Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
GŁUPIEJĄCA CZCIONKA
Autor Wiadomość
DzumA - 78

Wysłany: 15 Luty 2011, 15:53   GŁUPIEJĄCA CZCIONKA

sytuacja wygląda tak:
mam teks z daną czcionkę (X) - TEKST OZDOBNY - kiedy za pomocą narzędzia Teks - zaznaczę utworzony teks w celu nadpisania innego - program automatycznie zamienia mi czcionkę na inną (Y).
Za każdym razem muszę klikać na rodzaj czcionki i zamieniać na (X).

Jeżeli nawet zrobię edycję tekstu z menadżera obiektów - dzieje się to samo - nawet jakbym nie nadpisywał tylko dopisał do istniejącego tekstu cokolwiek - to już nowy tekst jest z czcionką (Y) a stary bez zmian (X)

nie wiem skąd to się bierze ? być może jakieś domyślne ustawienia ?
nie grzebałem w opcjach - może ktoś spotkał się z czym takim ?

nie będę zamieszczał przykładu gdyż nie będziecie chyba instalować nowych czcionek

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 15 Luty 2011, 19:48   

Próbowałeś resetować ustawienia Corela? [F8] przy ekranie z logo podczas uruchamiania aplikacji.
Pozdr,
MN

chezare 

Wysłany: 16 Luty 2011, 07:32   

A właśnie, że bym sobie zainstalował, bo wszystko wskazuje na to, że to problem z tym fontem :)

DzumA - 78

Wysłany: 16 Luty 2011, 08:57   

proszę bardzo dla zainteresowanych

problem z czcionka.rar
Pobierz Plik ściągnięto 380 raz(y) 177.81 KB

chezare 

Wysłany: 16 Luty 2011, 20:38   

Wygląda na to, że się pomyliłem. Obydwa fonty są jak najbardziej przyzwoite.
Nie będę pisał o wszystkich eksperymentach, które przeprowadziłem, bo żaden nie przybliżył mnie do rozwiązania problemu. Jedyne co odkryłem, to to, że ten efekt występuje nie tylko z fontem Eras, ale z całą masą innych. Generalnie wszystkie fonty, w których użyty font został zastępowany przez Caslon są typu Open Type, nie zdarzyło mi się żeby dziwnie zachowywał się True Type. Nie wiem czym spowodowany jest ten efekt i jak go wyeliminować? Jeśli chcesz się trzymać akurat tego fontu, to jedyne co mi przychodzi do głowy, to zastąpienie go takim samym ale ttf.

eras
eras
Eras

maroQ 
Doradca

Wysłany: 23 Luty 2011, 22:09   

DzumA - 78 napisał/a:
zaznaczę utworzony teks w celu nadpisania innego - program automatycznie zamienia mi czcionkę na inną

Zauważ jakim kolorem Corel zaznacza czcionki. Jedne są czarne a inne są szare. Właśnie z tymi szarymi są problemy. W takim przypadku zbyt wiele nie zwojujesz na tym polu. Jeszcze nie udało mi się rozgryźć czemu niektóre czcionki są szare a inne nie. Możesz albo przyzwyczaić się do tego albo zastosować inną czcionkę.

Jak znajdę chwilę czasu to spróbuje napisać jakieś proste makro by sprawdzić czy dało by się edytować dany tekst z makra i tam utrzymywać przypisaną czcionkę. Prawdopodobnie da się to zrobić, ale muszę wpierw to sprawdzić (mogą być jakieś ograniczenia w VBA których nie biorę pod uwagę).

maroQ 
Doradca

Wysłany: 24 Luty 2011, 11:04   

maroQ napisał/a:
proste makro(...)edytować dany tekst z makra i tam utrzymywać przypisaną czcionkę

Kod:
Sub fontMe()
    Dim s As Shape
    Dim stri As String
    Set s = ActiveShape
    If s Is Nothing Then Exit Sub
    If s.Type = cdrTextShape Then
        stri = InputBox("nowy tekst:")
        s.Text.Story.Characters.All = stri
    End If
End Sub

Powyższy kod działa i powoduje zamianę napisu na nowy bez zmiany czcionki. Działa tylko dla zaznaczonego napisu. Nie ma znaczenia jaki to jest typ tekstu czy jest to tekst artystyczny czy nie czy jest on opisany na lini czy normalnie. Jedyne co to nie można w ten sposób dodać nowej linii (no chyba że ktoś wpisze z klawiatury kod ascii nowej linii i znak powrotu karetki).

Makro do modyfikacji mogę napisać ale przy użyciu userForm równie dobrze może to być gotowy plik exe lub biblioteka dll współpracująca z Corel Draw (to bez różnicy). Wszystko na życzenie klienta za odpowiednią opłatą. Edycja tekstu wielo-linijkowego będzie wymagała dołączenia specjalnej kontroli która powinna być dostępna w każdym Windows XP lub nowszym.

Powyższy kod macie za darmo więc nie mówić mi że za wszystko biorę opłaty.

Odpowiedz do tematu