Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatkowa maska, druga w projekcie
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 3 Listopad 2010, 21:14   Dodatkowa maska, druga w projekcie

Witam.

Nałożyłem na coś maskę, teraz chcę do tej maski DODAĆ jeszcze jedną maskę. Jak to zrobić tak by maska się powiększyła a nie zrobiła nowa. Rozumiecie?

Innymi słowy: tworzę maskę. Chce do niej dodać jeszcze maskę z np. napisu. Jak to zrobić? Bo jak naciskam MASKA Z OBIEKTÓW (CTRL+M) to maska mi się owszem robi, ale wtedy poprzednia znika.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 3 Listopad 2010, 22:05   

trzymaj wcisniety shift na klawiaturze jak rysujesz druga maske.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 4 Listopad 2010, 02:39   

Kurczę...
Ja nie chcę rysować. Ja chcę dodać tak samo jak dodaje się wypełnienie maską całego obiektu tylko aby nowa maska się dodała do tej co jest. Dalej nie rozumiesz?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Listopad 2010, 08:28   

To skad masz te druga maske skoro jej nie rysujesz?
Sa nastepujace tryby pracy na mskach - dodawania, odejmowania, zakladki. I dzieki nim mozna np. dodac/odjac od juz istniejacej maski/selekcji nastepna.
Czyli np.
chcesz wyciac z tla garnuszek, obrysowales maska caly garnuszek ale chcesz odjac od selekcji/maski przeswit to dzieki opcji odejmowania mozesz odjac od tego zaznaczonego obszaru te piksele ktore sa zbedne w zaznaczeniu.

Opcja ctrl M tez moze dodac do selekcji/maski np. dwa obiekty tylko trzeba je zaznaczyc w dokerze warstw z tez z shiftem i potem ctrl M, dzieki czemu dostaniesz selekcje/maske na obu obiektach i teraz gdy np. bedziesz chcial wypelnic to kolorem to program wypelni oba zaznaczone obszary.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 4 Listopad 2010, 19:17   

Nie no, dzięki za dobre rady. I za to co mogę zrobić. Wydaje mi się jednak, że znowu piszę po Chińsku.
Zatem tym razem nie będę pisał, będę mówił; a na dodatek pokazywał.
Proszę bardzo włączyć poniższy film:

http://www.dailymotion.pl...nski_shortfilms

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Listopad 2010, 21:59   

Brakuje tylko popcornu w tym wirtualnym kinie ;-)

W tym Twoim wypadku z tego filmu to zeby sprawe przyspieszyc mozna zrobic to w odwrotnej kolejnosci.
Bo problemem jest to ze masz tlo i na nim zaznaczasz maske i warstwe/obiekt powyzej. Czyli nie ma 2-ch obiektow, bo potrzebujesz zsumowac maske z selekcji z maska z obiektu.

Jesli zaznaczysz najpierw te warstwe/obiekt tekstowy przez ctrl M a nastepnie zmienisz tryb zaznaczania na dodawanie (na pasku u gory takie ikony po lewej) i klikniesz rozdzka na to biale tlo to dostaniesz wspolna maske dla obu obszarow. Odpada zaznaczanie kazdej litery osobno bo w pierwszym kroku - dzieki ctrl M to wyselekcjonujesz.

Inne rozwiazanie to to ktore opisalem wczesniej, ale zeby zadzialalo musialbys poprzenosic kazdy obszar na osobne warstwy/obiekty (ctrl strzalka w gore z klawiatury na zaznaczonym obszarze) i do nich zastosowac to zaznaczenie z shiftem itd.

Przy projektowaniu dobrze jest miec wszystko na osobnych warstwach/obiektach - bo jest latwy dostep do kazdego elementu osobno.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Listopad 2010, 00:17   

Cytat:
mozna zrobic to w odwrotnej kolejnosci.

Rany Boskie... ależ oczywiście, że tak! :shock:
Że też o tym nie pomyślałem! Raaany, no jasne!

P.S.
Co do drugiej metody to wiem, WYCIĄĆ najpierw obiekt a potem zaznaczyć dwa obiekty i z nich zrobić "maskę z obiektów".
Ja tak czy siak bym swego celu dopiął, tylko pytam się z ciekawości, jakie są inne metody uzyskania tego samego efektu.

Odpowiedz do tematu