Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podział odcinka
Autor Wiadomość
żółtodziób
Początkujący

Wysłany: 4 Styczeń 2011, 11:29   Podział odcinka

Witam wszystkich.
Moja wiedza nt. programów graficznych jest niewielka. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w jaki sposób można podzielić odcinek wykonany narzędziem krzywa beziera na równe części. Próbowałem dodawać węzły, ale bez skutecznie. Proszę o jakąś poradę.
Z góry dziękuję za informację.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 11:48   

-narysuj odcinek z dwóch węzłów,
-edycja, zaznacz węzeł początkowy
-naciśnij "+", utworzy się kolejny węzeł, dokładnie w połowie, miedzy końcem a początkiem
-zaznacz środkowy węzeł
-kliknij rozłącz krzywą
-PPM na odcinek, rozłącz krzywą

żółtodziób
Początkujący

Wysłany: 4 Styczeń 2011, 12:32   

A jeśli chciałbym na nieparzysta ilosc odcinkow np. 3 rowne czesci.

chezare 

Wysłany: 4 Styczeń 2011, 20:15   

Na parzystą liczbę, to Miszczu ma rację, tyle tylko, że narzędziem "kształt" trzeba zaznaczyć obydwa punkty (początek i koniec tak jest w X3). Każde wciśnięcie + dzieli każdy odcinek na połowę. Przy dzieleniu na trzy, to ja widzę tylko jeden sposób.
Ponieważ kolega chyba początkujący, to opiszę krok po kroku :)
Załóżmy, że mamy poziomy odcinek o długości x.
Rysujemy pionową linię, wciskamy Ctrl, najeżdżamy kursorem nad pionową linię, klikamy prawym klawiszem gryzonia i ciągniemy np. w prawo (odległość nie ma znaczenia). Puszczamy klawisz myszy i wybieramy "kopiuj tutaj". 2 razy wciskamy kombinację klawiszy Ctrl+D (dwie kolejne kopie naszej linii oddalone o taką samą odległość jak dwie pierwsze). Mamy 4 pionowe linie, w równych odległościach od siebie. Zaznaczamy wszystkie (pionowe) i łączymy (Ctrl+L). Klikamy linię, którą mamy podzielić i kopiujemy (Ctrl+C) wartość z okienka, w którym jest wyświetlona jej długość, zaznaczamy tylko liczbę (można zapamiętać, tylko po co :). Teraz klikamy nasze cztery połączone pionowe linie i w to samo okienko wklejamy skopiowaną wartość (Ctrl+V), wciskamy enter. Teraz figura złożona z czterech pionowych linii powinna mieć dokładnie taką samą długość jak linia, którą za chwilę podzielimy. Ustawiamy pionowe tak żeby przecinały poziomą. Klikamy pionowe i z Shift poziomą. Wciskamy C lub L lub R (C wyśrodkowuje, L dosuwa do lewej, a R do prawej, w naszym przypadku to bez znaczenia, bo pionowe i pozioma mają taką samą długość czy szerokość, jak zwał tak zwał). Klikamy pionowe linie, uważając żeby ich nie przesunąć i wciskamy Ctrl+K (rozłączenie). Kasujemy dwie skrajne pionowe linie, przechodzące przez początek i koniec poziomej. Zaznaczamy dwie środkowe i znowu je łączymy (Ctrl+L). Z Shift klikamy poziomą linię i z menu wybieramy Rozmieszczenie - Kształtowanie - Przytnij (jak ktoś leniwy może znaleźć odpowiednią ikonę). Zaznaczyła nam się tylko pozioma linia, już jest podzielona, choć jeszcze o tym nie wie :) Wciskamy klawisze Ctrl i K (rozłącz), kasujemy pionowe linie, a pozioma choć wygląda jak sprzed operacji składa się z trzech identycznych kawałków, przynajmniej na logikę, tak powinno być. Z linią prostą, to żadna sztuka, ale jak podzielić na nieparzystą ilość równych kawałków krzywą? Wydaje mi się, że mam pomysła, choć dzielenie nie będzie tak dokładne jak przy prostej.
Kolego Żółtodziób, mam nadzieję, że to pytanie było poważne, bo jak nie to będę mordował.

C_beginner
Praktyk

Wysłany: 10 Czerwiec 2012, 11:26   

chezare napisał/a:
Na parzystą liczbę, to Miszczu ma rację, tyle tylko, że narzędziem "kształt" trzeba zaznaczyć obydwa punkty (początek i koniec tak jest w X3). Każde wciśnięcie + dzieli każdy odcinek na połowę.

Sorka potrzebuje wykonać podział odcinka na kilka części , ten sposób jednak nie działa na parzyste "części" tylko na potęgi 2.

Więc tak podzielimy odcinek na 2,4,8,16 ... części ale nie podzielimy na 6,10,12 ....

Jest jakiś sposób podziału odcinka na tyle części ile chcemy ?
Potrzebuje rozmieścić 13 otworów w równych odległościach.

radd 
Praktyk
radd

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 10 Czerwiec 2012, 12:41   

nie wiem czy to poprawny sposób, ale może narysuj tabele 13/1
przekształć w krzywe i rozdziel grupę
uzyskasz 14 pionowych linii w równych odstępach i 2 poziome z 14 węzłami

potem jeszcze zaznacz wszystkie, PPM rozłącz i masz 13 odcinków.

Ofca
Początkujący

Wysłany: 14 Sierpień 2014, 19:47   

Są dwie metody :-) Narysuj odcinek pod dowolnym kątem ostrym w załączniku ( kolor zielony) następnie skopiuj go i przyczep do końca poprzedniego ( kolor czerwony) następnie powiel go jeszcze raz tak samo ( kolor niebieski). Następnie narysuj linie łączącą koniec odcinka niebieskiego z końcem odcinka który chcesz podzielić ( kolor fioletowy) teraz wystarczy go powielić dwa razy i przykleić w miejscu połączenia odcinków ( zielony z czerwonym i czerwony z niebieskim ) gotowe 3 równe odcinki :-)

Bez tytułu.png
Pobierz Plik ściągnięto 224 raz(y) 83.34 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Sierpień 2014, 20:30   

Proponuję taki sposób:

1. Rysujesz poziomy odcinek p, który chcesz podzielić na n równych części.

2. Rysujesz n+1 odcinków prostopadłych do odcinka p, przecinajacych się z nim. Najprościej jest narysować jeden prostopadły odcinek, a potem przeciągnąć go myszą np. w prawo z wciśśniętym klawiszem Ctrl, wcisnąć prawy klawisz myszy i puścić obydwa. W ten sposób stworzę kopię pierwszego odcinka prostopadłego, po czym n-1 razy wciskam Ctrl + R. Ten zabieg tworzy mi n +1 odcinków prostopadłych do odc. p.

3. Teraz rozmieść te odcinki tak, żeby dzieliły p na n równych części. zrób to tak:
• Sklikujesz najbardziej lewy odcinek prostopadły z odc. p i równasz do lewego (Arrange/Align and Distribute/Left). Kolejność sklikiwania jest ważna - ostatni ma być element, względem którego równasz.
• Sklikujesz najbardziej prawy odcinek prostopadły z odc. p i równasz do prawego (Arrange/Align and Distribute/Right). Kolejność sklikiwania jest ważna - ostatni ma być element, względem którego równasz.
• Zaznaczasz wszystkie prostopadłe odcinki i rozmieszczasz je równomiernie (Arrange/Align and Distribute/Align and Distribute/Center).

4. Zaznacz wszystkie odcinki prostopadłe i połącz je (Ctrl+L).

5. Kliknij w te połączone odcinki i podziel nimi odc. p (Windows/Dockers/Shaping/Trim).

6. Rozdziel pdzielony odcinek p (Arrange/Break Curve Apart, czyli Ctrl + K).

7. Usuń zbędne już odcinki dzielące.

I już. :-)

chezare 

Wysłany: 14 Sierpień 2014, 21:14   

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 14 Sierpień 2014, 21:22   

ja pomijam fakt że odkop jest prawie archeologiczny usera Ofca,ale ja bym to zrobił metodą młota i siekiery czyli porostu narysował odcinek zamienił go na obiekt ustawił krańcowe prowadnice i potem zduplikował i ustawił na włąsćiwą odległośc krańcową prowadnice,a potem tylko dupiluj duplikuj itd,następnie obrysował piórkiem po prowadnicach no a potem narżedzie inteligentne wy§ełnianie po przecięciach usunał główną linie i mam równo że az glowa boli,to taka metoda jesli ktos nie zna za dobrze interfeisu :-) bo corel tak jak chezare dał przykład oferuje o wiele prostrze metody :-)

chezare 

Wysłany: 14 Sierpień 2014, 22:17   

Ofca odkopała, ja nie zauważyłem że w dole stoję. Pokazałem jak narobić węzłów w równych odległościach ile się chce i na dowolnym narysowanym odcinku i dopóki ktoś nie wymyśli czegoś prostszego uważam że mój pomysł jest jak na razie najbardziej uniwersalny :-)

Odpowiedz do tematu