Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
hmm, tło
Autor Wiadomość
homer
Początkujący

Wysłany: 31 Styczeń 2011, 20:03   hmm, tło

Witam, witam i o zdrowie pytam:)
Panie i Panowie, na mojej drodze amatorskiej zabawy wektorami stanąłem w martwym punkcie. Otóż postanowiłem zrobic tło jak w załączniku, zabierałem się do tego od różnych stron, ale dotychczas z wyjątkowo miernym skutkiem. Niewykluczone, że tło zostało wykonane w PS (całkiem możliwe;)) i nie mam szans uzyskania go w Corelu. Hmm, na chwilę obecną stoję przy dłubaniu z wypełnieniem siatkowym, czy to dobra droga? Za wszelkie sugestie, step-by-step, albo wyrazy dezaprobaty będę wdzięczny:) Pozdrawiam

homer
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2011, 17:28   

Widzę, że zakrawa to na zadanie niewykonalne?;>

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 1 Luty 2011, 17:36   

wykonalne ale czasochłonne
też robiłabym to za pomocą wypełnienia siatkowego a białe linie dałabym jako osobny element

Cysorz 

Wysłany: 1 Luty 2011, 17:42   

Wiesz - ciężko jest powtórzyć efekt który (zapewne) został zrobiony przez przypadkowe ustawienia a ten na taki wygląda właśnie.
Możliwe, że 1-szy krok to było wypełnienie siatkowe z Corela ale później było to zamienione (mówię o siatce, która ma różnej szerokości linie i barwę) na bitmapę i pewnie z niej było coś dalej "kombinowane" - być może w PS właśnie. Filtrów jest tyle, że można by było na rok mieć zajęcie :mrgreen: , dlatego pewnie nikt nie wyrywa się z zapewnieniem, że zrobi identyczne...

homer
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2011, 21:06   

Wiecie, nie oczekuję absolutnie tutoriala jak zrobic identyczne, ale chciałbym przynajmniej wiedziec którą dróżką iśc i od czego zacząc, a jak juz wyjdzie, zobaczymy:) Chodzi o ogarnięcie sposobu na uzyskanie czegoś podobnego.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 2 Luty 2011, 10:54   

W celu uzyskania linii narysuj kratkowaną kartkę ( dwie pionowe kreski po przeciwległych stronach )połącz je narzędziem Metamorfoza gęstość wpisujesz w Ustawieniach .Powtórz to samo w poziomie .Zgrupuj całość i narzędziem obwiednia zdeformuj uzyskane kratki do interesującego Ciebie kształtu i wzoru .Rozłącz wszystko chodzi głownie o rozłączenie powstałe w wyniku metamorfozy , ponownie zgrupuj . Teraz możesz wszystko przyciąć do pożądanej formy i narzędziem przezroczystość zmniejszyć intensywność jesli linie są zbyt mocne. .Tło uzyskasz wypełniając prostokąt narzędziami " Interakcyjne wypełniania i Wypełniania siatkowe "

chezare 

Wysłany: 2 Luty 2011, 11:11   

To się da narysować i to szybko, ale identycznego zrobić się nie da, bo żadna kopia nie jest identyczna z oryginałem. Nie traciłbym czasu na szukanie gotowych efektów, tylko narysowałbym te plamy w Photo-Paint i użył efektu rozmywania. Do narysowania rozchodzących się okręgów lepszy od PP będzie CorelDraw.
To jest robota na 5 min.

zrobione z tego

homer
Początkujący

Wysłany: 3 Luty 2011, 16:27   

Dziękuję za odpowiedzi:) Ogłaszam niniejszym, że tło (bardzo podobne) udało się zrobic (no dobrze, może nie "bardzo", ale podobne);) Pewnie udało by się zrobic bliższe oryginału, ale nie chciało mi się nad tym siedziec tyle czasu. Otóż przepis był nad wyraz prosty: tabelka w Corelu, pomarańczowe linie -> bitmapa. Reszta to już zabawa w PS, wypaczenie bitmapy, a wszelkie żółcie, pomrańcze powstały przy użyciu pędzelka i kilku efektów;)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
  Wysłany: 3 Luty 2011, 17:42   

Czyli innymi słowy poszedłeś na łatwiznę i zrezygnowałeś z prób zrobienia tła w Corelu? Jest wiele innych programów ze stajni Corela którymi można to zrobić nawet lepszych do tego celu od PS np: Painter .

homer
Początkujący

Wysłany: 3 Luty 2011, 22:54   

Kurcze, niestety nigdy nawet nie włączałem Paintera, więc zakładam, że byłoby to zadanie niewykonalne;) Owszem, poszedłem na łatwiznę, ale udało się osiągnąc efekt, a poza tym trochę zależało mi na czasie:) Teraz, gdy jest już gotowe, mogę pobawic się Corelem i sprawdzic czy uda mi się osiągnąc jakieś wymierne rezultaty:) Dziękuję wszystkim za sugestie.

Odpowiedz do tematu