Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
epsy z illustratora w corelu
Autor Wiadomość
Czcionka 
Początkujący

Wysłany: 8 Luty 2011, 14:02   epsy z illustratora w corelu

Witam,
tak, tak, jestem z tej "ciemnej strony mocy" czyli używam Illustratora ;) Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Mam problem. Klient uparł się, że chce otrzymać pliki źródłowe w cdrach. Wypuszczam z illustratora epsy ale po wczytaniu ich do corela wychodzi "miazga kolorystyczna" Nie znam corela, nigdy nie używałam. Co muszę zmienić w ustawieniach zarządzania barwą w corelu i gdzie to znaleźć aby wciągane epsy wyglądały tak samo jak w illustratorze?
Proszę o konkretną odpowiedź i wytłumaczenie "jak chłopu na miedzy" ;)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 9 Luty 2011, 02:19   

Czcionka, witaj
Nie znam ilustratora, ale corel przyjmuje jego pliki w wersji od X4 dość dobrze. Jeśli klient ma starszą to prześlij plik do mnie to Ci przerobie :). Lub zrób pdf-a i też można go otworzyć w corelu tylko zamień czcionki na krzywe.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Luty 2011, 08:46   

Wydaje mi sie ze osobie pytajacej zalezy bardziej na ujednoliceniu wyswietlania w obu programach niz na interpretacji pliku eps przez Corela.
Bo zakladam ze wartosci procentowe w obu aplikacjch tych elementow z pliku eps sa identyczne.

Ustawienie tego wyswietlania u Ciebie nie sprawi ze tak samo zobaczy to klient, bo on tez musialby miec to tak ustawione. I duzo zalezy od wersji programu. Bo to zarzadzanie kolorem roznie wygladalo w roznych wersjach, najbardziej rozbudowane jest w X5.
A caly trik polega na tym, aby poustawiac te same profile w obu aplikacjach.
pozdr.

Czcionka 
Początkujący

Wysłany: 9 Luty 2011, 10:30   

wawel, dokładanie o to mi chodzi. Edytować wciągnięte epsy mogę bez problemów, wyświetlane wartości kolorystyczne są takie same tyle, że inaczej je widać na monitorze i jak się domyślam jest to spowodowane innym profilem kolorystycznym corela. Zastanawiam się jak mogę to ujednolicić a raczej jak może to ujednolicić klient, który ma i tu uwaga... corela w wersji 9 :(

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Luty 2011, 10:42   

To idealnie tego nie ustawisz... bo wersja 9 to rok 1999, a to zarzadzanie sie zmienialo, ale cos mozna tu zadzialac.
Wstaw screeny z zarzadzania z AI tak zeby można sie było zorientować jakich profili uzywasz. Potem trzeba poszukac tego profilu i dost. go do klienta i nast. ustawic go w Corelu. Z tym ze w tej wersji 9 on mial jakies problemy, i pewnych profili nie czytal trzeba bylo zrobic jakis trik (ktorego juz nie bardzo dzis pamietam, bodaj zmiana rozszerzenia) i mozna bylo go wstawic do programu.
Standardowo 9 miala ustawiony ogolny profil dla druku offsetowego, wiec cos czego w rodzinie Adobe nie bylo. Wiec to do zmiany w zarzadzaniu kolorem w corelu bedzie.
pozdr.

Czcionka 
Początkujący

Wysłany: 10 Luty 2011, 11:36   

wawel, ogromne dzięki :)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 14 Luty 2011, 10:13   

Czcionka, witaj
faktycznie coś źle zrozumiałem i odpisałem bez sensu :oops:

Odpowiedz do tematu