|
Problem z płynnością przesuwania bitmap po zmianie sprzętu |
| Autor |
Wiadomość |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 13 Styczeń 2011, 08:20 Problem z płynnością przesuwania bitmap po zmianie sprzętu
|
|
|
Witam.
Zmieniłem w firmie stary sprzęt oparty na procesorze Celeron, z 2 GB pamięci DDR2 na troszkę lepszy - Intel i3, 4 GB pamięci DDR3. W starym karta graficzna była zintegrowana, teraz jest wsadzony Radeon HD 5450. Sprzęt niby lepszy a Corel zaczął dziwnie pracować. Ogólnie chodzi wszystko OK, oprócz jednego mankamentu - każda bitmapa którą próbuję przesunąć myszką zamiast płynnie się przemieszczać ona wykonuje skoki. Jest to niesamowicie upierdliwe. Nie ma znaczenia w jakiej jest rozdzielczości, jak duża i ile "waży", każda zachowuje się tak samo. I tu jeszcze dwie rzeczy: 1. im większe powiększenie tym bardziej efekt ten jest widoczny (1000% zoom - przesunięcie z jednej krawędzi monitora do drugiej trwa ok. 0,5-1 sek.), 2. gdy bitmapa jest w kadrze tego efektu nie ma wszystko przesuwa się płynnie (nawet 20MB obrazek).
Zauważyłem też że przy przesuwaniu wzrasta chwilowo użycie procesora w procesie Corela do 25%.
Uff.. trochę się rozpisałem, ale może ktoś z Was będzie miał pomysł jak to naprawić.
Sprawdzane na Corel 9 oraz Corel X4. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13 Styczeń 2011, 08:48
|
|
|
| Czy jesteś pewien, że masz wyłączone przyciąganie do siatki lub prowadnic? |
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 13 Styczeń 2011, 08:59
|
|
|
Tak zdecydowanie są wyłączone.
Boję się że to nie wina Corela a coś ze sprzętem lub jakieś ustawienia w systemie, ale że problem mam właśnie z Corelem to zapytałem tutaj.
Wszelkie dostępne aktualizacje na system jak i na program zainstalowane.
System to Windows XP 32 bit |
| Ostatnio zmieniony przez rafakow 14 Styczeń 2011, 07:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 13 Styczeń 2011, 09:51
|
|
|
| Nie napisałeś jaki system ,czy zrobione wszystkie uaktualnienia windows i programu? |
|
|
|
 |
|
|