Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czerń napisów w Paincie
Autor Wiadomość
frugo
Początkujący

Wysłany: 18 Grudzień 2010, 22:55   Czerń napisów w Paincie

Zauważyłem to zjawisko już w starszych wersjach. Nie mam sposobu tego uniknąć:
Kiedy wpisuję napis, litery i cyfry, ich czern jest prawidłowa, ale tylko dopóki nie próbuję na którejkolwiek literze, w którymkowiek napisie, użyć funkcji operacji na tekście - na przykład subscript, albo zmiana rozmiaru. Kiedy napis przestaje być wybrany do edycji, szrzeje. Poawia się siaka białych kropeczek. I to się szerzy na wszystkie napisy, jak zaraza cynowa.
Zupełnie mi to uniemożliwia ppracę, która polega głównie na zmianach napisów na rysunkach.
Mam Corela, ale muszę się przy tekstach posługiwać GIMPem.

Przy okazji: Paint przy próbie wyeksportowania w formacie innym, niż Corel, tworzy plik bez obiektów, "spłaszczony".

Czy ktoś się spotkal z takim zjawiskiem? Co mu jest?!!

Przyklad.tif
Pobierz Plik ściągnięto 261 raz(y) 62.13 KB

Przyklad.tif
To jest w TIFie, ale występuje przy edycji
Pobierz Plik ściągnięto 249 raz(y) 62.13 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Grudzień 2010, 14:41   

To ze plik jest splaszczony zalezy od formatu zapisu, formaty cpt, psd utrzymuja warstwy/obiekty, a gif, jpg, png itd juz nie.

Z tym co tam w zalaczniku jest, nie spotkalem sie, ale tekst mozna nalozyc w CorelDRAW, - nawet jest to zalecane, a jesli juz musisz w pp to mozesz wpisac tekst w draw nast. kopiuj i wklej do pp.
pozdr

frugo
Początkujący

Wysłany: 20 Grudzień 2010, 03:53   

wawel napisał/a:
To ze plik jest splaszczony zalezy od formatu zapisu, formaty cpt, psd utrzymuja warstwy/obiekty, a gif, jpg, png itd juz nie.

Z tym co tam w zalaczniku jest, nie spotkalem sie, ale tekst mozna nalozyc w CorelDRAW, - nawet jest to zalecane, a jesli juz musisz w pp to mozesz wpisac tekst w draw nast. kopiuj i wklej do pp.
pozdr

Kiedy właśnie to spłaszczanie zauważyłem zapisując w *.psd. Próbowałem zaimportować z powrotem do PAINTA - płaski

A co do tych kropek, to zdarzało się, że nie występowały.
Ale dzięki za radę, spróbuję w Draw - tylko doinstaluję. Może w ogóle całość zadania da się zrobić w Draw, a potem zapisać w tym, co się chce?
Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Grudzień 2010, 10:44   

Bardzo nieprzewidywalnie zachowuje sie ten twoj photo-paint. Format psd zachowuje warstwy - o ile nie splaszczysz wczesniej pliku. I photo-paint, photoshop, gimp itd powinny otworzyc plik na warstwach.
Mozesz zresetowac ustawienia programu moze tez cos to zmieni.
Wewnetrznym formatem zapisu w photo-paint jest cpt i mozna go uzyc zamiast psd. W aplikacjach corela ten format sie sprawdza. I zachowuje najwiecej informacji.
Nie wiem dokladnie co chesz zobic, ale CorelDRAW jest wielofunkcyjny i mozna go uzywac na wielu polach, do tego mozna sie latwo przelaczyc do photo-painta zrobic co trzeba i bitmapa wroci do draw po zmianach zachowujac polozenie.

Z draw tez mozna eksportowac do roznych formatow rastrowych, jpg, tif, psd, png itd
pozdr.

frugo
Początkujący

Wysłany: 20 Grudzień 2010, 23:51   

Pobawiłem się różnymi opcjami różnych programów.
Crerl Draw eksportuje wybrane obiekty jako jeden obiekt. Więc przenoszenbie napisób musiałoby się odbywać pojedynczo, słowo po słowie. Napisy z DRAW są obiektami, nie można ich edytować.

Udało mi się uzyskać ciekawy efekt, ale go nie utrwaliłem : górne pół znaku czarne, a dolna połowa w kropki. :shock:

Photo Paint nie eksportuje żadnego pliku z obiektami . Przy próbie np eksportu jako *.psd , lojalni uprzedza , że "spłaszczy" obraz. Owszem ten spłaszczony daje się odczytywać jako *.psd, ale jednowarstwowy. Draw pewno robi to samo - nie sprawdzałem.

Koniec końców rowiązanie się znalazło: :-D
Pracować na gradacjach szarości lub kolorach. Po zakończeniu zamienić na obraz 1-bitowy (cz.-b.) i zapisać, ALE NIE JAKO TIFF, tylko BMP Windows, bo tify z Corela nie w każdym programie sie czytają.
Potem można poczciwym Irfanem zapisać jako tif z kompresją i swobodnie używać np w Wordzie.

Czyli - jeżeli się pracuje z ośmioma bitami na piksel, to wszystko jest dobrze. Nowy Corel ma pousuwane wszystkie wady poprzednich wersji, ma dobre okna dokujące, nie trzeba, jak poprzednio tworzyć wykazu skrótów klawiaturowych na wyczucie.

Ma już alfabety współczene, a nie mieszankę setek fontów bez polskich liter.

Myślę, że popracuję na nim trochę - uczyć się nie muszę, bo kiedyś długo się w nim mordowałem (nie było GIMPA, który zapewnia komple plskich alfabetów) .

A Corel Draw Graphics Suite X4 - jak to mówią Rosjanie "не всё золото, что блестит" - nie wszystko złoto, co się świeci...

Odpowiedz do tematu