|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Pytanie o licencję |
Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 11 Październik 2010, 00:03 Pytanie o licencję
|
|
|
Witam. Czy na licencji Royality Free mogę sobie pobrać zdjęcie i wydrukować je na plakacie, który będzie wisiał na mieście?
Jak widzę niektóre zdjęcia, to są one za darmo z licencją Royality Free . A niektóre też są oznaczone jako Royality Free ale każą sobie za nie już płacić. Te zdjęcia oczywiście są lepsze niż te darmowe. Więc ktoś wrzuca jakieś gówno i - korzystajcie! Jak i ktoś mówi "korzystajcie!" ale po uprzednim mi zapłaceniu.
Czytałem o tym ale nie rozumiem. Np. taki serwis jak Fotolia.pl. Tam chcę np. kupić zdjęcie ale mają oni opcję wykupu albo zwykłą, albo rozszerzoną i podobno ta druga pozwala na więcej. Tylko że ja nie rozuiem tych różnic. Pomożecie?
Jest napisane na ich stronie, że pliki Royality Free to takie, że:
Tworzenie reklam (magazyny, biuletyny, bilbordy i in.)
Ilustracja artykułów prasowych i magazynowych
Dekoracje
Tworzenie wszelkiego rodzaju dokumentów drukowanych
No to przecież plakat to jest reklama, billboard i dokument drukowany w jednym. Czyli reasumując - MOGĘ zamieścić na plakacie. To po co mi jakieś rozszerzone licencje jeszcze?
Chciałem o to zapytać na forum Fotolii, ale ta strona w ogóle jest jakaś dziwna. Nieintuicyjna. Wysłałem więc im wiadomość o tym, która brzmi:
Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
Ale ogólne pytanie jest takie:
Czy na licencji Royality Free mogę sobie pobrać zdjęcie i wydrukować je na plakacie, który będzie wisiał na mieście?
|
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 11 Październik 2010, 07:56
|
|
|
na fotolia.pl jest kilka licencji
Licencje Standardowe
sa od
XS - 3 cm x 2 cm w 300 dpi
do
XXL - 42 cm x 25 cm w 300 dpi
sa tez lic. rozszerzone:
Pliki : zdjęcia i ilustracje w formacie JPEG
Wykorzystanie : ilustracje produktów przeznaczonych do sprzedaży (kartki pocztowe, plakaty, koszulki, szablony i in.)
Licencje Premium
Pliki : zdjęcia, ilustracje, wektory i klipy wideo w największym dostępnym rozmiarze oraz najwyższej dostępnej rozdzielczości
Wykorzystanie : w celu ilustrowania wszelkiego rodzaju profesjonalnych dokumentów i projektów (reklama, artykuły prasowe, opakowania, strony www...)
Plik dostarczony w licencji premium ma największy dostępny rozmiar.
Licencja Wektorowa
Pliki : Pliki wektorowe w formacie AI, EPS, SVG
Wykorzystanie : Takie samo wykorzystanie jak w Licencji Standardowej
Licencja Wektorowa Rozszerzona
Pliki : Pliki wektorowe w formacie AI, EPS, SVG
Wykorzystanie : Ilustracje pochodnych produktów przeznaczonych do sprzedaży (kartki pocztowe, plakaty, koszulki, szablony i in.) |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 11 Październik 2010, 17:17
|
|
|
Dziękuję, zatem plakat czy ulotka do sprzedaży nie jest przeznaczona, więc wystarczy zwykła licencja. Tak? |
|
|
|
|
Struna
Fachowiec
Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 38 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 11 Październik 2010, 21:30
|
|
|
Czyli tak w skrócie:
mogę użyć takiego zdjęcia w projekcie za który biorę pieniądze, ale nie sprzedaje samego zdjęcia, tylko używam go w projekcie - nie zarabiam na zdjęciu - dobrze to rozumiem? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 12 Październik 2010, 07:59
|
|
|
Tak to rozumiem, inaczej sa traktowane rzeczy do sprzedazy w tych licencjach. |
|
|
|
|
Bunch
Ekspert
|
Wysłany: 12 Październik 2010, 20:34
|
|
|
Jeśli ktoś chce wiedzieć to Fotolia mi odpisała, że wystarczy zwykła, standardowa licencja Royality Free na zdjęcie, jeśli ma się ono pojawić na plakacie. |
|
|
|
|
armida
Początkujący
|
Wysłany: 5 Listopad 2010, 14:31 licencja cd
|
|
|
Ja też mam pytanie apropos licencji: jeśli robie plik na potrzeby internetu to czy w pliku tym będzie zakodowana licencja? Innymi słowy czy jeśli zrobię obrazek i wrzucę go na neta to będzie można odczytać mnie jako autora? Nie jestem na bakier z zagrożeniami w internecie związanymi z grafiką i prawami autorskimi ale to mnie mierzi :)
dzieki! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|