Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zrobić takie tło?
Autor Wiadomość
Wiesiek 
Początkujący

Wysłany: 5 Maj 2007, 12:34   Jak zrobić takie tło?

Mam gorąca prośbę do Państwa.
A mianowicie wyjaśnienie w jaki sposób wykonać w Corelu tło jak w załączonym obrazku?

http://www.flickr.com/pho...74385699&size=o

JarekDRAW 

Wysłany: 5 Maj 2007, 14:02   

Witam, wejdź na tą stronę corel.wodip.opole.pl (Efekty) Jak nic nie znajdziesz to daj znać coś poradzimy...

Pozdrawiam

Wiesiek 
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2007, 14:49   

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź...

W Photoshopie teki efekt (w skrócie) robi sie tak, że pionowe prostokąty poddaje się działaniu filtra "polar coordinates".

Ja chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób można "takie cios" wykonać w Corelu :-)

PS. proponowana przez Ciebie stronka jest OK, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie. :cry:

IdCzarek 
Doradca
Czę100chowa

Wysłany: 6 Maj 2007, 21:05   

ja bym to zrobił tak.....

stworzył jednobarwne tło umieścił na środku kartki przez środek tła przeprowadził 2 krzyżujące sie ze sobą pod kątem 90 st prowadnice wyznaczające środek. Potem użył jeszcze 4 (2 poziomych i 2 pionowych) aby ograniczyć z każdej strony prostokąt z tłem.

Tak przygotowane tło i prowadnice pomogą nam w wykonaniu dalszej części.

Włączamy przeciąganie do prowadnic.

Za pomocą narzędzie do rysowania krzywych rysujemy (zaczynając od środka) trójkąty rozchodzące sie do boków tła. gdzie podstawa trójkąta jest styczna i równoległa do boku tła jednobarwnego (do tego przyda nam sie przyciąganie do prowadnic) i tak narysowany trójkącik odpowiednio do efektu jaki chcemy uzyskać (gęstość pasków, ich ilość) odpowiednio modyfikujemy i rozkładamy na całości tła jednobarwnego ;]

Mam nadzieje ze jest wszystko zrozumiałe ;] :->

Ayek 
Początkujący
webmaster

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 9 Maj 2007, 12:52   

Wiesz co, IdCzarek, mam problem ...chyba przez to, że nie zażyłem rano Bilobilu, którego biorę by nie zapomnieć o wzięciu lecytyny, która prawdopodobnie pomogłaby mi rozbujać moje stare, szare komórki do załapania Twojego wyjaśnienia ;-) Ja zaproponuję trochę inaczej ugryźć temat (choć nie wiem, czy okaże się łatwiejszym). Myślę, że takie centralnie rozłożone promienie najłatwiej będzie zrobić poprzez powielenie wycinka koła.
    1. Rysujemy koło
    2. Z koła robimy wycinek koła. Tu trochę matematyki (oj tego nie lubię :-/ ) Zakładamy, że chcemy 40 "promieni", więc dzielimy 360° (pełnego koła) przez 40, co daje nam 9°. Skoro obszar promieni stanowi 50% całej powierzchni (względem tła), więc jeszcze te 9° x 50%, co daje nam 4,5°. - Nasz wynik wpisujemy w polu wartości kąta wycinka koła [dokładniej: jest to różnica pomiędzy kątem początkowym a końcowym wycinka].

3. Ustalamy wartość wymuszania kąta na 9° [Opcje (Ctrl+J) > Edit > Constrain angle]

4. Teraz sobie powielimy nasz wycinek, z punktem obrotowym na jego "szpicu". W tym celu - dla ułatwienia - włączamy przyciąganie do obiektów [Menu: View > Snap to Objects]; klikamy obiekt 2 x (aby uaktywnić uchwyty do obracania obiektu) i przenosimy środek obrotu na ostry wierzchołek.

Łapiemy za "obracałkę" (lewym klawiszem myszy) i - z wciśniętym klawiszem Ctrl - po naszych wymuszonych 9 stopniach upuszczamy prawym klawiszem duplikat. Teraz wystarczy duplikować przez Ctrl+D [Menu: Edit > Duplicate].
    5. Grupujemy nasze 40 wycinków koła (dla porządku)
    6. Rysujemy prostokąt tła, tak by znajdował się wewnątrz "kuli promieni".
    7. Najsprytniej teraz będzie wykadrować naszą "kulę" wycinków tymże prostokątem. W tym celu zaznaczamy "kulę promieni" >> Menu: Effects > PowerClip > Place Inside Container... - i wskazujemy prostokąt (kadrujący).

Finito :-D

promieniste-tlo.zip
Gotowy plik CDR (wersja 9)
Pobierz Plik ściągnięto 1013 raz(y) 10.1 KB

Ostatnio zmieniony przez Ayek 9 Maj 2007, 14:35, w całości zmieniany 1 raz  

IdCzarek 
Doradca
Czę100chowa

Wysłany: 9 Maj 2007, 13:23   

no spoko moze byc ;]

Odpowiedz do tematu