Mam dylemat ze sprzętem |
Autor |
Wiadomość |
rass
Początkujący
|
Wysłany: 16 Styczeń 2011, 15:13 Mam dylemat ze sprzętem
|
|
|
Witam mam do wydania 4 tysie na sprzęt do drukowania, nie planuje na nim robić masówki jak widać po kwocie tylko wydruki próbne ewentualnie na swoje potrzeby oraz na małą produkcje dla klinetów którzy potrzebują niskich nakładów max 20 30 sztuk plakatów. Rozmyślam nad kupieniem plotera HP HP DesignJet 111 24 lub drukarką laserową A3 OKI C801N A3. Na tym ploterze moge drukować formaty A1 na laserze tylko A3 ale słyszałem że te tańsze plotery Hp nie sprawdzają sie do grafiki reklamowej. Proszę o jakieś opinie. Pytanie nr 2 czy na tym ploterze wydrukuje na papierze 270g lub nawet 300g producent podaje że maksymalnie 210g. Z góry dziękuje za odpowiedź. |
|
|
|
|
changela
Znawca
Pomogła: 14 razy Wiek: 44 Dołączyła: 09 Lut 2010 Posty: 160 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 18 Styczeń 2011, 15:50
|
|
|
pracowałam na tym laserze, efekt zdjęć jest świetny ale papier podajesz z przodu i tam otrzymujesz wydruk, przy ciężkim papierze (my drukowaliśmy na 320 g/m)jest problem, zacina się a jak się uda to wychodzi pofalowany i trzeba rozprostowywać. Ceny kartridży też są spore.
mam nadzieję że troszkę pomogłam |
|
|
|
|
gleba
Fachowiec gleba
Pomogła: 9 razy Wiek: 58 Dołączyła: 23 Kwi 2007 Posty: 265 Skąd: SPA Nałęczów
|
Wysłany: 18 Styczeń 2011, 19:15
|
|
|
mam drukarkę OKI C5800 generalnie druk jest rewelacyjny, tusze wgrzewane są z woskiem. Jest tylko mały szkopuł oryginalne tonery kosztuja 2400 zł, jak kupuję w serwisie OKI za pół ceny, ale i tak jest to sporo. A papier mozna do nich używać do 210 gr więc do wizytówek się nie nadaje.
Są specjalne papiery dydykowane do OKI nawet już nacięte do formatu 9x5 cm, ale też ich cena nie jest mała. |
|
|
|
|
cyklop
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 69 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 14:00
|
|
|
Zainteresuj się marką Develop - to dokładnie to samo co Konica, ale tańszy |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 15:41
|
|
|
gleba napisał/a: | ...OKI C5800... |
Też ją mam gdzieś na zapleczu ;) - generalnie tylko do kopert mi służy. Trzeba uważać natomiast przy drukowaniu firmówek bo tak zadrukowana kartka przy przejściu przez np. inną drukarkę laserową potrafi się "rozmyć" i zabrudzić grzałkę! Poza tym koszty druku na niej to naprawdę ciężka sprawa :/
A co do inwestycji to może masz gdzieś obok drukarnię cyfrową? To by było dobre rozwiązanie... |
|
|
|
|
|