|
problem z polskimi znakami |
| Autor |
Wiadomość |
the_geralt
Początkujący

|
Wysłany: 29 Styczeń 2011, 14:34 problem z polskimi znakami
|
|
|
Witam serdecznie
Mam plik, zawierający kilkadziesiąt stron tekstu. Problem polega na tym, że zamiast polskich znaków, są krzaki. Zaznaczając fragment tekstu, w opcjach kodowania widzę, że jest ustawione na 1252, a po zmianie na 1250 jest już w porządku i krzaki zamieniają się na polskie litery. Czy da radę ustawić kodowanie 1250 dla całego dokumentu? (ewentualnie zamienić krzaki na PL znaki innym sposobem?). Ramek z tekstem jest mnóstwo i ręczne klikanie na każdej z nich, by zmienić w opcjach tekstu -> kodowanie -> 1250 zajęłoby kilka godzin. Proszę więc o jakąkolwiek pomoc. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 31 Styczeń 2011, 07:19
|
|
|
| Jak jest 1252 (Latin 1), to nic dziwnego że są "krzaki". Twój problem rozwiąże jakiś malutki skrypt, który wyszuka wszystkie teksty i zmieni sposób kodowania znaków. |
|
|
|
 |
the_geralt
Początkujący

|
Wysłany: 1 Luty 2011, 14:31
|
|
|
| dzięki, a czy długo pisze się taki skrypt? kwestia minuty, czy dłużej? Jeśli krótko, to czy byłbyś w stanie poświęcić chwilkę i napisać gotowca? Byłbym wdzięczny. |
|
|
|
 |
Martin Nez
Doradca Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Pomógł: 14 razy Dołączył: 29 Sty 2011 Posty: 115 Skąd: Czmoń
|
Wysłany: 1 Luty 2011, 15:43
|
|
|
Na razie zeszły mi z 1-2h i nic nie wymyśliłem. :) Wiem, że trzeba zmienić CharSet i LanguageID. Właściwości tekstu się zmieniają, ale znaki w tekście nie... Może jak znajdę chwilę to się tym zajmę, póki co mam coś innego do napisania. :)
Pozdr,
MN |
|
|
|
 |
|
|