Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z polskimi znakami w czcionkach
Autor Wiadomość
kinimod799
Początkujący

Wysłany: 15 Grudzień 2010, 22:36   Problem z polskimi znakami w czcionkach

Witam, mam problem i bede bardzo wdzieczny jak ktoś mi pomoże, mianowicie mam corela x5 (oryginalny) i mam załadowanych bardzo duzo czcionek ale większość z nich (ok 90%) nie wyświetla mi polskich znaków (ć,ź itp.) Jak sprawdzam daną czcionkę, która się nie wyświetla w corelu w programie MS Word to działą (choc nie wszytkie). Windows 7 (64) po polsku, Corel zainstelowany też po polsku. Wie moze ktos czy da sie cos zrobic abym miał czcionki z polskimi znakami? Z góry dziekuje za pomoc. / Dominik

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 16 Grudzień 2010, 08:01   

A sprawdź dokładnie w Wordzie, czy polskie znaki diakrytyczne są dokładnie w tej samej czcionce co pozostałe. Word często, gdy w danej czcionce brak definicji polskich znaków diakrytycznych, zastępuje je znakami z innej czcionki. Jeżeli przyjrzysz się uważnie w powiększeniu to możesz zobaczyć, że np. literki ąa łl ńn śs itp różnią się od siebie.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 09:36   

Ustaw w Corelu język polski (Tekst/Narzędzia językowe/Język).

kinimod799
Początkujący

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 10:18   

Mam ustawione j.polski. Pisząc pierwszego posta miałem na mysli że większość czcionek w Wordzie działa mi z polskimi znakami. Natomiast te same czcionki użyte w corelu nie mają polskich znaków. Wiem, że są czcionki bez polskich znakow ale jezeli dana czcionka w wordzie wyswietla sie dobrze to dlaczego w corelu tak sie nie dzieje. Z góry dziękuje za dodatkowe wskazówki i dzięki za powyższe posty / Dominik

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 10:25   

Napisz w Wordzie słowo "żółw" skopiuj je i wklej do Corela, stosując problematyczną czcionkę. Co uzyskałeś? Same krzaki? Jakie? Skopiuj je i podeślij na Forum. Napisz też, co to za czcionka - true type czy postsctiptowa, albo może Open Type.

kinimod799
Początkujący

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 11:17   

Jednak troche wprowadziłem w błąd. Word także nie wyświetla tych czcionek z polskimi znakami tak jak trzeba, po prostu jak pisze to wyświetla się "ę","ć" itp itd ale w czcionce którą mam w default'cie, czyli w moim przypadku "times new roman itp" . Inaczej jest w Corelu, tam pojawiają się jakieś dziwne znaczki, a czasami automat zamienia na jakas podstawowa czcionke. Poniżej kilka czcionek których nie potrafie użyc z polskimi znakami i od razu pytanie, czy jestem w stanie jakos to przestawic, jeszcze raz dzieki za wszelkie sugestie.
- Allegro BT
- Victorian LET
- Venetian
- Viner Hand ITC
- John Handy LET

i wiele innych

Pozdrawiam
Dominik

s-p-i-n 

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 11:21   

to z tego wynika ze fonty te niemaja polskich znakow i albo za kazdym razem bedziesz sobie dorabial (np. ą z robisz z a i ,) albo poprostu ich nie stosuj

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 13:38   

Czcionki LET i BT nie mają polskich znaków. Nie wiem, jak ITC - nie pamiętam, ale pewnie też nie mają... Dlatego zamiast polskich znaków masz krzaki i nic na to nie poradzisz, chyba że dorobisz polskie znaki w programie do obróbki fontów (np. FontCreator). Kreski do ś, ć, ń, ź bierzesz z ó, bo ó jest zawsze. ogonki do ą, ę - bierzesz z ç - piszesz ó, ç, przerabiasz je na krzywe, bierzesz tylko kreski bądź ogonki i dostawiasz odpowiednio do a, e, ć, uzyskując ą, ę, ć itd. Metoda ta jest jednak opłacalna tylko dla krótkich napisów. Oczywiście dla ç musisz najpierw zrobić lustrzane odbicie...
Aha: litera ç ma kod Alt + 0231 (oczywiście lewy Alt i cyfry z klawiatury numerycznej!). Korzystasz z tej metody? Np. Ü = Alt + 0220, ö = Alt + 0246, ß = 0223 itd... Looknij w tablicę znaków, tam wszystkie kody są wypisane, tylko te, które są zapisane heksadecymalnie, trzeba przedstawić w zapisie dziesiętnym (masz w windowsowym kalkulatrze możliwość konwersji liczby hexa na dec, bądź odwrotnie).

kinimod799
Początkujący

Wysłany: 16 Grudzień 2010, 20:08   

Bardzo dziekuję za pomoc, teraz juz wiem ze to nie problem techniczny czy tez zwiazany z ustawieniami tylko ze te czcionki po prostu sa bez polskich znaków. Pozdrawiam

Dominik

ferdydek
Początkujący

Wysłany: 23 Grudzień 2010, 16:25   

Mam podobny problem, jednam u mnie nie jest to wina czcionki...

w FontCreatorze dorobiłem brakujące znaki i zaczeły się schody:

- Word wyświetla wszystkie znaki poprawnie
- Corel wyświetla Ą, Ż, Ź, Ł
- Illustrator nie wyświetla żadnej polskiej, ale np. dodane w ten sam posób kropke, procent czy liczby już tak.

Zmieniałem ustawienie języka czcionki, edytowałem od zera i zapisywalem jako zupelnie inną czcionkę... wszystko bez rezultatu...

Jakieś pomysły?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Grudzień 2010, 16:33   

a moze zmiana miedzy tymi formatami cos wniesie?
Type1, TrueType, OpenType
badz zmiana kodowania miedzy ISO, ANSI, Adobe.
Czy to tez Corel x5 i win 7 (64)

chezare 

Wysłany: 28 Grudzień 2010, 23:06   

Nie wiem jak jest w nowych wersjach Corela, ale w starych było tak, że Word wyświetlał polskie krzaczki, a Corel w niektórych fontach nie. Nie było to związane z żadnym błędem. Po prostu w Corelu wymyślili własny sposób kodowania znaków międzynarodowych i stąd były te kłopoty. Problem z "polskimi" literami istnieje od 30 lat i nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższej przyszłości został rozwiązany.
Najlepszym sposobem jest skromność w tej dziedzinie. Używajcie sprawdzonych, ładnych fontów, w których dopracowany jest kerning, a ogonki są tam gdzie być powinny, niezależnie od programu. Swoją szosą tylu się narobiło specjalistów od tworzenia fontów, że na tysiąc, może jeden jest do czegoś podobny. Jak by musieli robić formy i odlewać z ołowiu, to może byliby mniej kreatywni? :-D

cerevelo 
Początkujący
cerevelo

Wysłany: 29 Grudzień 2010, 17:45   

Witam,
miałem podobny problem z polskimi znakami w Corelu X5.
Otwierając poprzednie moje projekty zapisywane w wersji 9 lub X3 nie wyświetlały mi się polskie znaki, mimo, że w tamtych wersjach polskie znaki były, a co ciekawsze edytując tekst zawierający polskie znaki w okienku "Edytuj tekst" (Ctrl+Shift+T) polskie znaki się wpisywały i wyświetlały ale po zamknięciu tego okienka wyświetlały się już tylko jakieś krzaczki.
Pomogła jedynie reinstalacja Corela, żadne zmiany ustawień w opcjach nie pomagały.

Samuraj 
Początkujący

Wysłany: 28 Luty 2015, 18:05   

Podobnie jak przedmówcy dodałem polskie znaki do czcionki i nadal nie były one widoczne w Corelu [w Wordzie a i owszem], ale po zaznaczeniu tekstu [lub pojedynczych liter] i ponownym wymuszeniu wymaganej czcionki nagle, jak w cudzie, ukazywały się mi polskie znaki jak należy. Może to pomoże.

Odpowiedz do tematu