Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bloki
Autor Wiadomość
Tomek93 
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2010, 10:06   Bloki

Potrzebuje pomocy w wykonaniu kilku bloków czarno-białych, na nadruk na koszulki.
I przy okazi wytłumaczenie jak najprościej robić bo ja robie Duży kwadrat i później wstawiam Małe kwadraty jako okna no ale za fajnie mi to nie wychodzi da się zrobić tak, że równe odstępy między oknami ? Bo ja tak na oko.
Z góry dzięki

s-p-i-n 

Wysłany: 4 Grudzień 2010, 10:44   

mozesz kwadrat podzielic za pomoca prowadnic w odpowiednich odleglosciach (jedna dajesz na krawedz, druga ustwiasz w odleglosci "x" i pozniej ctrl+D i masz pozostale ustawione w odleglosci "x" od poprzedniej). Pozniej dajesz widok>przyciagaj do prowadnic i rusujesz sobie okna.

Rysunek1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 425 raz(y) 14.01 KB

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 4 Grudzień 2010, 15:05   

spróbuj alt+F7 i poczytaj sobie w pomocy o transformacji:)w razie pytań pisz

Tomek93 
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2010, 16:23   

Udało mi się zrobić blok za pomocą tej transformacji No ale to jeszcze nie jest do końca to co bym chciał osiągnąć :P Wszystko zbyt zwyczajne żeby zrobić koszulki z takimi blokami

changela 
Znawca

Wysłany: 4 Grudzień 2010, 16:39   

to narysuj reke co chcesz miec w wektorach , zeskanuj i wrzuc tu... obejrzymy i zobaczymy jak to zrobic albo poszukaj gotowców

Tomek93 
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2010, 19:38   

Zrobiłem w corelu mniej więcej o co mi chodzi

Bloki.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 390 raz(y) 182.91 KB

Tomek93 
Początkujący

Wysłany: 5 Grudzień 2010, 15:16   

To pomoże mi ktoś wykonać te bloki ?? Bo ja je tylko tak na brudno zrobiłem żeby było wiadomo o co mi chodzi.

changela 
Znawca

Wysłany: 5 Grudzień 2010, 15:22   

fajnie teraz wygladaja:) ale jak chcesz je wygładzić to się moge troche pobawić. nie ma czcionki, kotrej tam użyłeś wieć umieść tu plik z tym napisem, zaznacz napis i kliknij ctr+Q - zamienisz tekst na krzywe.

Tomek93 
Początkujący

Wysłany: 5 Grudzień 2010, 15:48   

http://www.fontemple.com/...er-Earl-BT.html
Czcionka

changela 
Znawca

Wysłany: 5 Grudzień 2010, 15:56   

rysunek na szybko bez czcionki

Bloki1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 418 raz(y) 28.16 KB

Tomek93 
Początkujący

Wysłany: 5 Grudzień 2010, 16:24   

Udało mi się zrobić bloki tylko nie umię okien bo są wygięte i każde po kolei chyba bym musiał robić może ty masz lepszy pomysł i pomożesz
Bloki w załączniku

Bloki A wer 13.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 387 raz(y) 31.94 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 5 Grudzień 2010, 18:20   

nalezalo zrobic blok + okno i pozniej wyginac za pomoca interakcyjnej obwiedni i bys wygial wszystko jednorazowo

blok.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 413 raz(y) 13.05 KB

Tomek93 
Początkujący

Wysłany: 5 Grudzień 2010, 18:27   

Tak próbowałem ale nie wychodziło mi tak jak bym chciał a teraz zrobiłem te wszystkie okna po swojemu i trochę wieśniacko wyszło ;/

BLOK A 1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 363 raz(y) 46.07 KB

chezare 

Wysłany: 25 Grudzień 2010, 08:20   

Ja bym to zrobił tak.
Rysujesz jedno okno, rozmiar nie ma znaczenia zawsze można zmienić.
Klikasz narysowane okienko. Wciskasz Ctrl i prawy klawisz gryzonia i ciągniesz w prawo, w miejsce gdzie ma być drugie okno.
Oczywiście kierunek jest dowolny. Jak już przeciągniesz okno w nowe miejsce to puszczasz przycisk myszy i wybierasz z podręcznego menu, kopiuj tutaj. Dwa okna już masz. Wciskasz kombinację klawiszy Ctrl + D i pojawiają Ci się kolejne okienka.
Jak już masz jedno piętro (zakładając, że powielałeś grafikę w poziomie), to robisz analogicznie klatkę :)
Zaznaczasz okienka w poziomie, wciskasz Ctrl (wciśnięcie tego klawisza powoduje, że ciągnięty obiekt dosuwany jest do siatki, tak mi się przynajmniej wydaje), prawy klawisz myszy i ciągniesz cały rząd okien do dołu, albo góry, jak kto woli.
Jak ustawisz tam gdzie ma być kolejne piętro, to puszczasz prawy przycisk myszy i znowu wybierasz, kopiuj tutaj.
Masz dwa piętra, teraz wciskasz Ctrl+D tyle razy ile pięter Ci potrzeba.
Zaznacz wszystkie okna i wciśnij Ctrl+L (łączy zaznaczone obiekty do kupy). Teraz zrób framugę okna :)
Zaznacz okienka i z menu wybierz Efekty->obrys. Ustaw doświadczalnie jakąś wartość i kliknij -> zastosuj. Jak jest dobrze, to jest dobrze :), jak nie to zmieniaj wartość aż będziesz zadowolony, nie musisz cofać wykonanej operacji.
Z menu wybierasz Rozmieszczenie i Rozłącz-Grupa obrysu. Teraz masz osobno okna i ich obrys. Klikasz to co jest w środku (w zależności, w którą stronę wykonałeś obrys, okna są większe od obrysu, albo mniejsze), a później z wciśniętym Shiftem to co na zewnątrz. Na pasku powinna Ci się pokazać ikony przycinania, wspólnej części itd. Wybierasz przytnij, a później kasujesz, to co było w środku. Teraz pewnie znajdą się tacy, co mnie napadną i zadadzą proste pytanie, a nie łatwiej było zmienić grubość linii? Ano łatwiej, tylko że niektóre maszyny drukujące takich efektów nie lubią.
Okna gotowe, rysujesz prostokąt ściany na zewnątrz okien. Będę się upierał przy obrysie :) Robisz tak jak z oknami ale obrys trochę większy (ściany na twoim obrazku są grubszą linią). Powtarzasz resztę operacji, które wykonałeś przy obrysie okien. Jak chcesz wszystko równo ustawić w pionie i w poziomie, to wciskasz shift, zaznaczasz ścianę i okna, a następnie wciskasz klawisz C (do środka w poziomie) i E (do środka w pionie). Blok gotowy, tyle że idealnie prosty. Aha jeszcze połącz okna ze ścianą, albo zespawaj, żeby wszystko było w jednym kawałku.
Już jest książka, a dopiero teraz mój sposób jak ze zwykłych bloków, zrobić bloki pijane. Najprościej wydaje mi się zrobić to przy pomocy OBWIEDNI. Zaznaczasz blok, a później z pionowego paska z narzędziami wybierasz (u mnie pod A) narzędzie interaktywna obwiednia. Pojawi Ci się wkoło twojego rysunku prostokąt z punktami na wierzchołkach i środkach boków.
Poprzeciągaj te punkty, możesz kasować istniejące, dodawać nowe, krzywić dowolnie odcinki między punktami, co Ci się wymyśli. Cały czas Twój obrazek będzie się dopasowywał do twojej obwiedni.

a tu blok w cdr

Powodzenia

Odpowiedz do tematu