Gdzie jest Helvetica? |
Autor |
Wiadomość |
boogee
Początkujący
|
Wysłany: 23 Październik 2010, 16:58 Gdzie jest Helvetica?
|
|
|
Witam wszystkich,
jestem nową użytkowniczką programu CorelDraw X5. Od kilku tygodni dostarcza mi on sporo radości.
Niestety nie mogę znaleźć wśród czcionek w folderze Extras/Fonts obiecanej czcionki Helvetica... Czy istnieje inna możliwa lokalizacja? A może trzeba ściągnąć ja ze strony producenta po rejestracji? |
|
|
|
|
marol2
Fachowiec HANYS
Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Pomógł: 35 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 206 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 23 Październik 2010, 18:16
|
|
|
TUTAJ możesz sobie pobrać za free |
|
|
|
|
boogee
Początkujący
|
Wysłany: 24 Październik 2010, 14:46
|
|
|
Dziękuję! Link na pewno się przyda - sporo tam ciekawych czcionek.
Niestety Helvetica potrzebna mi z polskimi znakami :( |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 24 Październik 2010, 22:06
|
|
|
Odpowiedź na szybko: Swiss 721.
A, powoli: Fonty dołączone do CorelDRAW w większości robiła szacowna firma Bitstream. Jednak prawa do nazwy Helvetica ma równie zacna Linotype.
Helvetica, to zarówno nazwa całej rodziny krojów pism, jak i podstawowego kroju, powstałego pod koniec lat 50-tych. Jego autorem jest Max Miedinger. Najpierw poczciwie nazwał czcionkę Neue Haas Grotesk, ale wkrótce zmieniono nazwę.
Żeby nie robić sobie prawnego kłopotu, dziewczęta i chłopcy z Bitstream swoją rodzinę tegoż pisma nazwali Swiss, przy czym oznaczenie Swiss721 dotyczy odpowiednika pierwszej rodziny Helvetiki. |
|
|
|
|
boogee
Początkujący
|
Wysłany: 24 Październik 2010, 22:33
|
|
|
Fantastycznie :) Dzięki! |
|
|
|
|
dihe
Praktyk
|
Wysłany: 9 Listopad 2010, 23:26
|
|
|
dodam dwie rzeczy, to że można pobrać za darmo, to nie znaczy że mozna uzywać komercyjnie za darmo. A za helvetice się trochę płaci.
Na marginesie dodam link do filmu o tym kroju pisma. Rewelacja http://thepiratebay.org/torrent/3942788 Nie popieram piractwa ani nie zachęcam. Filmu jednak inną drogą raczej nie obejrzycie, a na studiach normalnie puszczają z torrentów więc czemu nie wy. |
|
|
|
|
|