Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mam dylemat ze sprzętem
Autor Wiadomość
rass
Początkujący

Wysłany: 16 Styczeń 2011, 15:13   Mam dylemat ze sprzętem

Witam mam do wydania 4 tysie na sprzęt do drukowania, nie planuje na nim robić masówki jak widać po kwocie tylko wydruki próbne ewentualnie na swoje potrzeby oraz na małą produkcje dla klinetów którzy potrzebują niskich nakładów max 20 30 sztuk plakatów. Rozmyślam nad kupieniem plotera HP HP DesignJet 111 24 lub drukarką laserową A3 OKI C801N A3. Na tym ploterze moge drukować formaty A1 na laserze tylko A3 ale słyszałem że te tańsze plotery Hp nie sprawdzają sie do grafiki reklamowej. Proszę o jakieś opinie. Pytanie nr 2 czy na tym ploterze wydrukuje na papierze 270g lub nawet 300g producent podaje że maksymalnie 210g. Z góry dziękuje za odpowiedź.

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 18 Styczeń 2011, 15:50   

pracowałam na tym laserze, efekt zdjęć jest świetny ale papier podajesz z przodu i tam otrzymujesz wydruk, przy ciężkim papierze (my drukowaliśmy na 320 g/m)jest problem, zacina się a jak się uda to wychodzi pofalowany i trzeba rozprostowywać. Ceny kartridży też są spore.
mam nadzieję że troszkę pomogłam

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 18 Styczeń 2011, 19:15   

mam drukarkę OKI C5800 generalnie druk jest rewelacyjny, tusze wgrzewane są z woskiem. Jest tylko mały szkopuł oryginalne tonery kosztuja 2400 zł, jak kupuję w serwisie OKI za pół ceny, ale i tak jest to sporo. A papier mozna do nich używać do 210 gr więc do wizytówek się nie nadaje.
Są specjalne papiery dydykowane do OKI nawet już nacięte do formatu 9x5 cm, ale też ich cena nie jest mała.

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 14:00   

Zainteresuj się marką Develop - to dokładnie to samo co Konica, ale tańszy

Cysorz 

Wysłany: 21 Styczeń 2011, 15:41   

gleba napisał/a:
...OKI C5800...

Też ją mam gdzieś na zapleczu ;) - generalnie tylko do kopert mi służy. Trzeba uważać natomiast przy drukowaniu firmówek bo tak zadrukowana kartka przy przejściu przez np. inną drukarkę laserową potrafi się "rozmyć" i zabrudzić grzałkę! Poza tym koszty druku na niej to naprawdę ciężka sprawa :/

A co do inwestycji to może masz gdzieś obok drukarnię cyfrową? To by było dobre rozwiązanie...

Odpowiedz do tematu