|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Raster |
| Autor |
Wiadomość |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 3 Styczeń 2011, 12:40 Raster
|
|
|
| Witam, może ktoś mi doradzić jak wydrukować raster z Corela na cyfrze? |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 08:28
|
|
|
Jak to: jak? - Normalnie - bierzesz cyfrę (np. cyfrę 7, a jest ich, jak wiadomo, dziesięć) i na niej drukujesz...
A tak poważnie: co rozumiesz pod słowem "cyfra" - czy chodzi Ci o kolorową drukarkę domową, czy np. o druk solwentowy, pigmentowy czy barwnikowy, czy może o risografię? Dopytaj tego, kto drukuje, jak przygotować pliki - czy rozbarwiać samodzielnie, czy dać kompozyt i jaką liniaturę rastra zastosować. W zależności od odpowiedzi drukarza przygotuj odpowiednio plik. Jak już tego się dowiesz u drukarza, daj znać, to Ci pomogę. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 21:19
|
|
|
Trurl, a może koledze o taki raster chodzi?
http://corel.wodip.opole.pl/forum/viewtopic.php?t=3778 |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 21:37
|
|
|
| Nie, chodzi mu o raster drukarski. Np. w druku offsetowym drukuje się wszystkie kolory CMYK czterema: cyjanem, magentą, żółtym i czarnym. Odpowiednie ich mieszanie na papierze za pomocą rastra daje nam wszystkie kolory CMYK, czyli te, które widzisz np. w folderze samochodowym, folderze prezentującym, powiedzmy, sprzęt AGD, albumie z reprodukcjami obrazów słynnych malarzy (Matejko, Picasso, Van Gogh, Dali) itp. |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 21:59
|
|
|
dostałem informację na pw ze mozna to zrobic w taki sposób:
1. Eksport do bitmapy i tam zrastrowanie (np. Photoshop lub PhotoPaint).
2. Wypełnienie postscriptowe ze skalowaniem przy dużym powiększeniu.
3. "Zrobienie" własnego rastra przez duplikowanie/klonowanie i umieszczenie w kadrze.
4. Wysłanie pliku do drukarki postscriptowej przy jej ustawieniu na małą liniaturę.
chodzi mi o efekt offsetu czyli rastra ale na cyfrze, a nie zwykłej apli. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 22:56
|
|
|
Nie eksportuj do bitmapy, tylko drukuj (na plik, a nie na port drukarki) z Corela na drajwer postscriptowy, np. na drajwer naświetlarki Linotronic albo Agfa - znajdziesz te drajwery np. na płycie instalacyjnej Windows). Wówczas w panelu drukowania pojawi się zakładka Postscript. Zajrzyj tam i ustaw gęstość linii rastra. Zapewne musisz przygotować wyciągi barwne, ale upewnij się. W przypadku druku offsetowego gęstość linii rastra jest uzależniona od rodzaju papieru:
• dla papieru offsetowego o gramaturze powiedzmy 80 g/m kw stosuje się liniaturę 133 lpi (line per inch),
• dla kredy - 150 lpi,
• dla gazetówki - 60-80 lpi.
Jeśli masz w pracy bitmapy (zdjęcia, np. foto cioci Krysi), to muszą być one CMYK (a nie RGB!!!) albo GrayScale, w rozdzielczośći 300 dpi (rozdzielczość musi być liczbowo dwukrotnie większa od liniatury, tak że przy 300 dpi śmiało można zastosować liniaturę 150 lpi). Pamiętaj, wszystkie kolory w całej pracy muszą być CMYK, bo inaczej niedobrze się rozbarwią. Jeśli masz dodatkowe kolory, to oprócz CMYKa stosuj Pantone Spot Color.
No i pamiętaj o nadruku (overprint) tam, gdzie to konieczne i o nadlewkach, które ustawiasz w panelu drukowania na drajwer postscriptowy w zakładce Wyciągi barwne.
Aha: i pamiętaj o spadach, punkturach, paserach i ew. o skali densytometrycznej.
Oczywiście taki plik postscriptowy musisz podejrzeć w Acrobacie, zanim go dasz do druku.
Jakby co, to pytaj - chętnie odpowiem. Albo przyślij mi pracę, to looknę i opowiem Ci... |
| Ostatnio zmieniony przez Trurl 4 Styczeń 2011, 23:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 23:13
|
|
|
Widzę Trurl, że jesteś, ale napiszę tutaj, bo Roland za pw zakuje mnie w dyby, albo jeszcze jakąś gorszą plagę ześle. Nie mam pojęcia jak zrozumiałeś to początkowe pytanie?
Dzięki za pouczający wykład ja trochę o drukowaniu akurat wiem, ale ekspertem nie jestem i zawsze chętnie czegoś nowego się nauczę, a widzę, że czaisz o co w tym wszystkim chodzi. Jak będę miał w tym temacie jakiś problem, to wiem do kogo z pytaniami. Chciałby tylko zwrócić uwagę, że kolega w swoim pierwszym poście wspomniał o drukowaniu cyfrowym, a nie offsetowym, ale to drobiazg.
Z jednym jednak zgodzić się nie mogę, przy tych nazwiskach, które wymieniłeś, to Matejko słynny nie jest.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 23:20
|
|
|
Hmm, Chezare, to chyba nigdy nie widziałeś "Bitwy pod Grunwaldem" albo np. "Hołdu pruskiego". Ja zresztą też nie widziałem, ale ze szkoły pamiętam, że Matejko wielkim malarzem był... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 23:31
|
|
|
Chodziło mi o to, że nazwiska, które wymieniłeś są znane na całym świecie, z wyjątkiem Matejki, który znany jest tylko u nas. Wydaje mi się i raczej się nie mylę, że wysokiej jakości reprodukcje np. malarstwa nie są drukowane w technologii offsetu.
Co do bitwy pod Grunwaldem, to też nie widziałem, ale kompleksów z tego powodu nie mam, bo Matejko też nie widział :)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 5 Styczeń 2011, 00:03
|
|
|
| Dobre reprodukcje drukowane są wklęsłodrukiem (rotograwiura), ale nie wiem, czy to nie archaiczna metoda. Rzadko która drukarnia ma rotograwiurę... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|