Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: s-p-i-n
20 Luty 2011, 17:21
Prośba o pomoc
Autor Wiadomość
eliza_110
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2011, 08:49   Prośba o pomoc

Witam
Jestem tu nowa potrzebuje pomocy przy utworzeniu imitacji haftu
Jakoś mi nie idzie

Rysunek100.cmx
Pobierz Plik ściągnięto 347 raz(y) 61.26 KB

Rysunek100.cmx
Pobierz Plik ściągnięto 354 raz(y) 61.26 KB

eliza_110
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2011, 20:39   

hmm... widzę, że wszyscy palą się do pomocy :-(

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Luty 2011, 21:15   

eliza_110 napisał/a:
hmm... widzę, że wszyscy palą się do pomocy :-(

niedziela jest...
zobacz ten link
http://corel.wodip.opole....&highlight=haft

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 20 Luty 2011, 22:01   

http://www.drawstitch.com.../HowItWorks.htm

eliza_110
Początkujący

Wysłany: 21 Luty 2011, 02:34   

Changela link nie działa
Wawel jakoś mi nie idzie jestem początkująca :oops:

chezare 

Wysłany: 21 Luty 2011, 06:57   

Rzeczywiście są makra dzięki którym można efekt, o który Ci chodzi uzyskać w parę sekund. Niestety najczęściej jest tak, że nie działają one we wszystkich wersjach programu. Ponieważ nie raczyłaś napisać jakiej wersji Corela używasz, to musisz sama szukać.
Tutaj jest dla X3
a niżej obrazek wygenerowany przy pomocy tego makra.

Aha, żeby powstał taki efekt dodałem biały prostokąt pod grafiką.

eliza_110
Początkujący

Wysłany: 21 Luty 2011, 07:11   

Bardzo dziękuję za pomoc :-)

eliza_110
Początkujący

Wysłany: 21 Luty 2011, 07:15   

Mam jeszcze pytanie czy po zainstalowaniu corela ta opcja pojawia się sama czy muszę coś poustawiac

chezare 

Wysłany: 21 Luty 2011, 07:31   

Makro jest dla Corela w wersji 13 (X3) i ma własny moduł instalacyjny. Instaluje się go jak zwykły program. Po zainstalowaniu pojawi się nowa pozycja w menu (Efekty).
Z tego co napisali inni są też takie makra dla starszych wersji Corela, ale linki, które podali są nieaktualne. Mnie się dla innych wersji nie udało tego znaleźć, ale być może niedokładnie szukałem :). Całkiem prawdopodobne jest też to, że to makro będzie działało z nowszymi od X3 wersjami programu, ale nie mam tego jak sprawdzić.
Efektem działania makra jest powstanie bitmapy nad oryginalną grafiką.
Przyznam, że nie przeczytałem z braku czasu dokładnie licencji i nie wiem czy makro ma jakieś ograniczenia? O numer karty kredytowej program instalacyjny się nie pytał :)
Pozdrawiam
Czarek

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 21 Luty 2011, 19:30   

"chezare Makro jest dla Corela w wersji 13 (X3) "
Na stronie napisane jest 12 i X3

title_drawings_embroidery_effect.gif
Pobierz Plik ściągnięto 388 raz(y) 3.51 KB

chezare 

Wysłany: 21 Luty 2011, 22:13   

Masz rację, tak jest napisane, tylko jakie to ma znaczenie?
Eliza, autorka posta nie napisała jakiego Corela używa, przysłała plik z Corela, a później pytała się o instalowanie tego programu. Moja informacja nie była pełna, ale też nie było w niej nic nieprawdziwego. W X3 działa? Działa. Może być też tak, że działa w X4 i X5, nie wiem? Zabawne, że nie masz pretensji do tych, którzy podali linki, które prowadziły na manowce :) Nie masz pretensji do Corela, że mają na stronie NEW, choć minęło 5 lat i nie masz pretensji do siebie, że podałeś link, który pewnie część forumowiczów traktuje jako skrót do makra. Restauro, jak już tak dbasz o szczegóły, to zmień miejsce cudzysłowu, bo wygląda tak, jak bym sam do siebie gadał, a tak źle jeszcze nie jest :)
Pozdrawiam

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 22 Luty 2011, 15:14   

W zasadzie to nie żadne makro do Corela, a osobna aplikacja, która działa z każdym plikiem *.cmx. :-) Ja mam X5, a też hula. jedynym ograniczeniem jest to, że instalator sprawdza, czy dostepny jest Corel w wersji X3. Zainstalowałem go na PC z takim Corelem, potem skopiowałem folder z Program Files (pewnie nawet cały nie jest potrzebny, nie chciało mi się wnikać) na swojego kompa i uruchamiany skrótem program też działa... Tyle, że z Corela go nie mogę uruchamiać. :-)
BTW. Fajna sprawa z tą aplikacją. :-)

Pozdr,
MN

chezare 

Wysłany: 22 Luty 2011, 17:54   

Chyba nie do końca tak jest? Wygląda na to, że to jest taki Head & Shoulders, wśród plików są dwa *.gms. Dla 12 i 13. Można je uruchomić tak jak każde inne makro bezpośrednio z Corela i zastosować do dowolnej grafiki, może być nawet bitmapa i wektor jednocześnie. Ciekawe efekty wtedy wychodzą :). Różni się to od wersji samodzielnej tym, ze nie ma możliwości wczytania pliku z dysku. Samodzielna aplikacja czyta nie tylko cmx ale też tif, jpg, eps, ai, wmf, emf i parę innych. Prawdą jest natomiast to, że makra korzystają z zewnętrznych bibliotek, sam plik *.gms nie wystarcza.
Pozdrawiam
C.

restauro 

Wysłany: 22 Luty 2011, 20:57   

chezare
"Zabawne, że nie masz pretensji do tych, którzy podali linki, które prowadziły na manowce "
Z zasady nie mam do nikogo pretensji ,chyba że do siebie. Podkreśliłem tylko fakt żeby osoby mające inna wersję programu ,a mniej dociekliwe lub początkujące posiadły całą informację na ten temat ...
Mam nadzieje że teraz dobrze umieściłem cudzysłów i nie masz wrażenia rozmowy z samym sobą ?

chezare 

Wysłany: 22 Luty 2011, 21:17   

Dobrze, choć napisałeś mój nick z małej litery :)
Przeczytaj post Martina Nez. Wygląda na to, że jednak nie całą informację na ten temat podałeś :) Ciągle nie rozumiem dlaczego zamieściłeś link do obrazka z tytułem tego wynalazku, skoro od początku zakładałeś, że nie umiem czytać?
Tak naprawdę, to wygląda na to, że tej aplikacji Corel do niczego nie jest potrzebny, chyba że do instalacji. Ta dyskusja nie ma sensu i do niczego nie prowadzi, aplikacja sprawdza przy instalowaniu czy zainstalowany jest Corel 12 lub 13, a później działa niezależnie od tego kto jaką wersję ma. Przypuszczam, że Corel do niczego nie jest jej potrzebny.
Tak na marginesie jest całe stado programów, które generują podobne obrazki i nie mają nic wspólnego z grafiką. Zostały napisane dla ludzi, którzy zajmują się haftem.
Pozdrawiam.

restauro 

Wysłany: 23 Luty 2011, 08:24   

Zgadzam się że ta dyskusja do niczego nie prowadzi i nowego nie wnosi szczególnie dla osób stawiających swoje pierwsze kroki.Co do małej litery jeśli chcesz mieć nick pisany z dużej nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie zmienił , tylko przeniosłem .Wydaje mi się ze jesteś trochę przewrażliwiony na swoim punkcie , fakt ze dołączyłem obrazek i dodatkowo opis wynika z zawodowych przyzwyczajeń , a że nie wszystkie informacje podałem? forum jest między innymi po to żeby każdy mógł informacje uzupełniać i poprawiać .

Odpowiedz do tematu