Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Średnia płaca grafika w Opolu
Autor Wiadomość
pierog 
Znawca

Wysłany: 5 Marzec 2011, 21:26   Średnia płaca grafika w Opolu

Jaka jest średnia płaca zaczynającego grafika w agencji reklamowej ? nie chcę zrobić z siebie taniej siły roboczej ,dlatego pytam.Przy okazji spytam też ile zarabia już doświadczony grafik?

Z góry dzieki za odpowiedzi

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 6 Marzec 2011, 09:51   

Dla "zaczynającego"? ;-) Zapewne taka jak w całej Polsce - 1386 pln brutto... Chyba, że załatwisz sobie staż z Urzędu Pracy... Wtedy kolosalne 910 pln brutto!

pierog 
Znawca

Wysłany: 6 Marzec 2011, 12:55   

a dla doświadczonego ,który głównie pracuje tylko na kompie robiąc projekty od (pn-pt 9-17) i zna dobrze 3 najczęściej wykorzystywane programy w firmach min. Corel,Photoshop,InDesign ?

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wysłany: 6 Marzec 2011, 13:47   

Jeśli faktycznie dobrze zna te programy i pracuje w nich kilka lat (myślę, że powyżej 4) to w moich okolicach byłby w stanie dostać ok. 3000 brutto. Oczywiście mówię o pracy przez te 4 lata w jednej firmie, wiadomo, że takie wynagrodzenie wiąże się z podwyżkami, mało która firma da "świeżakowi" tyle kasy... Poza tym w każdej firmie potrzebne jest zdobycie odpowiedniego doświadczenia na temat technik w niej używanych. U mnie w firmie grafikom zajmuje około roku nim są w stanie samodzielnie pracować.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 6 Marzec 2011, 14:11   

w Koszalinie rożnie od minimalki do 3500 jeśli obsługujesz sprzęt - plotery tnące, drukujące itp. głównie minimalka

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 6 Marzec 2011, 14:41   

Martin Nez napisał/a:
U mnie w firmie grafikom zajmuje około roku nim są w stanie samodzielnie pracować.

Jesli mozna zapytac to jakie sa te rzeczy do poznania dla tych nowych pracownikow ze potrzebuja az roku?

Martin Nez napisał/a:

Wtedy kolosalne 910 pln brutto!

To moze nie warto zupelnie w "to wchodzic..."?

s-p-i-n 

Wysłany: 6 Marzec 2011, 16:49   

Na opolszczyznie z wynagrodzeniami grafikow jest marnie, a dotego wszystkie dostajesz umowe zlecenie lub musisz miec wlasna dzialalnosc gospodarcza - malo gdzie daja umowe o prace, no chyba ze masz spore doswiadczenie i jestes "kombajnem" od wszystkiego to juz mozesz negocjowac.

Pierog osobiscie polecam Ci grafike traktowac jako cos dodatkowego a nie glowny sposob zarobku.

pierog 
Znawca

Wysłany: 6 Marzec 2011, 22:27   

Dzięki za szczere odpowiedzi ,trochę rozczarowały mnie nie które posty heh obecnie studiuje infe i jak na razie najlepiej widzę się w roli grafika ,programowanie takie na poważnie to chyba nie dla mnie ,za późno w to wskoczyłem i teraz ciężej mi to wchodzi niż nie którym którzy wcześniej zaczęli się z tym oswajać ,najpierw planuje dobrze opanować część graficzną a potem powoli wchodzić w strony internetowe.To lubię robić i nie zamierzam jak na razie zmieniać swoich planów.Myślę ,że nie będę musiał kiedyś biedować w tym Opolu ,dlatego alternatywnie zastanawiam się nad uderzeniem do innego większego miasta by zarabiać normalne pieniądze.

kula69 

Wysłany: 6 Marzec 2011, 22:45   

Jeśli chcesz zarabiać na grafice to zacznij samodzielnie szukać zleceń, Wymyśl jakiś produkt i przejdź się z nim po firmach. Warto zatrudnić się na początku w jakiejś firmie aby poznać techniki prac plastycznych. No chyba, że tylko stronki i opracowania grafik chcesz robić. :-D

Cysorz 

Wysłany: 6 Marzec 2011, 23:00   

Na początek na pewno warto się zatrudnić w ŚREDNIEJ agencji chociażby miało się to wiązać z niższymi dochodami. Dlaczego w średniej a nie dużej? Bo w dużej dostaniesz za zadanie wykonywać pracę typu A-B-C, A-B-C, A-B-C... i dopiero po dłuższym czasie o ile będziesz wobec niej lojalny dostaniesz może dodatkowo D-E... Rozumiesz mam nadzieję te moje skróty myślowe? ;)
W średniej dostaniesz od razu przynajmniej A...P i zdobędziesz trochę doświadczenia - co ważne - we współpracy z poważniejszymi klientami a nie jednorazowymi (jak w przypadku małej firmy) zlecenia typu "logo firmy handlującej odzieżą używaną".
Po 2-3 latach solidnej praktyki (minimum!) możesz zacząć zastanawiać się nad własną firmą. Wcale nie musisz od razu zakładać własnej działalności gospodarczej - ZUS Cię zeżre w takim przypadku w ciągu paru miesięcy :/. Jeżeli żona/brat/siostra/stryjek/... prowadzi jakąkolwiek działalność gospodarczą poproś o dopisanie Twojego zakresu usług do jej/jego zakresu działalności (jest to w miarę bezbolesne) i możesz oprócz normalnej pracy zacząć pracować na siebie. Baaaardzo ważne: nie może to powodować konfliktów z "zakresem klientów" że się tak dziwnie wyrażę firmy w której pracujesz. Zawsze ma to krótkie nóżki i nikt na tym nie wychodzi dobrze.

Oczywiście nie jest to "metoda na sukces" ale powinna przynajmniej zabezpieczyć środki do życia. Pamiętaj też, że większość rynku zajmują firmy/osoby z dużo większym doświadczeniem czy też możliwościami aktywnego marketingu.

Jeżeli natomiast uda Ci się "załapać" na pracę w (najlepiej) dużej firmie i potrafisz przetrwać upokarzające uposażenie przez kilka pierwszych lat to być może dostaniesz szansę, która ustawi Cię na następne lata.

To oczywiście bardzo luźne przemyślenia a każdy "przypadek" może mieć wpływ na dalszy rozwój... Ja w tym "biznesie" tkwię odkąd tylko komputery zaczęto stosować do DTP i mimo tego, że mogę sobie na piwko pozwolić to często myślę, czy nie lepiej by było żebym w swoim czasie zajął się (zamiast) handlowaniem pietruszką... Po pewnym czasie nie wystarcza zamiłowanie do zawodu a górę zaczynają brać bardziej prozaiczne - czy też inaczej mówiąc finansowe - względy. Po prostu czynszu nie zapłacisz inaczej niż złotówkami!

Ależ się rozpisałem ;) Sorki za takie długie wynurzenia...

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wysłany: 6 Marzec 2011, 23:27   

wawel napisał/a:
Jesli mozna zapytac to jakie sa te rzeczy do poznania dla tych nowych pracownikow ze potrzebuja az roku?

Pracuję w dość dużej drukarni, która oferuje sitodruk na tekstyliach i tworzywach sztucznych, termotransfer, tampodruk, grawerowanie laserowe YAG i CO2, debossing, hot-stamping, haft komputerowy, doming (przez co idzie ploter drukujący i tnący)... To chyba dość dużo metod, które trzeba odpowiednio poznać... :)

Pozdr,
MN

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wysłany: 6 Marzec 2011, 23:25   

wawel napisał/a:

Pracuję w dość dużej drukarni, która oferuje sitodruk na tekstyliach i tworzywach sztucznych, termotransfer, tampodruk, grawerowanie laserowe YAG i CO2, debossing, hot-stamping, haft komputerowy, doming (przez co idzie ploter drukujący i tnący)... To chyba dość dużo metod, które trzeba odpowiednio poznać... :)

Pozdr,
MN

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Marzec 2011, 08:08   

Martin Nez napisał/a:

Dzieki za te informacje.
pozdr.

kula69 

Wysłany: 10 Marzec 2011, 07:31   

Wawel, niestety Martin Nez, ma racje dużo nauki wymaga nasza praca poza komputerem i rok czasem to mało - z czystej grafiki trudno wyżyć.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Marzec 2011, 07:43   

kula69 napisał/a:
... dużo nauki wymaga nasza praca poza komputerem

Jak to poza komputerem?

kula69 

Wysłany: 14 Marzec 2011, 19:29   

wawel, przecież napisałem że z czystej pracy graficznej trudno wyżyć :-P normalnie obsługuje aktualnie dwa plotery drukujące solvent i uv, tnący ploter, pare drukarek w tym 2 z własnym ripem, każdy z wydruków wymaga innych przygotowań maszyn bądź innej obsługi ripa. O pracach wogóle nie związanych z dotykaniem kompa nie będę wspominał hihi

Odpowiedz do tematu