|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Konwersja sRGB/sRGB (plik tif) |
| Autor |
Wiadomość |
lukkajda
Początkujący

|
Wysłany: 13 Styczeń 2011, 17:15 Konwersja sRGB/sRGB (plik tif)
|
|
|
Konwersja sRGB/sRGB (plik tif)
Utrata jakości pliku przy zapisywaniu kolejnych wersji, w ramach jednej przestrzeni kolorów
Witam,
To moja pierwsza wiadomość więc pozdrawiam wszystkich.
Proszę o wyjaśnienie następujacego zagadnienia. Rzecz dotyczy Corela PP12, włączone zarządzanie kolorem (jak niżej). Zauważyłem, że otwierając i zapisując bez zmian plik tiff traci "na jakości".
Otóż otworzyłem plik tiff (załóżmy że v00.tif, bez osadzonego profilu kolorów) i zapisałem z nową nazwą v01.tif i zamknąłem. Otworzyłem nowy plik v01.tif i bez edycji zapisałem pod koljnym numerkiem v02.tif. Po szóstej powtórce zauważyłem że w cieniach coś się dzieje. Istotnie po porównaniu v06.tif z v00.tif w ceniach znikneły przejścia tonalne, pojawiły się jednobarnwne plamy, a kolejne wersje pliku tiff mają inne rozmiary.
Podobna próba z wyłączonym importem/eksportem (strzałki szare) daje, zgodnie z oczekiwaniem, że kolejne wersje sa identyczne.
Wnioskuję z tego że pomimo, iż wszystko odbywa się w ramach tej samej przestrzeni (sRGB), Corel robi konwersję w imporcie sRGB(z pliku)->LAB->sRGB(wewn.) oraz w eksporcie sRGB(wewn.)->LAB->sRGB(do pliku).
Jeśli chodzi o ustawienia zarządzania kolorem mam:
- Otwieranie/import plików - zgodnie z osadzonym profilem, gdy brak osadź sRGB;
- Zapis/eksport - osadź sRGB;
- Profil wewnętrzny/roboczy - sRGB,
- metoda kowersji - percepcyjna;
- Strzałki import i export zaznaczone (na pomarańczowo);
- monitor EIZO S2431, zainstalowany profil defaultowy D65 (zarówno w systeme jak i w corelu);
- strzałka od wewn profilu do monitora na pomarańczowo.
Próba wyniknęła stąd, że obrabiając obrazek zapisuję kolejne etapy obrobki w kolejnych plikach tiff dodając numer wersji.
Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem ew. może to sprawdzić u siebie.
Pozdrawiam,
Łukasz |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 13 Styczeń 2011, 18:16
|
|
|
Najlepiej zalacz pliki 01 i 06 i screeny z zarzadzania.
Probowalem to oddtworzyc z opisu, ale pliki nie mialy innych rozmiarow, ani tez nie widzialem zmian w kolorach.
pozdr. |
|
|
|
 |
lukkajda
Początkujący

|
Wysłany: 13 Styczeń 2011, 21:44
|
|
|
Witam,
Przesyła linki do plików 00 i 06 oraz jpg z ustawieniami zarządzania kolorem.
Podczas pisania poprzedniego posta nie miałem dostępu do plików, stąd nie mogłem ich dołączyć wcześniej.
Ze względu na rozmiar (mimo kompresji lzw tiff zajmuje nieco ponad 2MB) pliki są do pobrania:
http://www.ao.edu.pl/srgb/v00.tif
http://www.ao.edu.pl/srgb/v06.tif
http://www.ao.edu.pl/srgb/cms.jpg
(za jakiś czas bedę zmuszony usunąć pliki, ale jeśli komuś będą potrzebne wyślę na prv)
Pozdrawiam,
Łukasz |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 13 Styczeń 2011, 23:28
|
|
|
Wiec tak;
u mnie wszystkie kolejne pliki maja te sama wielkosc.
Teraz o zarzadzaniu. jesli wybierzesz osadz profil wew. W tym wypadku ten przydzielony nie nastapi to o czym wyzej napisales czyli ponowne konwertowanie.
Mimo tego i tak ten profil wprowadzony na wejsciu bedzie osadzony w pliku.
To okienko umozliwia konwersje z profilu a do b na wyjsciu.
Czemu metoda konwersji - percepcyjna?, ta metoda zachowuje mniej kolorow oryginalu niz inne. Dlaczego Microsoft ICM? Masz jakies doswiadczenia z tym silnikiem zarzadz. kol.?
pozdr. |
|
|
|
 |
lukkajda
Początkujący

|
Wysłany: 14 Styczeń 2011, 00:46
|
|
|
| wawel napisał/a: |
u mnie wszystkie kolejne pliki maja te sama wielkosc.
|
Czy po zapisaniu pliku z nową nazwą zamykałeś go i otwierałeś ponownie? Bo jeśli się tego nie zrobi to rzeczywiście kolejne pliki wynikowe pozostają niezmienione.
Teraz o zarzadzaniu. jesli wybierzesz osadz profil wew. W tym wypadku ten przydzielony nie nastapi to o czym wyzej napisales czyli ponowne konwertowanie.
Mimo tego i tak ten profil wprowadzony na wejsciu bedzie osadzony w pliku.
To okienko umozliwia konwersje z profilu a do b na wyjsciu.
|
Zawsze wydawało mi się że działa to tak (wg moich ustawień):
1) Najpierw otwieram plik bez profilu (v00). W momencie otwierania Corel, nie znajdując profilu osadzonego, przydziela profil wskazany w ustawieniu "import" (nazwijmy go profil a). Następnie Corel konwertuje obraz z profilu przydzielonego (a) do profilu wewnętrznego (profil w).
2) Zapisuję plik (v01). Corel konwertuje plik z profilu wewnętrznego (w) do profilu wskazanego w "export" (profil b) i osadza go w pliku v01. Zamykam plik.
3) Otwieram plik v01. Tym razem w pliku jest już osadzony profil (b). Corel konwertuje obraz z profilu osadzonego (b) do profilu wewnętrznego (w).
4) Zapisuję plik (v02). Jak w pkt 2 Corel konwertuje plik z profilu (w) do profilu (b) i osadza go w pliku. Zamykam plik.
itd pkt 3 i 4 powtarzają się.
W szczególnym przypadku, jeśli (a) (b) i (w) to ten sam profil to ani konwersja obrazu (a->w) ani (w->b) nie powinna zachodzić.
Czy moje rozumowanie jest błędne?
Czemu metoda konwersji - percepcyjna?, ta metoda zachowuje mniej kolorow oryginalu niz inne. Dlaczego Microsoft ICM? Masz jakies doswiadczenia z tym silnikiem zarzadz. kol.?
pozdr.
|
Takie ustawienia ICM i metody wynikają z przypadku - próbowałem różnych ustawień sprawdzając co nie gra, akurat z takich ustawień pozostawiłem pliki do pokazania.
pozdrawiam,
Łukasz |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 14 Styczeń 2011, 11:07
|
|
|
Sprawa jest zlozona, niestety...
Bo to ze sa roznice miedzy plikiem 00 bez profilu a kolejnym to nie dziwi bo jeden jest bez profilu a drugi jest dostosowywany do profilu wiec pewne wartosci moga zostac obciete, przesuniete.
Gorzej ze te roznice pojawiaja sie miedzy np. 01 a 06 (a im blizej 6 tym sa wieksze)
Profil wew. wydaje mi sie, ze jest tylko przydzielany a nie ma konwersji, bo gdyby ona byla to ustawiajac w zarzadzaniu kolorem w taki sposob jak wyzej opisales (gdy uzyskales identyczne wyniki) to plik po zapisie bylby zmieniony (po konwersji), choc bez osadzonego profilu.
Zmieniajac profil na inny niz ten ktorego uzywasz uzyskiwalem, lepsze wyniki bez takiej widocznej posteryzacji gl. na tej szarfie, czy co to tam jest na pierwszym planie.
W dalszym ciagu kolejne pliki maja taka sama wielkosc.
I rzeczywiscie jesli poruszamy sie w obrebie jednego profilu (przy tych wszystkich operacjach) to konwersji byc nie powinno.
Sprawa nie jest zamknieta, trzeba sie temu jeszcze przyjrzec i obadac. (Jak na cos wpadne istotnego to opisze - oby)
pozdr.
ps
zalanczam plik po 6 konwersjach przy troche innych ustawieniach profil sRGB ale Kodaka. Byl tym wew. W tym zal. profil jest usuniety po 6 zapisie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|