jak zrobic CMYK'owe kropki? |
Autor |
Wiadomość |
deeno13
Początkujący
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 13:39 jak zrobic CMYK'owe kropki?
|
|
|
powazna sprawa
robie bilboard 150/350 cm i jak strasowac foto zeby ostateczny format byl wektor ALE skladajacy sie z CMYK'owych kropek , tak jak wielkie formaty na wiezowcach rozciagane ...
Prosze o rade ewent.tutka. Trasuje na rozne sposoby itd kombinuje na pixach i wektorach ALE musi byc albo jakis plugin albo program do tego
pomoz |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 14:37
|
|
|
kropki uzyskujesz przez zmianę bitmapy na black and white i wyborze rastra.
Ja zwykle w photoshopie nakładam potem kolorowe zdjęcie na wygenerowane w ten sposób kropki i wszyscy są zadowoleni z efektu.
Spróbuj może to pomoże ;) |
|
|
|
|
deeno13
Początkujący
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 15:01
|
|
|
ale czy to wektor bedzie taki ze duzy format druknie - wiesz nie chodzi mi o sam efekt kropek , tylko o to zeby uzyskac material do wielkoformatowego druku.
bo te kropki tworza obraz , a drukowane sa w rozdzielczosci maszyny.
Czy rozumiemy sie? jakby zamiana pixli na te kropki |
|
|
|
|
deeno13
Początkujący
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 15:11
|
|
|
chyba lape to zaczynam od CS2 zobacze co dalej |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 15:48
|
|
|
kropki o których teraz mówisz to raster a nie efekt uzyskiwany przez jakiekolwiek filtry czy przekształcenia. Na maszynie drukującej ustawiana jest rozdzielczość i liniatura w taki sposób, że wypuszczony materiał wygląda jak pogroszkowany - jest to przymus przy olbrzymich formatach (wielkość plików w pełnej rozdzielczości nie pozwoliłaby na ich obróbkę) - i tak widać je tylko z bliska, a bilboardy wiszą zwykle kilka metrów nad i patrzy si ę na nie z min 30 metrów - wtedy "kropki" są niewidoczne.
Kropki widać dlatego, że przy niskiej liniaturze widać kąt rastrowy między poszczególnymi kolorami. Gołym okiem rozróżnisz każdy z kolorów składowych.
Jeśli zaś twoim zamierzeniem "artystycznym" jest uzyskać podobny efekt w pracy to zrób rtak jak pisałem wcześniej. Zamień bitmapę na black and white z wyborem rastra - kropki diamenty linie itd.
to co się pojawi oddziel od tła
przekopiuj jako maskę nakładania na zdjęcie i v'oila... gotowe ;) |
|
|
|
|
deeno13
Początkujący
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 15:49
|
|
|
OK
funkcja nazywa sie - HALFTONE COLOUR
tylko czy oni to trasuja jeszcze? |
|
|
|
|
deeno13
Początkujący
|
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 15:59
|
|
|
a kumaczi juz
wiec chodzilo mi o efekt odwrotny w dzialaniu tak?
czyli to efekt nie zamierzony wymuszony przez maszyne ?, a ja chcialem ze slabego zdjecia zrobic taki efekt i wtedy go rozciagnac [ jako wektor ] bo nie dysponuje zdjeciem dobrej rozdzielczosci.
a co o tym sadzisz - czy jest to wyjscie z sytuacji [ ale domyslam sie ze w ostatecznosci trzeba by robic taki numer po kawalku zdjecia i pozniej go zlozyc ] czy lepiej interpolowac?
dzieki za pomoc |
|
|
|
|
|