Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ślicznie poproszę o pomoc, obrazek z transparentnym tłem
Autor Wiadomość
karina-riddle 
Początkujący
Laiczek :)

Wysłany: 29 Grudzień 2010, 20:39   Ślicznie poproszę o pomoc, obrazek z transparentnym tłem

Chciałabym bardzo poprosić o pomoc :( Pierwszy raz w życiu robię transparentne tło i coś mi nie wychodzi, mam corel draw 10 i próbowałam zrobić je, za radą znajomej z drugiego końca polski (rada przez gg) w corel photo-paint 10. Robiłam tak jak radziła, otworzyć nowy obraz z transparentnym tłem jako bit mapa, importować rysunek zaznaczając by kolor, który chcę żeby był przeźroczysty, był kolorem kartki, zaznaczyć te miejsca różdżką i wyciąć, potem eksportować jako png i koniec. Jednak po 6 próbach rysunek zawsze ma tło, sprawdzałam to dodając go na próbę na deviantart.com, który akceptuje przeźroczyste tła.
Załamałam się i bardzo proszę o pomoc, bądź wyręczenie :(

Obrazek --> http://img813.imageshack.us/img813/3490/zzzmq.png

Transparentny ma być tylko kolor zielony, zaznaczam że jest tam kilka drobniejszych zakamarków (w kółeczkach) --> http://img135.imageshack.us/img135/9721/zzz1k.png

Naprawdę proszę o pomoc, niedługo rodzi mi się córeczka a aplikacja ma znaleźć się na kołderce, znajomej chwilowo brak by pomogła bo w szpitalu, sama niedługo tam będę ^^'

zzz.png
Pobierz Plik ściągnięto 437 raz(y) 192.13 KB

marol2 
Fachowiec
HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Wysłany: 29 Grudzień 2010, 22:32   

W załączeniu masz plik png z przezroczystym tłem

królik.png
Pobierz Plik ściągnięto 585 raz(y) 116.71 KB

karina-riddle 
Początkujący

Wysłany: 29 Grudzień 2010, 22:49   

Dziękuję ślicznie ^^ Czy na pewno drukarka nie wydrukuje jakiegokolwiek tła na papierze do prasowanek? I czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak to zrobiłeś? ^^'

marol2 
Fachowiec
HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Wysłany: 30 Grudzień 2010, 15:36   

Drukarka na pewno nie wydrukuje nic oprócz tego co widać. Zrobiłem to w Photoshopie nie w Corelu

chezare 

Wysłany: 31 Grudzień 2010, 05:26   

Cześć, ponieważ nikt nie znalazł czasu, żeby Ci wytłumaczyć jak to zrobić w Photo-Paint, to pozwoliłem sobie zrobić małą ściągawkę. ściągawka
Oprócz tego możesz sobie ściągnąć obrazek bez tła, ale w wersji wektorowej, w której będziesz mogła zmieniać kolory i robić z nim co Ci się tylko wymyśli :)
królik wektorowy

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Dużo zdrowia dla Ciebie i córeczki.

karina-riddle 
Początkujący

Wysłany: 31 Grudzień 2010, 19:36   

Dziękuję, zaraz tam zajrzę i potrenuję ^^ Heh, córeczki jeszcze "oficjalnie" nie ma ale też dziękuję :)

karina-riddle 
Początkujący

Wysłany: 31 Grudzień 2010, 20:10   

Chezare Twój pomysł jest prosty i genialny :) Przeźroczyste tło jest wymaganie dla bezpieczeństwa w zakładzie do którego zanoszę obrazek dlatego tak się z tym bawię. Tak mam, w sumie nie znam się, cały pakiet corela 10? I tak nie umiem się nim posługiwać, za to dobrze wychodzi mi rysowanie w paintcie, chcesz to zajrzyj: karina-riddle.deviantart.com
Pozdrawiam ^^

Odpowiedz do tematu