|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Wyeksportowane logo zintegrowane z tłem jest niewyrazne |
| Autor |
Wiadomość |
novitz
Początkujący

|
Wysłany: 1 Marzec 2011, 20:25 Wyeksportowane logo zintegrowane z tłem jest niewyrazne
|
|
|
Witam,
Posiadam logo w CMYK-u w wersji wektorowej. Po otworzeniu go w Corel Paint na kartce o rozmiarach 100x80 w 300dpi i integracji z białym tłem logo jest niewyraźne takie jakby przybrudzone i mocno jaskrawe. Po zmianie na RGB - kolory są ok ale to takie delikatne przybrudzenie przy krawędziach pozostaje. Co robic?
Dodam, że sytuacja występuję po wgraniu plików do internetu, np. facebook.
Testowane formaty: jpg, png, tif. Wszędzie tak samo :/
Pozdrawiam serdecznie,
Mateusz |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 1 Marzec 2011, 20:33
|
|
|
Nic dziwnego. W polu 100x80 pikseli trudno oczekiwać szczegółów.
Najlepiej dołączyć jakiś materiał do badań, ale ja bym w tym przypadku cudów nie oczekiwał.
Zastanawiam się też dlaczego otwierasz wektorowy obrazek w programie do grafiki rastrowej.
Otwórz w draw i wyeksportuj z wyłączeniem wygładzania.
Poza tym, jeśli obrazek ma być wyświetlany na ekranie, to powinien być właśnie w rgb. |
|
|
|
 |
novitz
Początkujący

|
Wysłany: 1 Marzec 2011, 23:18
|
|
|
Witam,
Przesyłam plik przed eksportem w CorelDraw i po exporcie.
Problemy są dwa. Nie wiem, czy powinienem integrować z białym tłem. I nie wiem czy jest to możliwe tak jak w CorelPAint.
Zgodnie z sugestią działałem na RGB i nie stosowałem wygładzania. Po publikacji pliku w sieci - widać charakterystyczne przybrudzenia wokół liter.
Druga kwestia, to przy eksporcie nie tworzy się żądana strona A4 z plikiem lecz tylko sam prostokąt z plikiem (idealnie przylegający do krawędzi)
corbel.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 490 raz(y) 62.05 KB |
corbel.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 480 raz(y) 20.19 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Marzec 2011, 06:07
|
|
|
Przyznam się, że nie bardzo rozumiem. Ustalmy kilka faktów. Novitz, napisałeś, że masz plik w wersji wektorowej i w CMYK. Ten co zamieściłeś w cdr jest w RGB. Rozumiem, że to logo, a w zasadzie powinno się mówić logotyp, to nazwa Corbel pisana fontem Calibri? W zasadzie to mogą być nazwy dwóch fontów? Nieważne. Z Twojego postu zrozumiałem, że grafika ma być umieszczona na stronie www (facebook), napisałeś też, że otwierasz w Photo-Paint na stronie o wymiarach 100x80, tylko czego? Milimetrów, kilometrów czy pikseli? Jak ja otwieram twojego cdra w Photo-Paint, to wyświetla mi się 146x57mm przy 300dpi, jak by nie kombinować, to nie są te proporcje.
Nie wiem do czego ma służyć ta grafika? Jeśli ma być wyświetlona na www, to formaty jpg i png, a szczególnie ten pierwszy są jak najbardziej właściwe, tif jest be . Teraz tło. Z wymienionej przez Ciebie trójki w zasadzie tylko png pozwala zrobić przezroczyste tło. Teraz rozdzielczość. 300 dpi to jest dobra rozdzielczość ale dla druku, a nie wyświetlania na ekranie. Rozdzielczości ekranowe są 3 x mniejsze. Jeśli ma być tylko wyświetlany, to nie ma co robić niepotrzebnie dużego pliku. Zauważ, że większość obrazków w sieci ma rozdzielczość 72ppi i to jest znacznie bliżej ekranowej prawdy niż te 300. Szkoda, że nie zamieściłeś adresu, żeby można było zobaczyć jak winowajca wygląda w rzeczywistości.
Na Twoim miejscu, jeśli masz wektorową wersję, a masz, zrobiłbym tak. Każda grafika, nawet taka bez tła mieści się w jakimś prostokącie. Narysuj sobie CorelDraw taki prostokąt, o ściśle określonych wymiarach, w określonych jednostkach, może być biały z białym konturem i umieść nad nim logotyp. Zaznacz prostokąt razem z logotypem i wyeksportuj do np. jpg. Jeśli wyłączysz wygładzanie to nie zrobią ci się na około przebarwienia. Tę funkcję wymyślono jednak dla polepszenia grafiki, dlatego jak jej nie wyłączysz, to ciągle te przebarwienia możesz zlikwidować w Photo-Paint, wystarczy zamalować na biało (w tym przypadku) krawędzie. Przy eksporcie do jpg zwróć uwagę jak ustawiona jest kompresja? Żeby była najlepsza jakość, musi być jak najmniejsza.
Tutaj masz cdra, który być może więcej Ci wyjaśni, niż ta moja pisanina? , a tutaj jpg w rozdzielczości 96ppi zrobiony z cdr
W tym konkretnym przypadku lepszy będzie png (ze względu na charakter grafiki). Tutaj masz png i z przezroczystym tłem
Jeśli chcesz zrobić przezroczyste tło, to musisz pamiętać żeby wycinany kolor (tło) był tylko w tle, bo zrobi ci dziury nie tam gdzie chcesz i wycinany kolor powinien być zbliżony do tła, na którym grafika będzie wyświetlana. |
|
|
|
 |
novitz
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2011, 21:49
|
|
|
| Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź wraz z instruktażem. Miło, że poświęciłeś trochę czasu by wyjaśnić dla Ciebie "podstawy" a dla mnie zbawienne kwestie ;) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|