Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o radę
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 10 Listopad 2010, 03:33   Pytanie o radę

Witam.
Kiedyś zrobiłem logo w Corel PP. To nieskomplikowany rysunek.
Czy jest opcja zrobienia z niego krzywych? Przekształcenia takiego pliku w obiekt wektorowy?
Próbowałem trasowaniem ale efekty są mizerne. Da się coś poradzić?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Listopad 2010, 10:40   

Jesli uzyles np. sciezek w pp to mozna je przeniesc do Draw i w Drawie beda juz jako krzywe. Mozna tez zamienic obszary danego koloru na sciezke w PP (najpierw robisz maske a potem maska -> przeksztalc maske w sciezke) i to mozna poprzenoscic do DRAW.
Jesli to sie nie sprawdzi to najlepsza metoda jest to obrysowac w DRAW za pomoca krzywych.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 10 Listopad 2010, 20:16   

wawel napisał/a:
Jesli uzyles np. sciezek w pp to mozna je przeniesc do Draw i w Drawie beda juz jako krzywe. Mozna tez zamienic obszary danego koloru na sciezke w PP (najpierw robisz maske a potem maska -> przeksztalc maske w sciezke) i to mozna poprzenoscic do DRAW.

Nie no, projekt mam już scalony w PP. Nie mam podzielonych obszarów i tak dalej. Jedna grafika z którą chcę teraz coś zrobić.

A mam pytanie jak się je przenosi? Poinstruujesz mnie? To już tak z ciekawości pytam, bo ten sposób się nie sprawdza i tak. Nie robi dokładnych ścieżek z zaznaczonej maski.

Zrobiłem maskę na pomarańczowym zawodniku, potem zrobiłem z niej ścieżkę, o tak:

I teraz pytanie jak się przenosi to do DRAW? Co trzeba zrobić w tym momencie, w co kliknąć i tak dalej?

Cytat:
Jesli to sie nie sprawdzi to najlepsza metoda jest to obrysowac w DRAW za pomoca krzywych.

A obrysować to masz na myśli ręczne zrobienie obrysu czy jest jakieś narzędzie automatyczne, które robi to od reki?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Listopad 2010, 21:53   

Bunch napisał/a:

A mam pytanie jak się je przenosi? Poinstruujesz mnie? To już tak z ciekawości pytam, bo ten sposób się nie sprawdza i tak. Nie robi dokładnych ścieżek z zaznaczonej maski.

I teraz pytanie jak się przenosi to do DRAW? Co trzeba zrobić w tym momencie, w co kliknąć i tak dalej?

Otwierasz doker path/sciezki w PP i klikasz z prawej strony na strzalce -> wybierasz eksportuj sciezke - zapisujesz jako cmx a to potem importujesz do draw, a w draw mozesz nadac temu kolor, mozesz edytowac np wygladzic czy poprawic po PP - recznie

Bunch napisał/a:

A obrysować to masz na myśli ręczne zrobienie obrysu czy jest jakieś narzędzie automatyczne, które robi to od reki?

Do automatycznego obrysowania jest Corel Trace, ale nie zawsze sie sprawdza, wiec najlepiej jest to zrobic przy pomocy krzywej Beziera - narzedzie i przy odrobinie wprawy mozna to latwo obrysowac.

Co do pytania o szablon (z drugiego Twojego watku) to np. tworzac nowy plik. Czyli np. plik -> nowy juz uzywasz jednego z szablonow (nawet o tym nie wiedzac) w ktorym sa zdefiniowane pewne style.
Te szablony moga byc rozne, mozna tworzyc wlasne szablony a nawet importowac je z dokumentu do dokumentu.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 11 Listopad 2010, 01:53   

Ok, to do pierwszego już wiem. Dzięki za wyjasnienie. Jednak za dużo roboty z tym w ten sposób jest i nie skorzystam.
A co do drugiego pytania z wątku: http://corel.wodip.opole....p?p=19478#19478
To powiedz czym zatem się będzie różnił zapisany plik projektu programu z danymi ustawieniami od zapisanego szablonu projektu programu z danymi ustawieniami?

dihe 
Praktyk

Wysłany: 11 Listopad 2010, 13:01   

Zdaje się że zadajesz tu pytanie z innego wątku który akurat jest na topie.
Podejrzewam że różnić nie ma poza tą, że szablony masz w jednym miejscu, a pliki możesz przenosić. Może jeszcze że plik możesz zmodyfikować przypadkiem i zapisać, a szablon to szablon i musiał byś się wysilić by zapisać go pod tą samą nazwą.
Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu