|
lista fontów |
| Autor |
Wiadomość |
JW
Bywalec

|
Wysłany: 24 Luty 2011, 20:18 lista fontów
|
|
|
Czy jest jakiś sposób na podgląd kroju wszystkich fontów dostępnych w danej wersji CorelDraw (ja mam X3). Chodzi o fonty niezainstalowane w systemie, np. wszystkie, które znajdują się na oryginalnej płycie z oprogramowaniem. Od razu dodam, że nie chodzi o FontNav, bo FontNav nie pokazuje rzeczywistego wyglądu.
Może da się ściągnąć gdzieś taki "zbiór obrazków" w postaci pdf? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 24 Luty 2011, 20:23
|
|
|
Ja używam tego.
AMP Font Viewer
Świetny program, można podglądać niezainstalowane fonty, można wybrane instalować na stałe lub tylko tymczasowo. Nie wiem czy fonty na płycie z X3 nie są przypadkiem spakowane w archiwum, jeśli nie są, to też tym dadzą się podejrzeć.
Jeśli uzbroisz się dodatkowo np. w PDFCreator, to sam sobie zrobisz katalog pdf z fontami. |
|
|
|
 |
JW
Bywalec

|
Wysłany: 24 Luty 2011, 20:34
|
|
|
| Dzięki za szybką odpowiedź. Bardzo fajny programik. |
|
|
|
 |
JW
Bywalec

|
Wysłany: 24 Luty 2011, 20:51
|
|
|
| Jeszcze pytanko do AMP Font Viewer. Program pokazuje na ekranie wszystkie wersje danej czcionki (prosta, pochylona,...), natomiast na wydruku (PDFCreator) zamiast pochylonych są "drugi raz" proste. O co chodzi? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 24 Luty 2011, 21:22
|
|
|
Nie zwróciłem na to uwagi. Wygląda na to, że na liście wszystkich fontów w danej lokalizacji są tylko podstawowe wersje fontu. Przejrzałem wszystkie opcje i wydaje mi się, że nie da się tego zmienić. No cóż, nie ma rzeczy doskonałych :)
Przejrzałem dziesiątki takich programów i mimo tej drobnej ułomności uważam, że to jeden z najlepszych programów w tej dziedzinie. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25 Luty 2011, 09:27
|
|
|
| A ja używam programu ATM de Luxe (Adobe Type Manager). |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 25 Luty 2011, 10:49
|
|
|
| Tylko że ATM kosztuje kilkadziesiąt zielonych papierków, a ten o którym ja wspomniałem ani grosza i dla zwykłego zjadacza chleba zupełnie wystarcza. |
|
|
|
 |
|
|