Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzór tła
Autor Wiadomość
Rybeczka 
Początkujący

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 15:33   Wzór tła

Witam czy ktoś może mnie naprowadzić w jaki sposób zrobić tło które ma się składać z linii o grubości 0,7 pkt przesuniętych względem siebie o kąt 7 stopni.
Linie maja mięć długość 15 mm prowadzone poziomo.

Na takie tło zostanie nałozony jeden znak centralny i cztery mniejsze po rogach które są wykonane za pomocą SecuriDesign.

W załączniku kształt w bardzo dużym uproszczeniu.

tlo.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 500 raz(y) 17.06 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 16:45   

plik zapisz w wersji nizszej najlepiej dla Corela 9

Cysorz 

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 16:57   

X5 też nie otwiera...

Rybeczka 
Początkujący

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 22:25   

Coś chyba poszło nie tak. Tylko się nie obraźcie to nie jest dzieło ale może wyobrazicie sobie o co mi chodzi.

tlo.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 535 raz(y) 23.13 KB

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 00:53   

Rzeczywiście arcydzieło, to to nie jest, choć kto wie?
Po pierwsze nigdzie nie widzę tam linii, które mają grubość 0,7 pkt (0,75mm), a po drugie nie mogę się doszukać kąta 7 stopni.
Przy tych parametrach, które podałaś, to wyjdzie czarna łata.
Jeśli Cię interesuje jak to narysowałem, to daj znać, wytłumaczę :)
7 stopni

Rybeczka 
Początkujący

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 17:47   

Rzeczywiście grubość była ustawiona tak jak piszesz po prostu domyślnie wybrana.

Wyszło to mniej więcej dobrze ale napisz mi jak zrobić te linie przesunięte względem siebie o kąt 7 stopni i jak się ustala długość która ma być 2,5 cm. Grubość lini zmniejszę do 0,5 pkt

Szczerze też nie widzę tych 7 stopni ale tak jak to zrobiłeś to właśnie wygląda to mnie więcej tak jak mam narysowane odręcznie bardziej mi to pasuje na 97 stopni tak więc nie za bardzo to rozumiem.

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 20:37   

Nie po polsku, Corel nie umie odmieniać :)

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 30 Styczeń 2011, 22:04   

a może tak?

tlo.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 512 raz(y) 38.01 KB

Rybeczka 
Początkujący

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 22:10   

A co robię nie tak bo mi wychodzą całkiem inaczej jak dam 7 (jak by te dwie się nachylają)

A jak mi pasuje porównując z tym co mam narysowane na kartce to procenty wychodzą całkiem inne(fot. 11, 22) taka sama jest sytuacja z dolna linią.

Tło.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 540 raz(y) 23.1 KB

22.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 484 raz(y) 80.98 KB

11.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 532 raz(y) 62.09 KB

chezare 

Wysłany: 31 Styczeń 2011, 05:58   

Prawie dobrze, tylko masz kąt 6 stopni, a nie siedem, a grubość linii 0,5mm, a nie 0,5 pkt.
To tak jak byś rysowała dosyć grubym flamastrem :) 0,5 mm, to jest 1,417pkt.
Narysuj pionowy odcinek (z wciśniętym Ctrl będzie łatwiej) dowolnej długości. Zaznacz go wskaźnikiem i w okienko wysokość obiektu wpisz 25 (jeśli miarą są milimetry).
Zaznacz odcinek i w okienko obrotu wpisz 3,5 stopnia (połowa 7).
Zaznacz odcinek i wciśnij Alt+F8 (obrót). W okienko kąt wpisz -7 stopni (wartości dodatnie obracają w lewo, ujemne, zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i zaznacz pod okienkiem wyboru środek względny, któryś z dolnych kwadracików (odcinek obróci się względem swojego dolnego końca). "Kliknij" Zastosuj do duplikatu. Teraz powinnaś mieć V, w którym lewe i prawe ramię odchylone jest od pionu o 3,5 stopnia, co razem daje 7, które chciałaś. Aha, zapomniałem o grubości. Ustawia się ją narzędziem kontur (stalówka na pionowym pasku z narzędziami), w wyświetlonym okienku musisz zmienić jednostki na pkt, bo standardowo są mm. Grubość linii figury można zmienić w dowolnym momencie. Jeśli ustawisz ten parametr, kiedy nie będzie zaznaczony żaden obiekt, to od tego momentu wszystkie nowe będą miały taką grubość.
Obiekty można obracać albo według określonych ściśle w okienku obrotu (Alt+F8) punktów, albo według dowolnego miejsca (2x klikasz figurę i przeciągasz okrąg z punktem w środku, w okienku obrotu trzeba wtedy zaznaczyć "środek względny".
Pomocne w Twoim zadaniu może okazać się włączenie przyciągania do obiektów (klikasz na puste pole dokumentu i zaznaczasz odpowiednią ikonkę na górze okna dokumentu).
Teraz możesz przeciągać swoją figurę za jej dowolny punkt w miejsce określone dowolnym punktem innej figury. Może to nie brzmi zbyt jasno ale jak spróbujesz, to będziesz wiedziała o co chodzi. Trzeba zaznaczyć figurę, ustawić kursor nad interesującym nas jej punktem (wyświetli się kwadracik nad tym punktem), wcisnąć lewy klawisz myszy i przeciągać. Jak będzie blisko jakiegoś punktu innej figury to się sama przyciągnie.
Możesz połączyć odcinki w V zaznaczając je i wciskając Ctrl+L (Ctrl+K - rozłącza), albo je zgrupować (Ctrl+G, Ctrl+U- operacja odwrotna). Jak zaznaczysz obiekty i wciśniesz + na klawiaturze numerycznej, to utworzy się kopia zaznaczonych obiektów. Można zaznaczyć obiekt i wcisnąć Ctrl+D - utworzy się duplikat zaznaczonych obiektów przesunięty względem nich o odległości określone wcześniej w okienkach przesunięcia duplikatu (okienka te wyświetlają się na pasku na górze jak nie jest zaznaczony żaden obiekt). Jeśli w okienku przesunięcia poziomego wpiszesz (skopiujesz z okienka wymiary obiektu) szerokość V, a w pionowe wpiszesz 0, zaznaczysz V i będziesz wciskała Ctrl+D, to będą się tworzyły kolejne elementy Twojego wzorku w poziomie.

Jak zmierzyć kąt?

Najpierw trzeba kliknąć wierzchołek kąta (1).

Mam nadzieję, że Ci moje wskazówki pomogą.

Rybeczka 
Początkujący

Wysłany: 31 Styczeń 2011, 10:18   

Za dotychczasowe wskazówkowi pięknie dziękuje.

Spróbuję to zrozumieć i się nauczyć.

Jak dojdę do tego to będę mieć jeszcze jedno pytanie ale muszę to potwierdzić dzisiaj żeby nie zmieniać niepotrzebnie koncepcji.

Rybeczka 
Początkujący

Wysłany: 31 Styczeń 2011, 23:41   

Witam ponownie

tak więc wszystko zrozumiałam, przynajmniej tak mi się wydaje ale jest pewien problem o którym wspomniałam wcześniej

Nie za bardzo wiem jak ten wzór ułożyć w kształcie fali. Wykombinowałam sobie że zrobię linie i będę nanosić linie o wspomnianym koncie i później usunę falę ale nie za bardzo to równo wychodzi.
Może są jakieś bardziej efektywne możliwości wykonania tego?

Na szybko zrobiłam szkic żeby zrozumieć o co mi chodzi

44.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 484 raz(y) 29.99 KB

chezare 

Wysłany: 1 Luty 2011, 07:34   

W pliku znajdziesz instrukcję, która rozwiąże Twój problem i nauczy jak narysować taki wzorek w kilka chwil :)
wzorek na krzywej

Dodane:
Teraz zauważyłem, że odcinek miał mieć 15mm, a nie 25, ale to nic nie zmienia, dasz sobie radę :) Aha, na przyszłość, dobrze jest podać wersję programu, z której korzystasz, bo może być tak, że ktoś wymyśli rozwiązanie, którego nie da się zastosować u Ciebie.

Odpowiedz do tematu