Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka domyślna wartość DPI do okładki w skali 1:1?
Autor Wiadomość
chezare 

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 08:49   

Nawet A0 przy 300 dpi w CMYK spakowany do tifa czy pdfa nie będzie jakichś gigantycznych rozmiarów.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 08:53   

Wiesz, plakatów masę robiłem do druku. Wychodziły ładne. Nie jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o program ale teraz chciałbym się czegoś dowiedzieć bo być może cały ten okres czasu sobie utrudniałem pracę i robiłem coś źle. Ale szczerze w to wątpie.

Napisałem też Ci przecież WSZYSTKO co powinieneś wiedzieć, a Ty dalej pytasz, a ja dalej nie wiem.

Nie ważne co chcę zrobić i jaki wymiar ma mieć. Olać to. Chcę poznać zasadę działania tego wszystkiego. Zatem dociekam jednej rzeczy. Zawsze robiłem plakaty w 300 DPI. Wpisywałem wymiary np. A4 (wybierałem ten typ z gotowego presetu) i waliłem rozdzielczość 300 DPI - wtedy obszar do edycji w programie robił się gigantyczny. Pracowałem więc na dużych plikach, na pomniejszeniu.
A dziś stało się tak (co uważałem za błąd programu a dziś postanowiłem o to zapytać), że wybrałem PRZYKŁADOWO format A4 do zrobienia plakatu, wybrałem w nim 300 DPI i zastosowałem do nowego projektu, ale tym razem nie pojawił mi się gigantyczny obszar robotczy zdefiniowany właściwymi dla A4 proporcjami boków, tylko mym oczom ukazał się dużo mniejszy obszar edycyjny. I było przy nim napisane, że rodzielczość wynosi 300 DPI! To ja się teraz zastanawiam po tym co mówisz. Czy mogę się nie męczyć jak dotąd (bo pracowałem np. na 25% pomniejszeniu, gigantycznym obrazku) tylko zrobić plakat w tak małym obszarze edycyjnym a jakość wydruku będzie dobra.

Bo dla mnie na logikę sprawa wygląda tak, że trzymam w prawej ręce kartkę A4 i przystawiam do monitora. Jak widzę, że obszar edycyjny plakatu w programie jest mniejszy niż kartka to myślę, że jakość wyjdzie do bani bo drukarka rozciągnie zrobiony plakat do rozmiarów kartki. A gdy trzymam w prawej ręce kartkę A4 i przystawiam ją monitora i widzę tym razem, że obszar edycyjny w programie jest dużo większy niż kartka; tak duży że wychodzi poza program i muszę suwakami przesuwać od boku do boku, to wydaje mi się że teraz druk będzie super bo ja generuję/tworzę plakat w większym rozmiarze czyli BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWY. To jest mój tok rozumowania podczas tworzenia do wydruku. Dlatego się dziwie i pytam, jak to jest możliwe (i czy w ogóle możliwe jest) że coś (obszar edycyjny formatu np. A4), co jest MNIEJSZE na ekranie niż trzymana kartka A4 przeze mnie obok monitora, może wyjść ładnie (bez pikselozy) w druku. Że samo to, że jest napisane tym razem 300 DPI, sprawi to że druk wyjdzie super jakości a ja nie muszę się męczyć z pracą przy dużych rozdzielczościach na pomniejszeniu?
Kumasz?

Może ja coś źle rozumuję, więc może domyśl się o co mi chodzi, jeśli nie rozumiesz mojego myslenia. Nie wiem jak to inaczej napisać abyś zrozumiał. Wyłap jakiś mój błąd w newralgicznym punkcie czy coś itd

Cysorz 

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 12:51   

Bunch czy aby na pewno wiesz jaka jest różnica między dpi a pikslami? Bo być może źle właśnie kojarzysz te wartości?
Poza tym jeżeli na drukarkę drukującą np. 300 dpi wyślesz plik z rozdzielczością 10 dpi to drukarka i tak wydrukuje go w 300 dpi, tyle że "brakujące" dpi sobie sama dołoży dobierając wartości najbliższych punktów. Tak samo będzie, jeżeli zaczniesz projekt z rozdzielczością np. 96 dpi a na koniec przeresamplujesz wszystko do 300 dpi - program sam wstawi brakujące punkty...
Niestety nie pomoże to jakości - tak jak na przykładzie poniżej może zgubić istotne szczegóły. Taki przykład na szybko, trochę abstrakcyjny ale prawidłowy: po lewej wypełnienie 10 dpi (bo mamy 10 kwardacików w rzędzie), po prawej wypełnienie 2 dpi (bierzemy pod uwagę tylko dwa kwadraciki - skrajne po lewej i po prawej). Przy 10 dpi każdy kolejny kwadracik ma kolor nadany PRZEZ PROJEKTANTA, przy 2 dpi PROGRAM/DRUKARKA automatycznie sama dobiera wartości brakujących kwadratów:

chezare 

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 14:04   

Bunch, powiedz mi jak to możliwe, że zrobiłeś mnóstwo plakatów do druku nie wiedząc jak to zrobić i ani razu nic się nie posypało?
Bunch jakie znaczenie ma dla jakości projektu czy projektujesz go używając monitora 28" czy tylko 17"? Jak będziesz miał większy, to będziesz lepiej widział. Praktycznie każdy program graficzny pozwala wyświetlić dowolny fragment obrazka w dowolnej skali. Oczywiście jak będziesz miał monitor 5", to możesz mieć kłopoty, bo będziesz mało widział, ale operując odpowiednim powiększeniem też będziesz widział szczegóły, choć na mniejszym fragmencie obrazka. Przykład, mam wizytówkę w 300dpi (9x5cm). Projektuję ją w Photo-Paint. Badam jak bardzo można zmienić skalę wyświetlania? Wciskam parę razy F3, zmniejszanie obrazu na ekranie zatrzymało się na 2%.
Na ekranie wygląda to jak kawałek zapałki, nie da się na tym rysować. Teraz w drugą stronę, F2, 1600%. Teraz jeden punkt ma taką wielkość jak przed chwilą cały obrazek, też nie za bardzo da się na tym rysować, na ekranie mam powiedzmy 60 punktów w poziomie, a to przy 300dpi jakieś 5mm. Wciskam F4 i program dba o to, żebym zobaczył na ekranie cały obrazek. Choć różnie go widziałem, to jednak cały czas był to ten sam obrazek. Piszesz tak jak byś nie wiedział, że ten sam obrazek można wyświetlić w różnej skali? Można by pomyśleć, że boisz się dużych rozdzielczości, bo wtedy widzisz tylko mały kawałek obrazka. Każda technologia ma jakieś ograniczenia i wymagania żeby można ją było optymalnie wykorzystać. Jak mam wydrukować plakat z czarnym tłem na offsecie, a mam do dyspozycji CMYK, to muszę zadzwonić do drukarni i zapytać się co mam zrobić żeby ten czarny był naprawdę czarny. Jak zdam się na Corela i zostawię 0/0/0/100, a drukarz pomyśli, tak gamoń zaprojektował, to niech ma szaro-bury. Rozgarnięty albo życzliwy skoryguje wartości albo zastosuje gotową czarną farbę. Tylko, że to też nie jest dobre rozwiązanie, bo może ja właśnie chciałem szaro-bury? Pomijam fakt, że drukarz wcale nie musi się martwić tym, czy my mamy w tym temacie jakieś pojęcie.
Projektant musi znać parametry obrazka, które wymusza konkretna technologia, a dopiero później martwi się o to czy będzie się musiał nakręcić kółkiem myszy bardziej lub mniej i jak powiększać czy pomniejszać obrazek na ekranie żeby się wygodnie rysowało.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 21:25   

Jak robiłem, że mi się nic nie posypało?
Robiłem obraz w proporcjach na bardzo dużych grafikach, pracując na pomniejszeniu.

A odpowiadając jednym zdaniem (tak lub nie) na to pytanie?

Cytat:
Czy mogę się nie męczyć jak dotąd (bo pracowałem np. na 25% pomniejszeniu, gigantycznym obrazku) tylko zrobić plakat w tak małym obszarze edycyjnym a jakość wydruku będzie dobra?

Że widze calutki format obszaru edycyjnego w programie w formie np. A4. Mieści mi się na ekranie, nie musze oddalać obrazu, pomniejszać. Że ten projekt ma wartość równą 300 DPI.
To będzie dobrze?

chezare 

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 23:44   

To jak jest wyświetlany na ekranie zależy tylko od ciebie. Jak ustawiłeś właściwą rozdzielczość i paletę barw, to będzie dobrze.
A4, to jest obrazek, który ma 210x297mm, ja bym go nie nazwał gigantycznym :)
Nie bardzo rozumiem co rozumiesz pod pojęciem pomniejszenie? Jeśli chodzi ci o to, że na ekranie miałeś go wyświetlonego w skali np. 25% nie znaczy, że sam obrazek się zmniejszył choćby o 1pkt.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 03:56   

chezare napisał/a:
To jak jest wyświetlany na ekranie zależy tylko od ciebie. Jak ustawiłeś właściwą rozdzielczość i paletę barw, to będzie dobrze.

Co masz na myśli mówiąc właściwą rozdzielczość, czyli jaką? Jaka jest właściwa? Mówisz o proporcjach boków?
No a nie jes tak, że robi się na większym obszarze roboczym (wystającym za okno edycji tak by trzeba było pomniejszać) dlatego, że wtedy grafika będzie wyraźniejsza, bardziej szczegółowa?

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 07:31   

Bunch słuchaj co się do ciebie mówi. Jak piszę właściwa, to znaczy tylko tyle, że jak wcześniej napisałem każda technologia wymaga innych parametrów grafiki. Dla druku offsetowego taką przyjętą powszechnie rozdzielczością jest np 300 dpi. Jak przygotowujesz pracę do wydrukowania na offsecie, to robisz 300dpi i CMYK, ewentualnie jakieś dodatkowe kolory. Nie wiem co rozumiesz jak piszesz "wystającym za okno edycji"? Oczywiście jak Ci wygodniej rysować kiedy obraz na ekranie jest powiększony, to powiększasz, ale przecież to nie zmienia faktu że twój obrazek ciągle ma te same wymiary i rozdzielczość. Jak w muzeum staniesz z nosem przystawionym do obrazu, a później odejdziesz dziesięć metrów od niego, to widzisz inaczej, ale oglądasz cały czas ten sam obraz. Obrazek przez to, że jest wyświetlony w powiększeniu na ekranie nic nie zyskuje na dokładności i szczegółowości. Ty możesz być wtedy bardziej precyzyjny bo widzisz więcej szczegółów. Nie znaczy to jednak, że jak go wyświetlisz w powiększeniu 25%, to te szczegóły znikną. To tylko ty przestaniesz je widzieć, na chwilę, bo jak znowu powiększysz to one tam będą..

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 07:46   

Cytat:
Obrazek przez to, że jest wyświetlony w powiększeniu na ekranie nic nie zyskuje na dokładności i szczegółowości. Ty możesz być wtedy bardziej precyzyjny bo widzisz więcej szczegółów.

Nie w powiększeniu, tylko wyświetlony większy.

Musze Ci chyba nagrać film video i jakoś głosowo powiedzieć, bo Ci nie wierzę, że tak jest. Albo mnie nie rozumiesz. Poczekaj, nagram film z komentarzem.

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 07:51   

Wydaje mi się, że Cię doskonale rozumiem. Musisz zrozumieć, że po to programiści wymyślili funkcje, które powiększają i pomniejszają obraz na ekranie żeby ci było łatwiej rysować. Wielkość obrazka na ekranie nie ma żadnego związku z jego fizyczną wielkością. Zrób ten film, może do czegoś w końcu dojdziemy.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 08:14   

Ale nie o ZOOM cyfrowy mi chodzi, tylko o przydatność pod druk. I chodzi mi o wielkość obrazka, ale nie o wielkość jaką uzyskałem za sprawą zoomu przecież.

http://www.dailymotion.pl...file0002_travel :-?

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 08:55   

Bunch, mówisz w tym filmie, że przyjmijmy, że to jest A4, przyjmijmy, że 300 dpi, a później okazuje się, że rozdzielczość jest 96, a format Bóg wie jaki. Oczywiście, że jak format tego plakatu jest np. A0 i rozdzielczość 96, to jak powiesz drukarzowi, że ma zrobić A4, to Ci takiej wielkości wydrukuje. Mało tego wszystko się parę razy ściśnie i nie będzie widać pikseli. Tak się nie robi. Robi się takiej wielkości jak ma być, chyba ze zamierzasz go później wykorzystać np. do wydrukowania banera, który będzie miał wymiary liczone w metrach.
Jak chcesz wydrukować A4, to nie robisz jakiejś tam wielkości gdzie zachowane są proporcje boków, tylko robisz A4. Jak ja robię projekt dla drukarni, to wysyłam maila, w którym piszę, proszę wydrukować 10 szt. na kredzie 200g i ani słowa więcej.
Jak potrzebny mi baner 10x3m, to robię go np. w skali i wtedy muszę drukarza poinformować, że projekt jest zrobiony w skali, bo inaczej wydrukuje mi zamiast banera na ścianę, plakat.

Cysorz 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:15   

W tym miejscu robisz błąd:

Nadrzedną wartością jest rozmiar dokumentu a nie jego rozdzielczość - teraz masz ustawione wartości w pikslach (493×698) a powinieneś mieć np. w milimetrach (420×297 plus spady). Oczywiście możesz mieć też ustawione wartości w pikslach ale wtedy rozmiarowi A-3 odpowiadają zupełnie inne wartości. W Photoshopie jest to wyraźnie pokazane:

Nie wiem dlaczego w Corelu akurat tak to wyświetlanie zrobili...

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:19   

Malutki, tego się nie da wytłumaczyć :) To jest tak jak projektowanie roweru 5x3m, jak już się zrobi, to go się ściśnie i jakoś się będzie jeździło.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:32   

Cytat:
Robi się takiej wielkości jak ma być

Wielkości - masz na myśli milimetry, tak?
A oprócz milimetrów to jedyną różnicą jaka ma być to ustawienie 300 DPI?
I wtedy pokazuje się BARDZO DUŻY obszar roboczy i muszę pracować na pomniejszeniu.
... i tak zawsze pracowałem.

Taka wielkość się ustawia gdy najpierw wybiore w starcie nowego projektu 300 DPI a potem wskaże na wymiary "A4".

I wychodzi samo z siebie, z programu, domyślnie takie DUŻE. To co mi mówisz?

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:33   

Bunch A4 ma 210x297 mm. ZAWSZE.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:36   

Ale raz się wyświetla MNIEJSZE na ekranie a raz WIĘKSZE. W zależności od DPI.

To może inaczej:
1. Z reguły, jeśli coś idzie do druku robi się to w 300 DPI, tak?
- tak
No to teraz: a jak się coś robi w 300 DPI to wychodzi takie właśnie "duże w oknie edycji".

Jak sam robisz np. plakat do wydruku to jak Ci się wyświetla nowo powstały obszar roboczy? Wykracza poza ramy projektu gdy jest w swojej naturalnej wielkości (100%)?
Ostatnio zmieniony przez Bunch 30 Styczeń 2011, 09:38, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:38   

W oknie edycji wychodzi takie jak sobie ustawisz.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:39   

Cytat:
Bunch A4 ma 210x297 mm. ZAWSZE.

Ale inaczej je widać przy innych rozdzielczościach DPI na ekranie.

chezare napisał/a:
W oknie edycji wychodzi takie jak sobie ustawisz.

Co to znaczy "jak sobie ustawię", jak co konkretnie sobie ustawię?
Jak DOMYŚLNIE to widzisz? Wychodzi? Czy nie, no proste pytanie...
Gdy jest 100% to wychodzi?
Ostatnio zmieniony przez Bunch 30 Styczeń 2011, 09:46, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:44   

Bunch - ja już nie wiem o co Ci chodzi, zakładając że czytałeś (i zrozumiałeś!!!) odpowiedzi...
I czy na pewno wiesz jaka jest różnica między dpi a pikslami i do czego jedne i drugie służą?
Ostatnio zmieniony przez Cysorz 30 Styczeń 2011, 09:47, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:45   

Bunch narysuj sobie w Photo-Paint podziałkę np. co 1 cm, ustaw powiększenie na 100% i zmierz czy między kreskami jest 1 cm. Obawiam się, że nie za bardzo.
To nie moja wina, że programiści wymyślili, że nowo tworzony obrazek wyświetla się w powiększeniu 100%, które tak na marginesie nijak ma się do rzeczywistych wielkości.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:48   

Chezare - proszę Cię. Włącz nowy projekt, wpisz tam "300 DPI", wybierz następnie "A4" i daj "OKEJ". Teraz widzisz obszar roboczy a na górze widnieje "100%", powiedz mi czy pojawiły się suwaki po bokach.

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:50   

Oczywiście, że się pojawiły, bo Photo-Paint ustawił powiększenie na 100%, a przy tym ustawieniu obrazek nie mieści się w oknie programu.

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:51   

Jak byś miał monitor wyświetlający w rozdzielczości 5000x3500 pikseli, to byś suwaków nie miał.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 09:55   

chezare napisał/a:
Jak byś miał monitor wyświetlający w rozdzielczości 5000x3500 pikseli, to byś suwaków nie miał.

Wiem o tym doskonale, bo to jest dla mnie logiczne.
Tylko, że wy mówicie jakimś dziwnym językiem, strzasznie enigmatycznie i nie na temat się wyrażacie. Czyli? Reasumując... wyszło na moje. Tak jak myślałem. Do druku robi się na gigantycznych projektach (obszarach edycyjnych).
I aby mieć ogląd na wszystko (zobaczyć jak skomponował się plakat), musisz sobie ODDALIĆ obraz. Natomiast jak robisz w 72 DPI to sobie oddalać obrazu nie musisz bo przy wartości 100% (powiększenie) widzisz cały obszar roboczy/obrazek w oknie edycji (i nie masz suwaków po bokach). Ale jak zaprojektujesz plakat w tym drugim DPI (czyli 72, mieszczący się bez suwaków na ekranie) to wyjdzie już pikseloza. Na pewno to co mówię jest prawdą, ale jak o to zapytam to znowu zasypiecie mnie jakimiś rzeczami nie na temat a wyjdzie na to, że podobnie jak wcześniej, dobrzy myślałem od samego początku.
Ostatnio zmieniony przez Bunch 30 Styczeń 2011, 09:58, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu