry takich inicjatyw.

Swoją drogą, chętnie zobaczyłbym ten kurs, by go ocenić. Może do pracy w firmie typu: pieczątki i wizytówki - okaże się aż nadto dobry? Poza tym kurs ma nadany numer Numer ISBN: 978-83-61362-26-5, czyli mozna sprawdzić, czy jest wydawnictwem.

Natomiast nie wierzę, by kurs wideo obejmował wszystkie istotne zagadnienia.

Zresztą, wydaje mi się, że wśród najlepszych w corelowe klocki, nadal najwiecej jest... ambitnych samouków.

gleba 
Fachowiec
gleba

Wysłany: 7 Październik 2010, 18:23   

Ja go kupię z czystej ciekawości, może się czegoś nauczę

devil-666 
Bywalec

Wysłany: 7 Październik 2010, 19:31   

Wydaje mi się, że nic z niego nie wyniesiesz., sądząc po komentarzach innych: "Ogolem jest to badziew dla 12latkow co dopiero co wlaczyli program i chca sobie poukladac klocki i pouzywac troche gotowcow(presetow)."

ABu 
Doradca

Wysłany: 7 Październik 2010, 21:13   

Mało wiarygodnie brzmi oferta, wg której można się nauczyć Corela w 1 wieczór. Certyfikat też mało wiarygodny, jeśli można go otrzymać po przesłaniu zadania mailem (kto jest w stanie zagwarantować, że certyfikat będzie wystawiony faktycznie na autora pracy?).

Kiedyś orientowałem się w sprawie autoryzacji/certyfikacji bezpośrednio przez Corela. Niestety - firma Corel nie prowadzi takiego programu. (Dawniej chyba prowadziła, bo ślady w Internecie zostały).

A tak na marginesie - czy ktoś się orientuje jak pracodawcy patrzą na takie certyfikaty? Będę niedługo prowadził kurs o podobnej tematyce + strony WWW i wypadałoby cośtam na koniec wystawić, a nie chcę się ośmieszać wystawianiem bezwartościowych świstków. Ktoś taki temat może przerabiał?

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 7 Październik 2010, 21:26   

Ja uważam tak samo. A nie chciałem od razu wychodzić z takimi śmiałymi poglądami byście mnie nie zjedli bo nie znam się na certyfikatach.
Ale jak dla mnie to też jest śmieszne. Ja też zrobię swój tutorial i będe się reklamował certyfikatem. Zagranie marketingowe. Każdy domorosły twórca umie pewie więcej niż wyciagnąłby z tego tutoriala. To jest pewnie przeznaczone dla laików, którzy zrobią trzy banalne zadanie dzięki temu kursowi i już będa dumni, że coś umieją - no wiecie, certyfikat mam więc muszę umieć. Więc to taka zachęta. Zachęta dla ludzi, którzy nie wiedza kompletnie nic i po jednym kursie chcą otwierać własne firmy bo "mają certyfikat".
Zgadzam się z Wami

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 8 Październik 2010, 08:50   

Mam taki certyfikat :mrgreen: Swego czasu kupiłem m.in. tę płytkę żeby trochę sie dokształcić. Z zakupu jestem średnio zadowolony - dowiedziałem się z całego "szkolenia" 2, 3 drobiazgów, które i tak pewnie sa gdzieś w książce Corela, ale mi umknęły. Cała reszta rzeczywiście dla początkujących. Dostałem "pytanie egzaminacyjne" :mrgreen: (o które musiałem się upomnieć bo po sprzedaży programu sprzedawcy juz nie bardzo zależało). Oczywiście banalne, odpowiedź mogłem przepisać itp. - i po kolejnym upominaniu się - MAM CERTYFIKAT! :mrgreen: :mrgreen:
A po kiego mi potrzebny? Wierzcie mi, że na 90% klientów to działa ;-)

Amadeuss 
Praktyk

Wysłany: 8 Październik 2010, 09:01   

taki certyfikat to każdy może sobie zrobić sam .....

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 8 Październik 2010, 13:50   

Wykładowca lub firma mająca autoryzacje Corela wystawia certyfikaty sygnowany logo firmy COREL ,najniższy stopień to CERTIFICATE OF COMPLETION . Inne formy są tylko świadectwem ukończenia kursu bez żadnej autoryzacji .

gleba 
Fachowiec
gleba

Wysłany: 8 Październik 2010, 19:48   

W 2001 w czasie rozmowie kwalifikacyjnej, zapytano mnie o znajomość programu Freehand. Wiedziałem, że program ten ma kluczowe znaczenie dla przyszłego pracodawcy i chociaż znałem tylko same podstawy tego narzędzia, potwierdziłem jego znajomość. Wcześniej pracowałem wyłącznie na programie CorelDraw. W godzinach popołudniowym otrzymałem telefon, że przeszedłem do drugiego etapu klasyfikacyjnego, do którego dostały się trzy osoby. Za dwa dni będziemy tworzyli przykładowe projekty wykorzystując program Freehand i na tej podstawie zostanie wybrany grafik do przyszłej pracy. Zdawałem sobie sprawę, że poznanie Freehand'a z książki w tak krótkim czasie jest niemożliwe. Wtedy mój znajomy podsunął mi filmy video, dzięki którym nauczyłem się obsługi całego programu w kilka godzin. Po dwóch dniach stworzyłem bardzo dobry projekt i zdobyłem pracę, na której bardzo mi zależało. Od tamtej pory wiem, że kursy video są najlepszą metodą na poznanie dowolnego zagadnienia, jeżeli chcemy zapoznać się z materiałem w bardzo krótkim czasie.

Gość gigant w jeden wieczor opanować program i zrobić świetny program, aż mi się wierzyć nie chce

Amadeuss 
Praktyk

Wysłany: 8 Październik 2010, 20:34   

a nie mogłeś jeszcze bardziej wyeksponować swojej wypowiedzi??

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 11 Październik 2010, 00:00   

gleba, ale o co chodzi? Co to jest, twoja wypowiedź, cyctat? Do czego się linijkę niżej odnosisz?

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 11 Październik 2010, 15:59   

:) to chyba zacznę sprzedawać certyfikaty do samodzielnego wydruku w pół ceny:P ktoś chętny;)

Artur Miernik 

Wysłany: 11 Październik 2010, 21:15   

Zacznijmy od certyfikatu na notepad.exe i kalkulator Wwindowsowy.

chezare 

Wysłany: 24 Grudzień 2010, 23:10   

Żarty sobie robicie, a czym się różni ten certyfikat z allegro, od takiego wystawionego przez jakąś firmę X?

Odpowiedz do tematu