Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kadrowanie
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 10 Listopad 2010, 01:55   Kadrowanie

Witam.

Od czasu do czasu mi się włącza jakiś inny tryb kadrowani.
Gdy wybieram to narzędzie to za jego pomocą chce PRZYCINAĆ obraz. Czyli po prostu skrócić go o daną część.

Jednak czasami dzieje się tak, że jak objadę fragment to pozostałości nie zostają ścięte, tylko program dodaje mi w te miejsca tło. Nie mam pojęcia jak się przełącza te funkcje. Jak to się zmienia? Nie mam na to wpływu.

INNYMI SŁOWY:

Metodą na przycięcie, skrócenie obrazka, obszaru roboczego jest KADROWANIE. Moge nim zaznaczyć to do czego chcę by przycięto mi obrazek. Tam gdzie linie wejdą w obszar obrazka, tam zostaną przycięte, te linie które nie wejdą - nic się nie stanie.
Problem w tym że czasami COŚ SIĘ DZIEJE takiego, że gdy zaznacze obszar do przycięcia, to te linie nie przyweirają do krawędzi pola edycji obrazka tylko sterczą poza nim (jak na screenie) i wtedy gdy przytnę to utnie mi owszem (w tym wypadku) dół obrazka ale doda tez tło po bokach (w zaznaczeniu).

Moje pytanie jest: jak się w ogóle uruchamia i przełącza te dwie funkcje tego narzędzia? Za chiny ludowe nie wiem

jak.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 437 raz(y) 185.77 KB

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Grudzień 2010, 14:57   

Nikt nie wie?

peteru
[Usunięty]

Wysłany: 21 Grudzień 2010, 18:14   

to masz x4?? ja mam x3 (13) i od czasu do czasu też mi się tak dzieje.. Ponowne uruchomienie pomaga

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 22 Grudzień 2010, 15:20   

Tak, ale czy to jest błąd czy jakaś OPCJA?

peteru
[Usunięty]

Wysłany: 28 Grudzień 2010, 02:00   

To nie bląd tylko opcja. Obrazek->wykadruj->poszerz (przełącza w tryb poszerzania)
Opcja ta jest włączona podczas kadrowania:
jeśli obszar do wykadrowania wykroczy poza obszar obrazka to miejsce to zostanie uzupełnione zdefiniowanym kolorem tła czyli tak jak napisałeś "doda tez tło po bokach" :)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Grudzień 2010, 19:44   

Nie.
Uruchamiasz tę opcję skrótem, to masz kadrowanie "wewnątrz", dopiero jak zrobisz to:
Obrazek->wykadruj->Poszerz to wtedy możesz wyjść poza kadr obecnego obrazu.

Odpowiedz do tematu