|
Grafika wektorowa - Herb |
| Autor |
Wiadomość |
BaLoOn1
Bywalec

|
Wysłany: 14 Grudzień 2010, 09:19 Grafika wektorowa - Herb
|
|
|
| Witam! mam mały problem i mam nadzieje ze odpowiecie mi na to pytanie:) mój problem polega na tym że zrobiłem herb w corelu wszystko ładnie i pięknie tylko problem jest taki że jak powiekszam herb elementy odłaczają się od krawedzi :( czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu ?! Pozdrawiam!! :) |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 14 Grudzień 2010, 10:04
|
|
|
| A jak zgrupujesz i potem powiększasz to też się tak dzieje? Może próbujesz powiększać narzędziem Kształt, zamiast narzędziem Wskaźnik |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Grudzień 2010, 15:20
|
|
|
| dołącz przykład ,jeśli masz dalej z tym problem |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 15 Grudzień 2010, 00:06
|
|
|
sprawdź czy masz włączone skalowanie konturu z obiektem. Oraz j.w. czy masz zgrupowane obiekty.
fajnie że forum znowuż jest dostęne. |
|
|
|
 |
BaLoOn1
Bywalec

|
Wysłany: 15 Grudzień 2010, 08:03
|
|
|
Dziękuje za odpowiedź! zrobiłem tak jak doradzacie ale to nic nie daje więc dołaczam link i czekam na odp jak to można zrobić:)
http://www.speedyshare.com/files/25716458/Herb.cdr
P.S. Dihe jak moge włączyć skalowanie konturu z obiektem ?!
Pozdrawiam wszystkich!!:)
i nie zwracajcie uwage na moją prace bo jeszcze zostało troche "kosmetycznej pracy" :) |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 15 Grudzień 2010, 08:25
|
|
|
Już wiem w czym problem. Narysowane zielone obiekty nie są dociągnięte dokładnie do środka czarnych konturów, a jedynie do "krawędzi" konturu. Istnieje więc pewien odstęp. Gdy powiększasz, to większy staje się też odstęp, a szerokość czarnego konturu stałą.
Zobacz przykład w załączniku. Powiększ oba rysunki i zobaczysz różnicę. Oczywiście zielony obiekt pozostawiłem nad czarnym konturem, aby było widać o co chodzi. W praktyce należałoby go schować pod czarny kontur.
A jak rozwiązać problem z Twoim herbem? Wystarczy zaznaczyć oba czarne kontury wewnętrzne (zewnętrzny nie jest narysowany jako kontur, a jako zwykły obiekt). Następnie wybierz narzędzie Pióro konturu i okno dokowane o takiej samej nazwie. W oknie zaznacz Skaluj z obrazkiem. Wtedy szerokość konturu także będzie się zmieniać wraz ze zmianą projektu.
Przyklad.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 372 raz(y) 23.99 KB |
|
|
|
|
 |
BaLoOn1
Bywalec

|
Wysłany: 22 Grudzień 2010, 13:34
|
|
|
| Wielkie dzięki za pomoc wszystko dziala jak powinno:) pozdrawiam i wesołych Świąt życze:) |
|
|
|
 |
|
|