|
jak poprawnie zapisać png bez tła pomocy! |
| Autor |
Wiadomość |
klimczok
Początkujący

|
Wysłany: 22 Październik 2010, 14:08 jak poprawnie zapisać png bez tła pomocy!
|
|
|
witam jak przygotować obraz png bez tła ogolnie takie cos zrobiłem w Corel 11 otworzyłem nową strone zaznaczyłem bez tła zapisałem to jako png zapisało bez tła owszem ale jakos to dobrze nie wygląda przesyłam linka do tego bo zrobiłem zrzut z przegladarki plik wstawiony w html
http://www.fotosik.pl/pok...be206a2c86.html |
|
|
|
 |
devil-666
Bywalec

|
Wysłany: 22 Październik 2010, 14:21
|
|
|
Ja ten format zapisuje w Adobe Photoshop i problemu nie ma.
W Corelu jakoś mi się też nie udaje.
Możesz zdjęcie otworzyć w Adobe, usunąć tło i zapisać od nowa. |
|
|
|
 |
klimczok
Początkujący

|
Wysłany: 22 Październik 2010, 14:29
|
|
|
| no gdybym mial photo to by poszlo ale uzywam c-11 |
|
|
|
 |
klimczok
Początkujący

|
Wysłany: 22 Październik 2010, 14:36
|
|
|
| dobra mam podsunełeś mi pomysł dlatego dodaje punkt:) zapisałem to do Adobe otworzyłem w gimp zapisałem jako png odznaczyłem opcje zapisu z png i gra! |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 6 Listopad 2010, 17:51
|
|
|
Wydaje mi się, że PNG można poprawnie wypuścić z PP, niemniej wolę użyć do tej czynności GIMPa lub Photoshopa. Jednak po tych programach trzeba... poprawiać.
Szczególnie Photoshop marnie radzi sobie z kompresowaniem PNG.
Dlatego od razu polecam PNGout. Jest to doskonały kompresor PNG obsługiwany z linii komend. Szczęśliwie istnieje także w postaci biblioteki DLL, dzięki czemu działa jako wtyczka do darmowych przeglądarek IrfanView oraz XnView. Program pozwala zapisać plik z przeźroczystością. We wtyczce o kolorze przeźroczystości decydujemy poprzez kliknięcie w obszar na bitmapie.
Autorem algorytmu PNGout jest Ken Silverman. Tutaj znajdziecie wspomniany program oraz pozostałe narzędzia Kena, łącznie z płatnym interfejsem okienkowym. |
|
|
|
 |
ABu
Doradca

Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 02 Paź 2007 Posty: 122 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 6 Listopad 2010, 23:29
|
|
|
Aby zapisać png bez tła:
1. Utwórz w dowolny sposób maskę
2. Zapisz png zaznaczając opcję "przezroczystość"->"obszar maski"
ad. 1.
Ja osobiście tworzę maskę z obiektów. Mogą to być obiekty z półprzezroczystością, wtedy png też może być półprzezroczysty.
Wykorzystywałem wielokrotnie, działa. |
|
|
|
 |
|
|