|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
najeżona linia? |
| Autor |
Wiadomość |
Oel
Początkujący

|
Wysłany: 10 Marzec 2011, 09:04 najeżona linia?
|
|
|
Witam Szanownych Forumowiczów!
Mam prośbę o podpowiedź.
W mojej robocie często używam linii ozdobionych prostopadłymi kreseczkami, np.:
TTTTTTTTTTTTTT
albo
T T T T T T T T T
Nie wiem, jak to sprawnie zrobić w Corelu.
Jak już się uprę, to wykorzystuję Interactiv Blend Tool (Metamorfoza?), rysuję dwie kreseczki, ileś tam kroków pomiędzy nimi i nanoszę toto na ścieżkę. Trwa to dosyć długo, kreseczki lubią się obracać inaczej, niżbym chciał itd.
Może robię to wszystko dookoła? Może są w Corelu jakieś dodatkowe, wielowymiarowe, szablony do krzywych?
Nie używałem nigdy Corel Designera, a tam podobno są jakieś linie podwójne itp. Może są i linie "najeżone"... Ciekawi mnie, czy oba programy są na tyle kompatybilne, że można by jakoś zaimportować takie inne wzory krzywych?
Chyba trochę fantazjuję. Macie jakiś pomysł, jak usprawnić to zadanie?
Używam Corela 11 i X4. |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 10 Marzec 2011, 11:06
|
|
|
jest takie narzędzie
edycja--> zrób krok i powtórz.
rysujesz coś , ustawiasz parametry i kopiujesz... |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 10 Marzec 2011, 11:06
|
|
|
| Ja to robię za pomocą czcionki i polecenia: dopasuj tekst do ścieżki. Jak nie mam takiej czcionki, to ją sam robię :) |
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

Pomógł: 13 razy Wiek: 68 Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 151 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 10 Marzec 2011, 11:08
|
|
|
Masz rację, w Designerze jest trochę najeżonych linii. Brak jest jednak Twojej. Na pocieszenie dodam, że eksport danej linii z Designera do DRAW przeprowadzam przez *pdf.
W pakiecie Corel Designer X5 jest też wersja CorelDRAW X5 być może zapewniono swobodny "przepływ" linii.
linie.pdf przykładowe linie |
Pobierz Plik ściągnięto 124 raz(y) 225.57 KB |
|
|
|
|
 |
Oel
Początkujący

|
Wysłany: 10 Marzec 2011, 20:14
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi!
ad. _miszcz301_
Co do powtarzania kroku - nie wiem jak mogę to zastosować do mojej linii. Dzięki tej funkcji, jeśli dobrze rozumuję - mogę przesuwać kopie obiektów w określonym kierunku. W czym może mi to pomóc?
ad. _takietam_
Przyznam, że na początku próbowałem pomysłu z literkami (I oraz T) i osiągałem jako taki efekt. Gorzej, jak się potem próbuje coś robić z tą krzywą. Cały ciąg znaków potrafi polecieć w kosmos. No i wygląda to czasami mało dokładnie. Ogólnie - dużo zabawy.
ad. _Wojtek Kowalewski_
Fajnie, że w Designerze są takie style linii. Pozazdrościć posiadaczom tego programu... Niestety z pdf-a można wziąć tylko gotową krzywą, a nie da się skopiować stylu. Czy może się mylę? Przydałaby się opcja importu takich stylów.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 10 Marzec 2011, 20:23
|
|
|
| Oel napisał/a: | ad. _takietam_
Przyznam, że na początku próbowałem pomysłu z literkami (I oraz T) i osiągałem jako taki efekt. Gorzej, jak się potem próbuje coś robić z tą krzywą. Cały ciąg znaków potrafi polecieć w kosmos. No i wygląda to czasami mało dokładnie. Ogólnie - dużo zabawy. |
Kwestia wprawy :) Stosuję to bardzo często (na mapach- uskoki, granice itp.) i jakoś nie mam problemów, jest to też o tyle fajna metoda, że można sobie bez problemu regulować wielkości, grubości, odstępy, a potem zamiana w krzywe i nic się nie sypie.
Fakt, że czasem przy skomplikowanych łukach trzeba ręcznie ustawiać niektóre elementy |
|
|
|
 |
Oel
Początkujący

|
Wysłany: 10 Marzec 2011, 22:52
|
|
|
No tak, jak to stosowałem, nie wpadłem na przerabianie literek w krzywe. Może faktycznie jest to kwestia wprawy. Jeśli się uprzeć, wyjdzie ładnie. Na ostrzejszych zakrętach trochę trudno się wyrobić, ale faktycznie można to dostosować ręcznie.
Wciąż jednak jest przy tym rozwiązaniu ileś tam zabawy, przy każdej linii. Nie można np. wziąć drugiej krzywej na rysunku i skopiować właściwości tej pierwszej. Używam tych linii dość często. Dlatego istotna jest każda minuta pracy nad daną kreską. Z resztą, skoro robisz mapki, to pewnie wiesz, o czym mówię. Kotły, kotliny, skarpy, pewnie jest tego trochę u Ciebie, nie? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|