|
Pytanie o radę |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 10 Listopad 2010, 03:33 Pytanie o radę
|
|
|
Witam.
Kiedyś zrobiłem logo w Corel PP. To nieskomplikowany rysunek.
Czy jest opcja zrobienia z niego krzywych? Przekształcenia takiego pliku w obiekt wektorowy?
Próbowałem trasowaniem ale efekty są mizerne. Da się coś poradzić? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 10 Listopad 2010, 10:40
|
|
|
Jesli uzyles np. sciezek w pp to mozna je przeniesc do Draw i w Drawie beda juz jako krzywe. Mozna tez zamienic obszary danego koloru na sciezke w PP (najpierw robisz maske a potem maska -> przeksztalc maske w sciezke) i to mozna poprzenoscic do DRAW.
Jesli to sie nie sprawdzi to najlepsza metoda jest to obrysowac w DRAW za pomoca krzywych.
pozdr. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 10 Listopad 2010, 20:16
|
|
|
| wawel napisał/a: | Jesli uzyles np. sciezek w pp to mozna je przeniesc do Draw i w Drawie beda juz jako krzywe. Mozna tez zamienic obszary danego koloru na sciezke w PP (najpierw robisz maske a potem maska -> przeksztalc maske w sciezke) i to mozna poprzenoscic do DRAW.
|
Nie no, projekt mam już scalony w PP. Nie mam podzielonych obszarów i tak dalej. Jedna grafika z którą chcę teraz coś zrobić.
A mam pytanie jak się je przenosi? Poinstruujesz mnie? To już tak z ciekawości pytam, bo ten sposób się nie sprawdza i tak. Nie robi dokładnych ścieżek z zaznaczonej maski.
Zrobiłem maskę na pomarańczowym zawodniku, potem zrobiłem z niej ścieżkę, o tak:
I teraz pytanie jak się przenosi to do DRAW? Co trzeba zrobić w tym momencie, w co kliknąć i tak dalej?
| Cytat: | | Jesli to sie nie sprawdzi to najlepsza metoda jest to obrysowac w DRAW za pomoca krzywych. |
A obrysować to masz na myśli ręczne zrobienie obrysu czy jest jakieś narzędzie automatyczne, które robi to od reki? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 10 Listopad 2010, 21:53
|
|
|
| Bunch napisał/a: |
A mam pytanie jak się je przenosi? Poinstruujesz mnie? To już tak z ciekawości pytam, bo ten sposób się nie sprawdza i tak. Nie robi dokładnych ścieżek z zaznaczonej maski.
I teraz pytanie jak się przenosi to do DRAW? Co trzeba zrobić w tym momencie, w co kliknąć i tak dalej?
|
Otwierasz doker path/sciezki w PP i klikasz z prawej strony na strzalce -> wybierasz eksportuj sciezke - zapisujesz jako cmx a to potem importujesz do draw, a w draw mozesz nadac temu kolor, mozesz edytowac np wygladzic czy poprawic po PP - recznie
| Bunch napisał/a: |
A obrysować to masz na myśli ręczne zrobienie obrysu czy jest jakieś narzędzie automatyczne, które robi to od reki? |
Do automatycznego obrysowania jest Corel Trace, ale nie zawsze sie sprawdza, wiec najlepiej jest to zrobic przy pomocy krzywej Beziera - narzedzie i przy odrobinie wprawy mozna to latwo obrysowac.
Co do pytania o szablon (z drugiego Twojego watku) to np. tworzac nowy plik. Czyli np. plik -> nowy juz uzywasz jednego z szablonow (nawet o tym nie wiedzac) w ktorym sa zdefiniowane pewne style.
Te szablony moga byc rozne, mozna tworzyc wlasne szablony a nawet importowac je z dokumentu do dokumentu.
pozdr. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 11 Listopad 2010, 01:53
|
|
|
Ok, to do pierwszego już wiem. Dzięki za wyjasnienie. Jednak za dużo roboty z tym w ten sposób jest i nie skorzystam.
A co do drugiego pytania z wątku: http://corel.wodip.opole....p?p=19478#19478
To powiedz czym zatem się będzie różnił zapisany plik projektu programu z danymi ustawieniami od zapisanego szablonu projektu programu z danymi ustawieniami? |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 11 Listopad 2010, 13:01
|
|
|
Zdaje się że zadajesz tu pytanie z innego wątku który akurat jest na topie.
Podejrzewam że różnić nie ma poza tą, że szablony masz w jednym miejscu, a pliki możesz przenosić. Może jeszcze że plik możesz zmodyfikować przypadkiem i zapisać, a szablon to szablon i musiał byś się wysilić by zapisać go pod tą samą nazwą.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|