Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szraf ukośny - pilna prośba
Autor Wiadomość
maxon 
Początkujący

Wysłany: 8 Październik 2010, 09:59   Szraf ukośny - pilna prośba

Witam

Bardzo proszę o pomoc, jakąś instrukcję jak wykonać szraf ukośny (45 stopni, o 5mm szerokości)

Mam do zaznaczenia kilka budynków na mapie i muszę ja oznaczyć tym szrafem, jednak nie wiem za bardzo jak go wykonać. Próbowałem przez wypełnienie deseniem ale nie wygląda to dobrze.

Bardzo proszę o pilną pomoc.

W załączniku zamieszczam to o co mi chodzi

20101008309.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 421 raz(y) 36.07 KB

pomoc-graficzna 
Początkujący

Wysłany: 8 Październik 2010, 10:14   

Tworzysz sobie deseń w dowolnym programie graficznym. Później zaznaczasz ten budynek -> prawym właściwości -> z opcji wybierasz wypełnienie - > deseniem - > załaduj -> wskazujesz swój plik z deseniem ;)

maxon 
Początkujący

Wysłany: 8 Październik 2010, 10:56   

a w jakim programie graficznym to zrobić? :) Corel Photo-Paint da radę? Jestem początkującym użytkownikiem

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 8 Październik 2010, 11:24   

Jest lepsza metoda na szraf w Corelu:
Rysujemy w Corel Draw pionową linię o wybranej grubości. Obracamy o 45 stopni. Kopiujemy w wybranej odległości obok. Powielamy wiele razy klawiszem D.
Otrzymany w ten sposób "szraf" łączymy w jeden obiekt - "combine" (Ctrl+L). Taki obiekt powinien z naddatkiem pokrywać obiekty "do pokrycia". Warto to co stworzyliśmy zapisać gdzieś lub po prostu pracować na kopii bowiem uzyskaliśmy coś w rodzaju papieru do wycinania który przycinamy do potrzebnego kształtu tworząc odpowiedni szablon i wycinając przy pomocy "kształtowanie/tył bez przodu".
Druga część instrukcji może być nieco zawiła ale za to efekt jest sto razy lepszy niż desenie oferowane przez Corela ponieważ jest wektorowy.

http://yfrog.com/mirysunek1kij

maxon 
Początkujący

Wysłany: 8 Październik 2010, 18:39   

Wszystko wychodzi tylko kilka problemów. W momencie gdy mam wszystkie paski obok siebie i robię Ctrl + L to wychodzi mi jedna całość w kolorze różowym.

Gdy grupuję wszystkie w paski i następnie zaznaczam 'zgrupowane paski' i 'budynki' (są połączone) to w momencie kiedy daję kształtowanie Tył bez przodu to pojawiają się budynki, ale nie mają kolorów, lecz tylko paski (ZAŁĄCZNIK)

1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 337 raz(y) 11.99 KB

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 8 Październik 2010, 23:23   

Nie całkiem rozumiem. Wzorek czy szraf powinien być NIE zgrupowany tylko połączony w całość - jeden obiekt. Grupowanie to Ctrl+G a łączenie to Ctrl+L. Powstały obiekt składa się z serii odcinków (pasków) i można zmienić "całościowo" jego kontur - czyli w tym wypadku pióro i kolor oraz wypełnienie - co w tym przypadku nie powinno być widoczne bo odcinki nie tworzą figur zamkniętych. Dlatego nie rozumiem skąd ten różowy - coś takiego nie ma prawa istnieć.
Po wykonaniu szablonu i wycięciu odpowiedniego wzoru obiekt wciąż ma te same cechy - kolor, pióro itd - tylko inny kształt.
Po nałożeniu wzoru na prostokąty budynków - - budynki będą miały ukośne paski.
Jeżeli budynki przedtem wypełnimy kolorem, np. żółtym, otrzymamy paski na żółtym tle.

maxon 
Początkujący

Wysłany: 9 Październik 2010, 07:15   

zrobiłem tak jak mówiłeś, chyba, że w którymś miejscu błąd. Stworzyłem jeden odcinek - zmieniłem pióro i kolor następnie stworzyłem kolejny w innym kolorze. Później kopiowałem na zmianę i w sumie mam obok siebie 116 takich pasków (różowe i czerwone). Zaznaczyłem wszystkie razem i nacisnąłem Ctrl + L w efekcie czego otrzymałem jednokolorowy obiekt. Może gdzieś robię błąd?

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 11 Październik 2010, 10:07   

"Stworzyłem jeden odcinek - zmieniłem pióro i kolor następnie stworzyłem kolejny w innym kolorze" - to jest błąd. Takie elementy można tylko grupować. Połączenie daje WSPÓLNE cechy koloru grubości linii, itd.
Obiektów pogrupowanych nie da się przycinać szablonem a połączone tak - bo są teraz jednym obiektem o jednolitych cechach.
Czyli tak robiony szraf może być tylko jednobarwny, co i tak jest lepsze od wypełniania standardowym wzorem bo nasza metoda daje wektorowy rysunek - czyli zawsze dobry niezależnie od powiększenia.
Oczywiście na upartego można zrobić szraf wielokolorowy ale to jest jak się wydaje dość marudna robota polegająca na wykonaniu 2 wzorów o różnych kolorach dopasowanych do siebie odpowiednio. Moim zdaniem to nie ma sensu...

maxon 
Początkujący

Wysłany: 11 Październik 2010, 10:47   

Stawe napisał/a:
"Stworzyłem jeden odcinek - zmieniłem pióro i kolor następnie stworzyłem kolejny w innym kolorze" - to jest błąd. Takie elementy można tylko grupować. Połączenie daje WSPÓLNE cechy koloru grubości linii, itd.
Obiektów pogrupowanych nie da się przycinać szablonem a połączone tak - bo są teraz jednym obiektem o jednolitych cechach.
Czyli tak robiony szraf może być tylko jednobarwny, co i tak jest lepsze od wypełniania standardowym wzorem bo nasza metoda daje wektorowy rysunek - czyli zawsze dobry niezależnie od powiększenia.
Oczywiście na upartego można zrobić szraf wielokolorowy ale to jest jak się wydaje dość marudna robota polegająca na wykonaniu 2 wzorów o różnych kolorach dopasowanych do siebie odpowiednio. Moim zdaniem to nie ma sensu...

Czyli jak to zrobić?

Artur Miernik 

Wysłany: 11 Październik 2010, 21:05   

A wypełnieniem PostScriptowym?

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 12 Październik 2010, 08:17   

Jak to jak? napisałeś: "Zaznaczyłem wszystkie razem i nacisnąłem Ctrl + L w efekcie czego otrzymałem jednokolorowy obiekt" - no i tak ma być. Teraz trzeba zrobić szablon do wycinania z tego potrzebnych kształtów. Pokazałem to w uproszczeniu na załączonym schemacie.
Trochę się już w tym gubię - mam nadzieję, że cały czas mówimy o rysowaniu w Corel Draw?

Odpowiedz do tematu