Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Inny kolor przy zapisie do JPG?
Autor Wiadomość
MistrzFO 
Początkujący

Wysłany: 20 Listopad 2010, 11:18   Inny kolor przy zapisie do JPG?

Witam, mam taki problem w Corelu, mam na wizytówce kolor niebieski, ustawienia dokumentu to CMYK, i w takiej palecie projektowałem wizytówkę, przy zapisie do JPG, kolor niebieski ma zupełnie inny odcień? a w opcjach JPG jest ustawione aby korzystał z palety CMYK 32bity, a jak zmieniam na RGB to mam chyba identyczne kolory co w projekcie, nie rozumiem tego.

Przy exporcie do PDF, mam kolory takie jakie są w projekcie czyli takie jakie powinny być również na wydruku, przy eksporcie do PNG także mam raczej kolory takie jakie są w projekcie.

Wizytówkę muszę złożyć w formacie PDF, CDR lub JPG, chciałbym mieć takie same kolory jakie ja widzę na monitorze na druku, myślicie, mam tego JPG sobie darować i po prostu wysłać do drukarni PDFa ?
Ostatnio zmieniony przez MistrzFO 20 Listopad 2010, 11:39, w całości zmieniany 1 raz  

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Listopad 2010, 11:36   

W czym (w jakim programie i czy ten program ma obsluge profili barwnych w tym cmyk?) otwierasz ten plik jpg i stwierdzasz ze ma inne kolory? I ktory corel?

EDIT:

PNG nie obsluguje cmyka, jpg nie jest wlasciwym formatem zapisu dla poligrafii. Rastrowanie pliku wektorowego do np. jpg zawierajacego tekst jest rowniez niewlasciwym postepowaniem.
Pdf jest dobrym wyborem. A plik jpg cmyk ogladasz pewnie w programie bez zarzadzania kolorem i dlatego masz przeklamane wyswietlanie.
pozdr.

MistrzFO 
Początkujący

Wysłany: 20 Listopad 2010, 11:51   

Corel to X5, ustawienia dokumentu to CMYK ISO COATED V2 (W takich barwach robię projekt)

W oknie exportu w Corelu już widać inne odcienie niebieskiego w trybie CMYK 32 BITY, zaznaczona opcja użyj ustawień kolorów dokumentu, więc chyba powinno to wyglądać tak samo jak w programie?

Otwieram go póżniej w ps i widzę, żę ma inny kolor, jest ten niebieski troche ciemniejszy, w corelu jasniejszy, profile kolorów są takie same w x5 i ps, ALE WLASNIE SPRAWDZALEM KROPLOMIERZEM... i CMYK jest ten sam czyli C:100 reszta:0

Ale na własne oczy widzę inny odcień, czy to znaczy, więc przy druku jak ten JPG NIEBIESKI BĘDZIE WYGLĄDAŁ? Czu na wizytówce będzie, ciemniejszy jak PS, czy jaśniejszy jak w X5?... zaznaczając, że oba programy odbierają go jako ten sam kolor, a wyświetlają różnie, to trochę dziwne dla mnie.

Mówisz więc, że wizytówki najlepiej oddawać do druku w PDF? bo jak otwieram w FOXICIE READERZE tę wizytówkę, to wygląda identycznie jak w x5 co mi odpowiada :)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Listopad 2010, 12:13   

Nie siedzac na Twoim komputerze ciezko odpowiedziec - bo nie wiem jak faktycznie masz poustawiane to zarzadzanie kolorem w obu aplikacjach, czy ten sam silnik CMM itp.
Tych ustawien jest sporo.
Czy ps przy otwieraniu tego pliku cos pokazuje jakis komunikat o profilach? Ale to tez zalezy jak to tam miales ustawione w zarzadzaniu kolorem.
Uzywasz programu Corel X5 czyli takiego w ktorym to zarzadzanie zostalo mocno przebudowane i podobno jest juz ok. Pisze podobno, bo nie uzywam tej wersji, bazuje tylko na opisie produktu, i opiniach.

Kolor 100 C to ostry niebieski, we wzorniku kolorow zobaczysz jak on faktycznie wyglada, lub na paskach kolorow dolanczanych na brzegach np. pudelek czy arkuszy drukarskich.

Skoro kroplomierz pokazuje ze kolor nie zostal zmieniony to napewno tak jest i nie ma co sie obawiac ze program cos dodal od siebie.

I pdf jest zalecanym formatem przez drukarnie, czasem chca plik w formacie otwartym np. cdr. Ale rastrowanie do jpg to zly wybor.

Mozesz tez ten plik jpg zaimportowac do corela i zobaczyc czy kolory ok.

MistrzFO 
Początkujący

Wysłany: 20 Listopad 2010, 12:26   

No właśnie zaimportowałem ten JPG do Corela i kolory są takie same jak w projekcie czyli okej. W zasadzie to chyba będe się musiał zaopatrzyć w taki wzornik aby mieć podgląd jak to wygląda po wydruku, dzięki wawel za pomoc.

beer4free 
Bywalec

Wysłany: 20 Listopad 2010, 18:19   

wydaje mi sie ze twój niebieski kolor jest poprostu poza gamutem CMYK i tak najprawdopodobniej wyjdzie na wydruku - 100 C to tylko Cyjan - w tłumaczeniu jasno niebieski - niebieski powstanie z połączenia reszty kolorów wiec mniej lub bardziej bedzie zniekształcony.

w druku takich kolorow chyba najprosciej posługiwac sie Pantonem.

Odpowiedz do tematu