Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Logotyp
Autor Wiadomość
freeesz
Początkujący

Wysłany: 31 Styczeń 2011, 19:08   Logotyp

Witam, potrzebuję loga do wytłoczenia na piaczątkach, wykonałem je w Illustratorze jednak niezbędny jest format *.cdr, zwracam się z prośbą o przerobienie do formatu corela.
Załączam .eps, .ai oraz jpeg 300dpi i czcionkę pod sygnet.

http://www.speedyshare.com/files/26604420/logo.rar

logo.rar
paczka
Pobierz Plik ściągnięto 350 raz(y) 655.27 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 31 Styczeń 2011, 19:30   

CorelDraw 12 zapisane z PDF

tn.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 390 raz(y) 23.55 KB

Cysorz 

Wysłany: 31 Styczeń 2011, 19:47   

Lekko zmodyfikowane, tzn. całość zespawana oraz do wyboru 2 strony: 1-sza w CMYK, 2-ga w Pantone.
Corel 9

Swoją drogą to dosyć żenujące, że ktoś używający Corela (mam na myśli wykonawcę) nie potrafi do Corela zaimportować eps-a czy też ai...

freeesz
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2011, 01:27   

Malutki, nie rozumiem do czego pijesz.

Ja jestem wykonawcą tego logo i zrobiłem je w AI, niestety nie posiadam corela i nie potrafię go obsługwać. Poszedłem trochę na łatwiznę ale czas mnie goni, poza tym nie chcę kupować corela tylko dla jednej grafiki ;)

Dziękuję bardzo za konwersję, pozdrawiam!

Cysorz 

Wysłany: 1 Luty 2011, 11:43   

freeesz napisał/a:
Malutki, nie rozumiem do czego pijesz.

Ja jestem wykonawcą tego logo i zrobiłem je w AI, niestety nie posiadam corela i nie potrafię go obsługwać. Poszedłem trochę na łatwiznę ale czas mnie goni, poza tym nie chcę kupować corela tylko dla jednej grafiki ;)

Dziękuję bardzo za konwersję, pozdrawiam!

Nie do Ciebie, ale do tych fachowców, którzy mają tego Corela a nie potrafią zaimportować do niego plików...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Luty 2011, 13:12   

Malutki napisał/a:

...do tych fachowców, którzy mają tego Corela a nie potrafią zaimportować do niego plików...

Problem jest tylko taki ze sa takie pliki i efekty ktorych nie mozna bezblednie przeniesc miedzy programami.

Corel tez nie ma b. dobrego interpretera plikow eps, czy ai. W X5 podobno wiele poprawili, a uzytkownicy na oficjalnym forum i tak pisza ze program nie interpretuje pliku.
Do tego dochodza roznice miedzy roznymi wersjami progr. Jedna otworzy a druga nie. Starsze wersje maja coraz wieksze problemy z otwieraniem pdf, ai, eps.
pozdr.

Cysorz 

Wysłany: 1 Luty 2011, 17:33   

Wawel - masz oczywiście rację, ale zakładam, że jest to jakaś firma usługowa która żyje z tego, że robi (m.in. zapewne) pieczątki a nie robiąca łachę klientowi...
Ja pracuję w drukarni cyfrowej i jakoś nie wyobrażam sobie wygonić klienta który przysłał mi do wydruku na przykład plik bez impozycji czy też z jakimś egzotycznym profilem ICC. Jak mam wątpliwości to wysyłam jeszcze przykładowego jpg-a do akceptacji i koniec, ale zdarza się to naprawdę rzadko. A klienci potrafią np. (to przykład z dzisiaj) przynieść broszurę zrobioną w Excelu!!! ;)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 1 Luty 2011, 18:54   

Malutki napisał/a:
np. (to przykład z dzisiaj) przynieść broszurę zrobioną w Excelu!!! ;)

Nie wiedzialem ze tak mozna, ;-) (Slyszalem tylko o wizytowkach w excelu) ...i co bylo z ta broszura poszla do druku, czy klientowi sie zasugerowalo zmiane podejscia do takiego wyboru programu?
pozdr.

Cysorz 

Wysłany: 1 Luty 2011, 19:29   

Jako że była to dosyć prosta sprawa a klient musiał mieć "na już" to pomógł wydruk do *.pdf, szybka acz prosta impozycja i gotowe. Co prawda dowiedziałem się w trakcie przeróbki, że pani miała takie pliki kiedyś w *.pdf, ale musiała zmienić dwie lub trzy cyferki, więc "przepisywała" to przez dwa pełne dni... Nawet jej nie powiedziałem, że można to było zrobić w kilkanaście sekund, żeby jej ciśnienie nie wzrosło ;-) . W każdym razie jeszcze jestem pod wrażeniem, że tak to pięknie zrobiła :mrgreen: .
Aż bym chętnie zamieścił zrzut z tego zlecenia, ale jako że jest to baaaaaardzo dystyngowana firma (na "oko" zatrudniająca 4-cyfrową liczbę pracowników!!!) i mój poważny klient to sobie to podaruję :-P

freeesz
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2011, 22:04   

aaa już kumam, szczerze mówiąć to wysłałem im wcześniej pdf ai oraz eps a dopiero kilka godzin pozniej cdr, więc nie wiem czy przypadkiem nie skonwertowali sami zanim dstali cdr.

chezare 

Wysłany: 2 Luty 2011, 08:35   

Broszura z Excela może być tak samo dobra jak z PhotoShopa, bo to nie excel rysuje tylko człowiek.
Każdy kto się zajmuje grafiką ma te same problemy. Choroby się można nabawić, bo 90% ludzi nie zastanawia się, że człowiek po drugiej stronie może nie mieć najnowszego PS czy X5.
Dostaję księgę znaku w pdfie i już skaczę z radości, że nareszcie trafił się jeden porządny, a w eps bitmapa w mizernej jakości, ai dwunastka nie otwiera itd. Proszę grzecznie o porządne materiały, a paniusia pisze w mailu, przecież dostał pan wszystko co do szczęścia potrzebne.
Mam wtedy ochotę odpisać, że jak mają u siebie takich specjalistów i najnowsze oprogramowanie, to dlaczego nie narysują sobie sami? W końcu dostaję epsa, który jest w wektorach i mogę zrobić swoją robotę. Szczęście nie trwa długo, bo za chwilę następny klient przysyła logotyp w dokumencie Worda. Zwykły napis, tylko skąd wziąść font i jak ustalić co to jest granatowy kolor?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 3 Luty 2011, 11:40   

Malutki napisał/a:
Jako że była to dosyć prosta sprawa a klient musiał mieć "na już" to pomógł wydruk do *.pdf, szybka acz prosta impozycja i gotowe. Co prawda dowiedziałem się w trakcie przeróbki, że pani miała takie pliki kiedyś w *.pdf, ale musiała zmienić dwie lub trzy cyferki, więc "przepisywała" to przez dwa pełne dni... Nawet jej nie powiedziałem, że można to było zrobić w kilkanaście sekund, żeby jej ciśnienie nie wzrosło ;-) . W każdym razie jeszcze jestem pod wrażeniem, że tak to pięknie zrobiła :mrgreen: .
Aż bym chętnie zamieścił zrzut z tego zlecenia, ale jako że jest to baaaaaardzo dystyngowana firma (na "oko" zatrudniająca 4-cyfrową liczbę pracowników!!!) i mój poważny klient to sobie to podaruję :-P

To widze ze firma sie stara o klienta :-) jesli to nie tajemnica to co to za drukarnia cyfrowa?, moze skorzystam lub juz korzystalem i znam.
pozdr.

Cysorz 

Wysłany: 3 Luty 2011, 14:51   

wawel napisał/a:
To widze ze firma sie stara o klienta :-) jesli to nie tajemnica to co to za drukarnia cyfrowa?, moze skorzystam lub juz korzystalem i znam.
pozdr.

Żadna tajemnica - tutaj masz namiary: www.studiogit.pl (mam nadzieję, że nie złamałem żadnych forumowych zasad).
Tylko Xerox, m.in. 4595 i 5000AP, w dużej mierze drukujemy dla firm reklamowych więc cen już pewnie się domyślasz ;)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 3 Luty 2011, 17:10   

Dzieki za informacje, ale widze ze nie tylko druk cyfrowy ale i offset itd.
Skoro drukujecie dla agencji to pliki ktore dostajecie powinny byc przygotowane poprawnie, tak mi sie wydaje, bo to robia graficy z firm reklamowych, a nie czlowiek z ulicy ktory ani nie musi miec odpowiednich programow ani wiedzy.
pozdr.
ps
bede pamietal o tej firmie :-)

Odpowiedz do tematu