|
Artefakty błedy w wydruku |
| Autor |
Wiadomość |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 13:52 Artefakty błedy w wydruku
|
|
|
Witam, mam problem z corelem x4 storzyłem broszurę z wieloma elementami na każdej stronie dużo krzywych. Dodałem zdjęcia w tifie z przeźroczystością i wszystko wyglada ładnie. Wygląda ładnie w Corelu w pdfie i w PS. W separacjach z pdfa tez jest ok.
Ale jak próbuje z czego kolwiek wydrukować to pojawiają się artefakty na (w tym przypadku) szarych jednolitych powierzchniach. Jak na zdjęciu.
Artefakty wyznaczają krawedź przeźroczystości tifów. Wszystkie gradienty i przeźroczystości przerobiłem na tif i cały czas jest to samo.
poroszę o radę jak to wysłac w wektorze do drukarni żeby nie było tych artefaktów, bo mnie już pomysłów brak. Ostatnio drukowałem ten sam katalog z Tifów i było ok, tylko ta jakość...
Chodzi o te fioletowe zmiany na szarym kolorze. Czyli to co jest nad niebieską linią. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Luty 2011, 14:13
|
|
|
| Nie powinno się nad obiektami wektorowymi kłaść przeźroczystych bitmap, soczewek itp.! |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 8 Luty 2011, 14:18
|
|
|
To jest przypadłość Corela od urodzenia. Bitmapa nad innym obiektem nigdy nie jest przezroczysta, choć na ekranie tak wygląda. Nie ma rady trzeba połączyć z tłem.
Przy drukowaniu i tak wszystko jest zamieniane na bitmapę :) |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 14:24
|
|
|
| Cytat: | | Nie ma rady trzeba połączyć z tłem. |
Co przez to rozumiesz?
| Cytat: | | Nie powinno się nad obiektami wektorowymi kłaść przeźroczystych bitmap, soczewek itp |
Ok, w takim razie jak mam zrobić żeby elementy miały cień czy szparowanie i były nad krzywymi. Chetnie się dowiem. |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 14:29
|
|
|
1. Najprościej jest tło pod spodem zamienić na bitmapę
lub
2. W Photoshopie/Photopaincie zapisać maskę jako wektor i skadrować w Corelu obiekt, ale oczywiście nie dotyczy to cieni... |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 14:37
|
|
|
| ad1. czyli w tym konkretnym przypadku sugerujesz aby zamienić ten szary? |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 14:47
|
|
|
| Powiem krótko. Faktycznie artefakt zniknął. Głównie dla tego że cały stał się artefaktem. Teraz wszystko jest zafioletowione. Może mam jakies złe preferencje ustawione. Zresteryzowana Bitmapa do CMYKa się zapisuje. |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 14:53
|
|
|
Nie masz tam jakiegoś Pantone albo w innej natywnej palecie? Bo ani CMYK ani RGB (nawet razem) nie powinny robić takich rzeczy...
Wrzuć ew. taki kawałek tego cdr'a (np. przycięty) do załącznika. |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 15:07
|
|
|
wszystko jest w CMYK-u. Dokładnie
w załączniku x4 na wydruku to samo.
Rysunek1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 269 raz(y) 1.25 MB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 15:39
|
|
|
Sprawdziłem pod X3 i X5 - jest wszystko OK.
No nie wiem - spróbuj może jakiś inny profil ICC wybrać... |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 15:43
|
|
|
Pytanie tylko czy druknąłes bo u mnie na monitorze tez dobrze wygląda.
Moja naswietlarnia nie przyjmuje z profilami, bo ta drukarnia nie ma możliwości z nich skorzystać, przynajmniej tak mówią.
Narazie wszystko zresteryzowałem co trzeba było i efekt kolorystyczny jest taki jak w druku z tifa. sadzę że w druku na normalnej drukarce wyjdzie to lepiej. |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Luty 2011, 16:55
|
|
|
Tak, druknąłem i to nie na byle czym, bo na Xeroxie 5000AP ;)
To, że drukarnia coś tam chrzani o plikach bez profilu to możesz sobie podarować - wyeksportowany plik powinien mieć w sobie zawarty już jakiś profil a ewentualnie montażysta może (chociaż nie musi) zmienić go sobie jednym kliknięciem.
Poniżej masz sprawdzony i baaaaardzo bezpieczny profil ICC, który między innymi dba o to, by nafarbienie nie przekraczało 300% - a to naprawdę rzecz godna uwagi: ISO Coated v2 300% (ECI) oraz ::Skrócony opis do tego profilu::. Możesz też ustawić Corela aby przy otwieraniu jakichkolwiek plików automatycznie podmieniał istniejące profile lub dodawał się do nowo tworzonych.
Najlepiej natomiast używać tego profilu w programach do edycji map bitowych (ja go używam pod Photoshopem) a gotowe bitmapy importować wraz z zaznaczonym profilem - wszystkim drukującym coś poważniejszego na offsecie polecam! |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 9 Luty 2011, 08:57 Re: Artefakty błedy w wydruku
|
|
|
| dihe napisał/a: | i wszystko wyglada ładnie. Wygląda ładnie w Corelu w pdfie i w PS. W separacjach z pdfa tez jest ok.
|
Skoro jest ok to znaczy ze tak jest, Jesli na separacjach masz ten sam procent szarosci na cieniu i za cieniem to tak musi byc tez w druku.
Przy publikuj do pdf Corel sam splaszcza te obszary z przezroczystosciami, (konwersja na jedna bitmape) cieniami itd, robi to miejscowo, wiec zrastrowany obszar sasiaduje z wektorowym. Natomiast ma tez mozliwosc zachowania przezroczystosci, czy polprzezroczystosci wszystko zalezy od ustawien w pliku pdf.
Bardzo mozliwe ze Twoja drukarka inaczej interpretuje odcien koloru zrastrowanego a inaczej wektorowego, a one tu ze soba sasiaduja i dlatego to u Ciebie daje taki efekt.
pozdr. |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 9 Luty 2011, 12:18
|
|
|
Wawel, zgdoził bym się jednak, drukowalem to na kilku drukarkach, oraz na ploterze po ripie i proofa robiłem, cały czas były te same problemy. teraz zresteryzowałem tło pod przeźroczystościami i na wydrukach wychodzi dobrze. Ciekai mnie tylko czy kolor katalogu po polsku wyjdzie taki jak po angielsku. Skoro zmieniłem ustawienia. Teoretycznie jest to samo. Praktyka pokaże.
dziekuje za-angazowanie. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 9 Luty 2011, 12:38
|
|
|
To b. niepokojace ze bitmapa o takich samych kolorach ma inny odcien na wydruku niz wektor.
Drukujac bitmape i wektor o takich samych skladowych powinienes dostac to samo, kolory powinny sie zlac w jeden. Chyba ze masz poosadzane jakies profile w zdjeciach.
Sprawdz sobie wartosci procentowe tego tla, czy sa identyczne jak wektor.
Ciekawe ze z Xeroxa 5000AP jest ok.
pozdr. |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 9 Luty 2011, 13:02
|
|