Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
obróbka baz danych
Autor Wiadomość
wampir_wawelski
Bywalec

Wysłany: 21 Luty 2011, 16:02   obróbka baz danych

Witam,

mam takie pytanie. Znalazłem dość ciekawe ogloszenie o pracę, w jednym z wymogów jest znajomość programu corel, w tym obróbka baz danych.
O jakie bazy danych może chodzić tej firmie? bazy danych, w sensie materiały, które otrzymują, posiadają? czy jest coś czego nie wiem o corelu?

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 21 Luty 2011, 18:17   

Podaj całą treść ogłoszenia, ale jak dla mnie chodzi raczej o Oracle. Może literówka w tekście, albo po prostu źle przeczytałeś? ;]

Pozdr,
MN

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 21 Luty 2011, 19:29   

Corel współpracuje z obiektową bazą danych. Można poszczególnym elementom nadać podstawowe dane takie jak nazwa, cena, producent. Można przechowywać też takie dane jak:długość, powierzchnia, powiat, gmina, dane teleadresowe itp. W Corelu Designerze możliwe są także odczyty związane z WebCGM czyli z aktywną mapą. Programowanie odbywa się przez VBA.

maroQ 
Doradca

Wysłany: 23 Luty 2011, 21:38   

Martin Nez napisał/a:
ale jak dla mnie chodzi raczej o Oracle
Nie wiem czy Oracle można bezboleśnie podłączyć do Corela. Corel ma swoją bazę danych która składuje informacje "w krzywych" lub obiektach. Baza zupełnie nie przypomina SQL czy nawet DBase lub FoxPro. Jak dla mnie to jest jedna tabela (CDR X3) lub czasem kilka tabel (tak to wygląda w Designerze od wersji X4). By używać tej bazy z VBA nie trzeba się mocno pocić. Wszystko działa ładnie. Wszystkie dane odnoście tabel składowane są w pewnym pliku na dysku i można go bez problemu przenosić. W Corel Designer X4 ten plik jest przypisany dynamicznie do każdego pliku des (jest w nim wpisany bo des to zwykłe archiwum jak zip czy rar) i tu faktycznie można już sporo podziałać.

Wojtek Kowalews napisał/a:
Można poszczególnym elementom nadać podstawowe dane takie jak nazwa, cena, producent

Zgodzę się, ale to są tylko standardowe komórki bazy. Można dodawać własne komórki i traktować rysunek jak trochę prymitywną bazę danych.

Odpowiedz do tematu